Медики пропонують запоріжцям вакцинуватися

25.01.2023 14:25

Близько 4000 жителів області з початку року захворіли на грип і ГРВІ. Половина з них - діти. Аби виявити збудника інфекції, протягом минулого тижня в обласному центрі контролю та профілактики хвороб провели 26 лабораторних досліджень. 15 проб виявились позитивними.

Через сезонне зростання кількості захворілих медики нагадують: найкраща профілактика від грипу - вакцинація. Нині в медзакладах від цієї недуги безплатно імунізують вразливі верстви населення. Тобто тих, хто має хронічні захворювання дихальної та серцево-судинної систем.  

- У закладах Запоріжжя є вакцина проти грипу, ми вже щепили понад 6 тисяч запоріжців. Якщо є бажаючі, ми ще маємо можливість зробити сезонні щеплення. Люди можуть звертатися до свого сімейного лікаря, щоб провести ці щеплення, вакцинуємося, захищаємо себе і своїх близьких, - розповів заступник гендиректора обласного Центру контролю та профілактики хвороб  Олександр Мащак.

За словами медиків, коронавірус теж нікуди не зник. За минулий тиждень в області зареєстрували 72 випадки інфікування. Життя 4 людей врятувати не вдалося. Тож медики закликають дотримуватись правил -  в магазинах, автобусах і аптеках надягати захисні маски й користуватися за потреби антисептиками. Найкраща профілактика, як і раніше - щеплення. Загалом з початку  кампанії вже  вакцинувалися 628 тисяч жителів регіону. Це 46,5 відсотків. Нині в наявності є всі вакцини. В тому числі й для щеплення дітей.

- Раніше ми вакцинували дітей старше 12 років, і це робили дорослою вакциною. Наразі почали проводити щеплення дітям віком 5 - 11 років окремою вакциною, кількість дози значно менша, ніж дорослим. Що стосується лабораторних досліджень на коронавірусну інфекцію, ми теж їх проводимо. За останній тиждень їх кількість значно збільшилася - ми провели понад тисячу досліджень. Додаткові дослідження показали, що циркулює переважно генна мутація – омікрон, - зазначив Олександр Мащак.