У Запоріжжі розробляють програму допомоги мешканцям постраждалих будинків

20.01.2023 20:40

Секретар міської ради Анатолій Куртєв повідомив:

- Запоріжці!

Наше місто особливе. З особливими людьми, особливою бідою і особливою безпековою ситуацією. Це прифронтове місто, яке живе в умовах постійних прильотів, періодами навіть щоденних. Це місто, в якому внаслідок ракетних ударів ушкоджено майже 1000 будинків (більше 500 багатоповерхівок та більше 400 будинків приватного сектора), а сотні людей тепер не мають даху над головою.

Зараз, у січні, ми вже маємо розуміння, які вільні залишки коштів є в міському бюджеті з минулого року. Тобто нарешті ми отримали можливість сформувати не лише бюджет потреб на 2023 рік, а ще й бюджет розвитку, в який ми в першу чергу закладемо виплату фінансової підтримки мешканцям постраждалих будинків. Зараз ми закінчуємо розробляти міську Програму цих виплат, і після цього я одразу скличу позачергову сесію, щоб цю Програму затвердити.

Заплановано, що в рамках Програми кожна запорізька родина, житло якої непридатне до проживання, отримає фінансову допомогу від міста у розмірі 10 тисяч гривень за кожний місяць минулого року (починаючи з місяця, коли оселя була зруйнована). Це буде одноразова виплата за усі ці місяці. Програмою передбачено, що у поточному році ці виплати продовжаться: 10 тисяч будуть виплачуватися родинам щомісячно.

Також хочу нагадати, що люди, житло яких непридатне для проживання, оформили статус ВПО і завдяки цьому отримують щомісячну допомогу від держави у розмірі 2000 гривень на одну дорослу людину і 3000 гривень на одну дитину та людину з інвалідністю. Тобто якщо родина складається з трьох дорослих, то вона щомісяця отримує 6 тисяч гривень, якщо з двох дорослих та двох дітей, то 10 тисяч, і так далі. Це якраз і є ті самі «6 тисяч», некоректну інформацію про які зараз активно тиражують у соцмережах.

Кожне місто саме визначає свій шлях, опираючись на існуючі реалії та можливості.

Наш вибір - зараз надати людям матеріальну допомогу і у подальшому обов‘язково відновити зруйновані будинки.

Наш принцип – спочатку зробити, а потім вже говорити.

Зараз у кожного свій фронт і разом ми обов’язково переможемо!

Віримо в Бога. Молимося за Запоріжжя. Дякуємо Збройним силам України.

Тихої усім ночі.