У Запоріжжі обговорюють нові назви вулиць та провулків

06.07.2022 17:15

У міській раді відбулося чергове засідання робочої групи зі створення реєстру урбанонімів м. Запоріжжя.

На вимогу законодавства України в Запоріжжі буде змінено назви вулиць, провулків та інших географічних об’єктів, пов’язаних з історією росії, російської імперії, а також з комуністичною ідеологією, історією СРСР, які з різних причин не було змінено під час декомунізації.

За розпорядженням секретаря міської ради Анатолія Куртєва, в Запоріжжі було внесено зміни до складу робочої групи  зі створення реєстру урбанонімів м. Запоріжжя. Саме вона формує реєстр пропозицій щодо перейменування. До складу робочої групи увійшли представники міської влади, районних адміністрацій, громадськості та історики.

Сьогодні відбулося чергове засідання цієї робочої групи, під час якого було розглянуто клопотання щодо пропозицій перейменування низки вулиць на честь військових формувань, видатних спортсменів, історичних постатей та інших відомих діячів. Члени робочої групи також обговорили вже запропоновані варіанти для перейменування вулиць, провулків та інших географічних назв.

- У Запоріжжі має бути сформовано нове топонімічне поле, яке буде відрізняти наше місто від інших. Воно має бути логічним, історично виміряним та милозвучним, - зазначив член робочої групи, депутат міської ради, доктор історичних наук, професор кафедри дизайну Хортицької національної академії Віктор Філас.

У ході засідань члени робочої групи формуватимуть реєстр назв вулиць, провулків, площ, районів Запоріжжя, які буде пропонуватися перейменувати у рамках деколонізації, деімперіалізації та дерусифікації географічних назв нашого міста. Ознайомитися з пропозиціями нових назв усі бажаючі можуть на сайті Запорізької міської ради. Крім того, кожен може висловити свою думку з приводу тієї чи іншої назви, заповнивши гугл-форму за посиланням.