У Запоріжжі представили експозицію світлин, присвячену білоруським добровольцям

26.05.2023 14:00

Виставка під назвою «З Україною в серці» присвячена білоруським героям, які віддали своє життя в боротьбі України з рф, і тим, хто продовжує цю боротьбу. Організатори – БФ «Вільна Білорусь» і музей «Вільна Білорусь з Україною в серці» за підтримки департаменту культури і туризму Запорізької міськради.

У військовій формі, усміхнені, сповнені сил та рішучості – саме такими представлені на пам’ятних стендах бійці-білоруси, які віддали свої життя беручі участь у захисті України від збройної агресії з боку рф.

Хронологія трагічних подій тут бере свій початок з 2014-го, коли у січні під час штурму вул. Грушевського біля стадіону «Динамо» загинув майданівець Михайло Жизневський. На той момент йому було 25 років.

- Тут представлені різні долі та подвиги білоруських героїв. На жаль, ми не можемо назвати імена всіх, бо їх рідні знаходяться у Білорусі і в цілях їх безпеки ми цього не робимо. Серед присутніх білоруських героїв на сьогодні два нагороджені посмертно званням «Героя України», іменами трьох - перейменовані вулиці в Україні. Мета нашого музею – увічнити пам'ять про всіх білоруських героїв, щоб вони жили в серцях вільних білорусів, так як і в серцях білоруських героїв жила Україна, - зазначив керівник благодійного фонду «Вільна Білорусь» Олексій Францкевич.

Загалом, на виставці представлені портрети та історії з життя близько 20-ти бійців, які не повернулися з війни. Один з них – Василь Парфенков. На початку повномасштабного вторгнення у 2022-му чоловік пішов служити до полку ім. Кастуся Калиновського. У день загибелі його батальйон «Волат» брав участь у стримуванні танкового прориву окупантів у районі Лисичанська.

- Він, його командир і ще кілька хлопців ціною свого життя змогли зупинити танкову колону ворога, передати всі розвіддані, які вони отримали, артилерії. Ця група техніки і жива сила були знищені, – розповіла дружина загиблого бійця Олена Гергель.

Захід розпочався спільною молитвою за загиблими бійцями. Доєднався до відкриття експозиції заступник міського голови Анатолій Васюк.

- Хочу подякувати благодійному фонду «Вільна Білорусь» за цю експозицію «З Україною в серці». Пам'ять має бути збережена, це історична правда. Наші друзі з Білорусі за європейський, демократичний розвиток. Вони віддали свої життя за Україну, це європейський вибір. Тому, я запрошую всіх містян відвідати цю виставку, думаю, що ми й надалі будемо співпрацювати, – наголосив Анатолій Васюк.

Експозицію розташували у просторій залі Центральної міської бібліотеки для дорослих, що на вулиці Гоголя в Олександрівському районі.

Перш ніж потрапити до Запоріжжя, її вже мали змогу споглянути львів’яни – у Будинку воїна, кияни – у будівлі КМДА та дніпряни – у Музеї АТО.

Оскільки виставка пересувна, за кілька днів вирушить за кордон - до Литви, Польщі, Чехії, а також побуває у низці українських міст, таких як Миколаїв, Суми, Одеса та Харків.

За словами організаторів, вже невдовзі у музею «Вільна Білорусь з Україною в серці» та вже відомої експозиції з’явиться місце постійної дислокації у Бучі. Ініціатори планують продовжити збір даних про всіх білорусів, які долучилися до захисту України від агресії рф.