В «Інституті розвитку міста» розповіли про міжнародну гуманітарну підтримку Запоріжжя

03.02.2023 19:15

Запоріжжя продовжує співпрацю з різноманітними благодійними фондами, міжнародними організаціями, посольствами та містами-побратимами. Про це в ефірі програми «Акценти» на телеканалі «МТМ» розповіла директорка КП «Інститут розвитку м.Запоріжжя» Вікторія Агєнтаєва. Саме ця структура координує сферу міжнародного партнерства з містом в умовах воєнного стану.

За словами гості студії, Запоріжжя регулярно отримує допомогу від міжнародних партнерів, яка йде на підтримку внутрішньо переміщених осіб, комунальних закладів та на відновлення пошкодженого житла містян. Найбільш активними міжнародними партнерами залишаються міста-побратими, серед яких німецьке місто Оберхаузен. За інформацією «Інституту розвитку міста», там знайшли тимчасовий прихисток 3200 запоріжців-переселенців. Окрім цього, місто-побратим систематично кожного місяця надає Запоріжжю гуманітарний вантаж – це обладнання для рятівників, теплі речі, буржуйки.

- Також співпрацюємо з містом Лінц, Австрія. З ним ми активізували роботу нещодавно, і наше місто вже отримало від австрійських благодійників допомогу для обладнання місць компактного проживання впо. Також ми налагодили спілкування в містом Лахті, що в Фіндяндії. Там нещодавно відбувся благодійний концерт, кошти з якого передали Запоріжжю. З англійським містом Бірмінгем також почали спілкування. Окрім того, готуємо проєкт в рамках україно-німецького партнерства на створення і обладнання реабілітаційного центру на основі міської лікарні №3. І другий проєкт – це закупівля обладнання для комунальних підприємств. В березні-квітні сподіваємося отримати кошти на їх реалізацію, - розповіла директорка КП «Інститут розвитку м.Запоріжжя» Вікторія Агєнтаєва.

Серед інших міжнародних партнерів-благодійників – профільні організації та фонди, які також продовжують підтримувати Запоріжжя. Серед них ЮНІСЕФ, ООН та Карітас, які минулоріч направили адресну грошову допомогу 438 домогосподарствам міста на відновлення після ракетних атак рф. Тоді на одне домогосподарство виділяли до 1500 доларів. Всього понад 20 міжнародних організацій, з якими наразі співпрацює Запоріжжя.

За словами гості студії, допомагають також і місцеві благодійні організації, серед яких Запорізький обласний центр молоді, а також гуманітарна місія «Проліска», БФ «Посмішка», які систематично надають будівельні матеріали на відновлення пошкодженого житла.

На сьогоднішній день внаслідок російської воєнної агресії у Запоріжжі частково зруйновано 8 багатоквартирних будинків, зруйновано 12 будинків приватного сектору.

- За нашими підрахунками, вже на сьогодні необхідно 440-450 млн грн на відновлення  зруйнованого житла. Цим будемо займатися після війни разом з міжнародними партнерами. А поки націлені на пошук та облаштування тимчасового прихистку, якого можуть потребувати мешканці Запоріжжя, - повідомила Вікторія Агєнтаєва.

 Детальніше про міжнародне партнерство з Запоріжжям можна дізнатися з ефіру програми «Акценти».