У Запоріжіжі з’явиться серія патріотичних муралів та стінописів

12.05.2023 15:45

Художні зображення з українським настроєм вже почали з’являтись на фасадах різних будівель у Запоріжжі. Протягом кількох днів в місті знаходитимуться одразу декілька сучасних українських художників – це одеські митці LBWS, відомі своїм проєктом catsukraine, а також сестри Фельдман. Ініціативу реалізовують у спільній роботі департаменту культури і туризму, ГО «Культурні сили України» та Головного управління патрульної поліції в Запорізькій області.

Зі вчорашнього дня митці LBWS вже встигли намалювати по місту декілька свіжих робіт. Їх бойові котики легко впізнаванні, адже вже стали прикрасою таких українських міст як Харків, Одеса, Київ, Миколаїв. У Запоріжжі художники запланували створення мінімум п’яти робіт. Як і в попередніх випадках, зображення створюють за допомогою балончиків з фарбою.

У той же час в місті сьогодні почали працювати художниці-сестри Фельдман. Вони будуть створювати мурал з запорізькими козаками на одній з будівель міста. Для роботи місто надало художницям автовишку. Малюнок створюватимуть за допомогою акрилових фарб.

Гості працюють в Запоріжжі в рамках громадського руху Культурні Сили України. Це об’єднання відомих митців, артистів, співаків, всі сили яких сьогодні спрямовані на перемогу України. Культурні Сили України є ініціатором мистецьких, психологічних та освітніх проєктів, що мають на меті змінити нашу країну вже сьогодні. Один із напрямів роботи – Стіни Культури. В рамках цієї ініціативи митці їздять деокупованими, прифронтовими та постраждалими містами України, щоб підійняти бойовий дух містян за допомогою мистецтва.

-Запоріжжя це козаки, тому ми навіть не вагались у пошуках тем для муралу. Це буде графічна робота з комічним настроєм. Поки у нас в Запоріжжі запланована тільки ця робота, але маємо ще декілька ідей. Наприклад, у вас тут є дамба – хотілося б на її сваях зобразити козаків, і тоді, коли їдеш, ці картинки ставали б анімацією, - розповіли сестри Фельдман.

Ініціативу реалізовано під кураторством департаменту культури та туризму Запорізької міської ради.

- Навіть у цей непростий час маємо на меті підтримати патріотичний та бойовий дух запоріжців, прикрасити наше місто та наповнити його простір натхненням. Саме тому всіляко підтримуємо активних українських художників та ініціативну громадськість. Плануємо цю співпрацю зробити безстроковою, адже муралів в місті ніколи не буває забагато, - розповів представник департаменту культури та туризму Запорізької міської ради Микита Гапонов.