У Запоріжжі продовжується процес перейменування вулиць

07.07.2022 18:15

У Запоріжжі збираються позбавитись від русизмів в найменуваннях вулиць, а також всього, що пов’язано з «руським миром», комуністичної спадщиною та країною-агресором. Наразі робоча група розглядає різні варіанти перейменування. Долучитися до процесу можуть всі містяни. Проголосувати за той, чи інший варіант, або надати свій можна на сайті міськради.

Вулиця Новокузнецька у Південному мікрорайоні невдовзі має змінити назву. Розглядаються варіанти. Серед пропозицій – вулиця Побачень, Степана Кравчуна, генерального директора автозаводу у 80-90-ті роки, Ярослава Мудрого або Запорозької вольниці.

Міняти назву вулиці треба через аналогічну назву міста в країні-агресора. Технічне опрацювання різних варіантів майбутніх назв відбувається на засіданнях робочої групи. Це вже п’ятий таких захід. Загалом розглядають перейменування 27-ми вулиць Дніпровського району, теж пов’язаних з географічними назвами.

- Завдання робочої групи - запропонувати назви, які б прикрасили наше місто, в нас дуже яскрава історія міста, у нас дуже велика спадщина туристична і мета прикрасити місто цими назвами. Включаючи історичні події, саме наші місцеві, суто українські. Згадати українських наших рідних митців, істориків, державних діячів, науковців, загадати якісь історичні події, - розповіла голова робочої групи з устаткування урбанонімів Запоріжжя Тетяна Міхєєва.

Над створенням нового топонімічного поля працюють історики та краєзнавці. На думку фахівців, в нових назвах повинна поєднуватись не тільки гарна патріотична ідея, а й благозвучність. Долучитися ж до створення нових назв закликають усіх небайдужих. Загалом дерусифікувати планують близько 160 вулиць.

- Сьогодні до нас доєдналися і міські діячі, громадські діячі, яким небайдужа вся ця ситуація і не подобається, як приймає рішення комісія. Тому, є свої заохочення побажання і все інше. Ми відкриті для всіх. Приходьте і допомагайте. Нам в цьому місті жити разом з вами, нашим дітям по цим вулицям ходити , запам’ятовувати їх назви. Тому запрошуємо всіх, щоб всі приходили та разом з нами замінювати ці радянські назви, - зазначив депутат міської ради Михайло Прасол.

Подивитися опрацьовані назви вулиць разом із пропозиціями, а також проголосувати за них можна на сайті мерії. Після цього документи потраплять до робочої групи з топоніміки, яка вже зможе дати доручення та підготувати проект рішення з перейменування. Затвердити його мають депутати на сесії міської ради.