У Запоріжжі на вулиці Шевченка розпочали демонтаж трамвайної колії

11.02.2021 15:35

На ділянці вулиці Шевченка виконують комплекс робіт з благоустрою. Фахівці КП «Запоріжелектротранс» почали демонтаж трамвайного полотна на ділянці від розворотного кільця біля 52-ї школи до вул. Солідарності.

У 2018 році державна інспекція електротранспорту визнала цю частину трамвайної колії аварійною, тому рух трамваїв було припинено. За дорученням міського голови Володимира Буряка був розроблений масштабний проєкт з відновлення повноцінної роботи трамвайного маршруту № 12. У червні минулого року на ділянці вулиці Шевченка від вул. 8 Березня до кільця біля 52-ї школи виконали заміну трамвайної колії, відремонтували дорожнє покриття, тротуари, оновили освітлення. Тепер комунальники почали демонтаж на наступному відрізку.

- Демонтажні роботи були розпочаті 1 лютого. Протяжність ділянки, на якій буде розібране трамвайне полотно – 1,5 км по вулиці Шевченка. Ми виймаємо рейки, відсипаємо для безпечного руху автомобілів, автобусів, і вивозимо їх на підприємство. Демонтажні роботи тут планується завершити за 2 місяці, - розповів генеральний директор КП «Запоріжелектротранс» Юрій Папач.

У планах міської влади облаштувати на цій ділянці односторонню трамвайну колію. Роботи ведуться так, аби не перекривати повністю рух автотранспорту по вулиці Шевченка. Рух автомобілів здійснюється по одній смузі.

- Проєкт масштабний, тому що це, мабуть, єдина найдовша в Україні ділянка одностороннього руху трамваю. Демонтажні роботи – це підготовка до реалізації масштабного проєкту з відновлення повноцінної роботи маршруту № 12. Це дозволить нам не лише поновити рух трамваїв, що є дуже затребуваним, але й розширити дорогу по вулицях Шевченка та Солідарності – фактично тут з’являться 1,5-2 смуги для автотранспорту. А найголовніше – вирішить проблему сполучення між Шевченківським та Заводським районами, - наголосив перший заступник міського голови Андрій П’ятницький.

Нагадаємо, для відновлення повноцінного трамвайного маршруту було виконано чималу підготовчу роботу. Зокрема відновлено два шляхопроводи Каліброва-І та Каліброва-ІІ, також відремонтовано дорогу та тротуар між ними. Окрім цього, оновлене перехрестя вулиць 8 Березня – Шевченка – Верещагіна. Тут відремонтовано трамвайну колію, дорогу, тротуари, встановлене сучасне зовнішнє освітлення на ділянці вулиці Шевченка – від вул. 8 Березня до кільця поблизу 52-ї школи. Таким чином це дозволить відновити повноцінну роботу трамвайного маршруту №12, з’єднавши Заводський та Шевченківський райони.