Запоріжжя отримає кошти для реалізації низки важливих проєктів

24.06.2021 12:00

Придбання нових тролейбусів з автономним ходом, електробусів, модернізація тягових підстанцій електротранспорту, реконструкція парку Трудової Слави, доріг, реалізація проєкту «Розумне місто» та інше. Все це стане можливим завдяки співпраці Запоріжжя та Міжнародної фінансової корпорації (IFC), члену Групи Світового Банку.

Запоріжжя продовжує розвиватися. Реалізується програма міського голови Володимира Буряка «Запорізький трамвай», будуються приймально-діагностичні відділення у Міській лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги, міській лікарні №9, реконструюється площа Запорізька, продовжується робота над відновленням повноцінного руху трамвайного маршруту №12. Всі ці проєкти спрямовані на покращення умов життя запоріжців, розвиток міста.

Переважна більшість коштів на це виділяється з бюджету Запоріжжя. Однак у сучасних умовах цього недостатньо, адже ресурси міського бюджету досить обмежені, більшість грошей спрямовується на фінансування захищених статей – виплату заробітних плат медикам, вчителям, утримання шкіл, медичних закладів, виконання соціальних програм і так далі. Саме тому міська влада працює над пошуком додаткових джерел для впровадження важливих для Запоріжжя та запоріжців проєктів. Серед них участь у державних програмах, співпраця з міжнародними фінансовими організаціями.

Черговим кроком у цьому напрямку стало підписання договору між Запорізькою міською радою та IFC, який передбачає залучення до бюджету міста кредиту на загальну суму 35,0 млн євро на строк 13 років.

- Це досить важлива подія для Запоріжжя. Хочу подякувати IFC за те, що наша співпраця дала конкретний результат. Це дозволить місту в найближчі роки реалізувати низку проєктів у сфері громадського транспорту, розвитку міської інфраструктури. Результатом їх впровадження стане покращення умов життя для десятків тисяч запоріжців, які зможуть користуватися сучасним громадським транспортом, відпочивати у сучасному парку, - прокоментував підписання договору міський голова Володимир Буряк.

Ці кошти місто спрямує на реалізацію низки програм. Серед них реалізація проєкту «Розумне місто», оновлення рухомого складу міського електротранспорту та спеціальної дорожньої техніки, реконструкція одного з міських парків. Очікується, що місто почне отримувати кошти вже цього року.

- Ініціатива IFC «Міста» має на меті підтримати план модернізації Запоріжжя, який сприятиме постпандемічному відновленню міста та країни у цілому. IFC використовує свою глобальну експертизу аби допомогти Запоріжжю знайти рішення для активізації стійкого економічного зростання міста. Ми сподіваємось незабаром реалізувати цей успішний досвід в інших містах, - сказав регіональний менеджер IFC в Україні, Білорусі та Молдові Джейсон Пеллмар.

Зокрема передбачена закупівля тролейбусів з автономним ходом, електробусів. Їх будуть використовувати не лише на діючих, а і на нових маршрутах. Так планується створити три нових тролейбусних маршрути. Заплановані модернізація п’яти тягових підстанцій, оновлення спеціальної техніки міського електротранспорту, облаштування зупинкових комплексів інформаційними електронними табло для інформування громадян про час прибуття громадського транспорту.

Для забезпечення всесезонного утримання доріг планується закупити вакуумні підмітальні машини, механічні підмітальні установки, машини дорожні комбіновані різних моделей (з піскорозкидальним, поливомийним обладнанням, щіткою, снігоочисним відвалом). Це дозволить підвищити якість утримання доріг, у тому числі у період снігопадів.

Планується реконструкція парку Трудової Слави. У результаті у Запоріжжі з’явиться сучасний парк у центрі міста. Для його обслуговування передбачається закупівля сучасної техніки. Також запланована реконструкція ділянки автодороги по вулиці Тиражній.

Нагадаємо, співпраця Запоріжжя з IFC розпочалась ще у 2019 році з підписання Меморандуму про взаєморозуміння, яке відбулось у Києві в рамках заходу «Органи місцевого самоврядування в Україні та IFC: співпраця заради розвитку».

29 жовтня 2019 року в Маріуполі відбувся перший інвестиційний форум RE:think. Invest in Ukraine. Він пройшов за ініціативи та під егідою Президента України Володимира Зеленського. У його роботі взяв участь міський голова Запоріжжя Володимир Буряк. Саме там відбулося підписання угоди Запоріжжя з IFC щодо надання консультаційних послуг місту на підтримку інвестиційних програм у напрямках «Розумне місто» та розвитку муніципальної інфраструктури.

- Ми будуємо нове місто. І нам потрібні такі інвестори, спонсори, які вбачають в місті Запоріжжі те, що в це місто потрібно вкладати гроші. Ну а ми віддячимо, як кажуть. Тим, що ми прозорі, доброчесні і використаємо ці кошти на розвиток нашого міста, - прокоментував тоді Володимир Буряк підписання угоди.

Питання співпраці Запоріжжя та IFC обговорювались і під час масштабній інвестиційній конференції «UkraineInvestTalks: Dnipro», яка відбулась 27 травня 2021 року, у якій взяв участь Володимир Буряк.

Міський голова презентував успішний досвід співробітництва Запоріжжя з міжнародними фінансовими організаціями. Зокрема з Європейським інвестиційним банком, Європейським банком реконструкції та розвитку, IFC і так далі.

На успішному досвіді співробітництва з нашим містом акцентувала увагу і керівник офісу IFC в Україні Олена Волошина, яка по відеозв’язку також взяла участь у заході. Зокрема вона висловила впевненість, що Запоріжжя стане першим «розумним» містом в Україні за підтримки IFC.

Нагадаємо, одним з напрямків співпраці Запоріжжя та ІFC у рамках підписаного договору є проєкт «Розумне місто». Зазначимо, передбачається використання сучасних новітніх технологій та різноманітних розумних рішень задля вирішення нагальних проблем та оптимізації процесів муніципального управління для задоволення потреб громадян та бізнесу.