У Запоріжжі обговорили перспективи відновлення зруйнованого 2 березня будинку

20.03.2023 18:25

У вихідні відбулась чергова зустріч з мешканцями частково зруйнованої п’ятиповерхівки, що по вулиці Незалежної України, 67, яка пройшла під головуванням секретаря міської ради Анатолія Куртєва. Обговорювались питання відновлення житла, виплат та подальшої долі будівлі.

Профільні спеціалісти відзвітували про стан справ. Одразу після надзвичайної ситуації на місці працювали комунальні служби. Комунальники закрили ОSB-плитами вибиті вікна у 15-ти багатоповерхівках навколо та разом з рятувальниками виконали заходи зі стабілізації стану постраждалого будинку.

- На поверхах, квартирних прольотах проводилися стабілізаційні заходи, щоб не було ризику зсуву, обвалу, стелі тощо. Зараз ці роботи наша комунальна аварійно-рятувальна служба «Кобра» завершила, - зазначив перший заступник міського голови Олександр Власюк,

Нині комунальники продовжують роботи всередині будинку – консервують його, аби уникнути подальших руйнувань через негоду. Крім того, фахівці Науково-дослідного інституту будівельних конструкцій здійснюють обстеження дому. Попередньо будинок підлягає відновленню. Однак повний звіт очікують на кінець березня – початок квітня.

- Був укладений договір з відповідною проєктною організацією, яка разом працює з Науково-дослідним інститутом. Ми очікуємо, приблизно на липень буде готовий повністю проект капітального ремонту будинку, - розповів заступник міського голови Віктор Гординський,

Через значні руйнування будинку у ньому відсутні опалення, газ та електропостачання. З 2 березня всі нарахування за комунальні послуги для мешканців цієї п’ятиповерхівки призупинені.

Також, жителі будівлі мають право звернутись за фінансовою допомогою. За даними департаменту соціального захисту населення, станом на 17 березня подано 51 заявку щодо встановлення статусу ВПО, стосовно 34-х – вже призначені виплати, ще 17 людей отримають їх найближчим часом.

- 4 особи звернулися за матеріальною допомогою у розмірі 15 тисяч гривень одноразово, заяви буде передано в бухгалтерію для нарахування. Крім того, особисто Анатолій Куртєв зі свого депутатського фонду виділив 7 родинам по 50 тисяч гривень матеріальної допомоги на поховання 11 загиблих, - повідомив заступник міського голови Анатолій Васюк,

Двоє власників зруйнованих квартир звернулись до міської влади з проханням допомогти з тимчасовим житлом - їх поселили в модульне містечко та геріатрічний стаціонар. У разі виникнення будь-яких питань подібні зустрічі з мешканцями будуть проводити і надалі. Також мешканці можуть звертатися до районної адміністрації, якщо їм все ж стане потрібним житло для тимчасового проживання.