Щодо видатків бюджету Запоріжжя за підсумками першого півріччя 2022 року

05.07.2022 20:05

Секретар міської ради Анатолій Куртєв звернувся до запоріжців:

- Запоріжці!

Продовжую інформувати вас про підсумки виконання бюджету за перше півріччя поточного року. Учора ми говорили про рівень доходів бюджету Запорізької міської територіальної громади, а сьогодні розповім вам про його витратну частину.

За перші шість місяців загальні видатки міського бюджету склали 3 мільярди 744 мільйони та 400 тисяч гривень.

Майже 65 відсотків загального обсягу витрат склали захищені статті видатків, серед яких і виплата заробітної плати працівникам бюджетних установ. Станом на сьогодні заборгованість перед «бюджетниками» відсутня.

Також в обов’язковому порядку та в повному обсязі здійснюється фінансування соціальної сфери. Наприклад, на галузь освіти спрямовано 1 мільярд та трохи більше ніж 838 мільйонів гривень; на галузь охорони здоров’я - понад 323 мільйони гривень, а на соціальний захист населення – трохи більше, ніж 91 мільйон гривень. Фінансування здійснюється відповідно до понесених витрат в умовах воєнного стану. Окрім того, незважаючи на складний стан наповнення міського бюджету, продовжується фінансування заходів програм, спрямованих на благоустрій міста, включаючи прибудинкові території (на що витрачено 115 мільйонів гривень) та утримання і ремонт автомобільних доріг (на це було спрямовано 95 з половиною мільйонів).

Також місто продовжує виплачувати борг по кредитам, які були оформлені у попередні роки. Цьогоріч було забезпечено погашення частки основної суми боргу обсягом 100 мільйонів гривень. Ще трохи більше, ніж 87 мільйонів витрачено на сплату відсотків по кредиту.

Що стосується підтримки військових частин Збройних сил, Національної гвардії, підрозділів Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, добровольчих формувань тероборони, громадських формувань з охорони громадського порядку, а також забезпечення прийому та підтримки внутрішньо переміщених осіб за діючими міськими програмами, то фактично на усе це вже спрямовано 60 мільйонів гривень та планується спрямувати ще стільки ж.

Підбиваючи підсумки, хочу зазначити, що навіть в умовах дефіцитного бюджету, Запоріжжя все ж таки продовжує жити та стало функціонувати. Тому хочу подякувати усім працівникам наших підприємств та підприємцям, які своєю працею наповнюють бюджет Запоріжжя, а ще усім містянам, які підтримують роботу запорізького бізнесу, а також своєчасно сплачують комунальні послуги. Кожен з вас дійсно робить важливий вклад в економіку міста у ці складні часи.

Разом переможемо!

Тихої усім ночі.