За тиждень у Запоріжжі розгорнули 420 ліжок для лікування хворих на коронавірус

11.10.2021 14:00

Протягом останнього тижня у міських лікарнях розгорнуто 420 додаткових ліжок для лікування коронавірусних хворих. Тепер їх загалом 1318, з них 79 реанімаційних. Під лікування таких хворих перепрофільовано ліжка у 6 медичних закладах. Однак епідемічна ситуація у Запоріжжі залишається складною. Кількість хворих продовжує зростати. Питання боротьби з коронавірусною інфекцією, лікування коронавірусних хворих, ситуацію у медичних закладах обговорили сьогодні на нараді, яка пройшла у міськвиконкомі під головуванням секретаря міської ради Анатолія Куртєва.

У Запоріжжі відбулась нарада, присвячена питанням боротьби з коронавірусною інфекцією, яка пройшла під головуванням секретаря міської ради Анатолія Куртєва. У ній взяли участь заступник міського голови Геннадій Наумов, керівництво департаменту охорони здоров’я міської ради, представники Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб, керівники ковідних лікарень Запоріжжя, обласної інфекційної лікарні, представники первинної медицини міста.

Відкриваючи нараду, секретар міської ради зазначив, що епідемічна ситуація у Запоріжжі ускладнюється. Місто вже потрапило у помаранчеву зону та наблизилося до червоної. Анатолій Куртєв звернувся до містян з закликом відповідально ставитися до свого здоров’я, дотримуватись карантинних обмежень, у разі погіршення самопочуття звертатися до сімейного лікаря. Це необхідно для того, щоб зменшити зростання захворюваності.

Запоріжцям також нагадали, що у місті продовжується вакцинація. Працюють пункти та центри масової вакцинації. Вони забезпечені медичним персоналом та вакцинами. У містян є всі можливості зробити щеплення. За станом на ранок 11 жовтня у Запоріжжі першу дозу вакцини отримали 118070 осіб, 912228 осіб вакциновано другою дозою.

- Сьогодні ми зібралися обговорити стан справ у медичних закладах, які перепрофільовані під лікування коронавірусних хворих. Це міські лікарні №№1, 2, 6, 7, 9 та міська дитяча лікарня №5. Яка ситуація у цих лікарнях? Наскільки вони забезпечені персоналом, обладнанням? – відзначив Анатолій Куртєв.

У шести ковідних медичних закладах міста кількість перепрофільованих ліжок для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 становить 1318, з них 79 – реанімаційні. Наявні 90 апаратів ШВЛ високого та середнього класу. Кількість ліжок, забезпечених централізованим киснем, становить 946, або 72%. У цих лікарнях є 461 кисневий концентратор. З урахуванням кисневих концентраторів забезпеченість перепрофільованих ліжок киснем складає 107%. Протягом останнього тижня ліжковий фонд збільшено на 420 ліжок (з 898 до 1318).

За даними на 08:00 11 жовтня всього на зазначених ліжках медичну допомогу отримують 930 пацієнтів (834 осіб з захворюванням на гостру респіраторну хворобу COVID-19 та 96 осіб з підозрою на гостру респіраторну хворобу COVID-19). Це становить 71% від загальної кількості перепрофільованих ліжок.

Учасники наради зазначили, що у порівнянні з попередніми періодами кількість хворих зросла. При цьому значно більше важких хворих. Медичні заклади продовжують ефективно працювати. Однак у зв’язку зі зростанням кількості важких хворих потрібно збільшувати кількість реанімаційних ліжок. Для розгортання додаткових місць необхідний додатковий медичний персонал. Зокрема анестезіологи, реаніматологи. Зараз продовжується робота над залученням додаткових медиків, зокрема з інших міських лікарень. Також розпочато закупівлю 13 додаткових апаратів ШВЛ. Кошти на це були виділені на сесії міської ради.

- Хочу подякувати медикам за їх роботу. Сьогоднішні пропозиції будуть узагальнені та враховані у подальшій роботі. Зрозуміло, що у першу чергу необхідно вирішувати питання з реанімаційними ліжками, а також залученням додаткових медичних працівників. Також має бути опрацьований чіткий алгоритм роботи, розпочинаючи від первинної медицини і до реанімаційних ліжок. Запоріжців необхідно максимально інформувати про це, - заявив Анатолій Куртєв.

Секретар міської ради зазначив, що міська влада зробить все можливе для підтримки медичних закладів та медиків. Зокрема буде розглянуте питання щодо виділення додаткового фінансування з бюджету міста. Ці кошти підуть у тому числі й на оплату праці медиків.

- Вважаю це правильним. Медики самовіддано працюють і заслуговують на високу оплату своєї праці. Разом з тим хочу ще раз звернутися до запоріжців. Дотримуйтесь карантинних обмежень, вакцинуйтеся, вчасно звертайтеся до сімейного лікаря, - наголосив Анатолій Куртєв.