Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

31/05/2010

Рішення виконавчого комітету від 31.05.2010 № 218 «Про розробку заходів, спрямованих на створення привабливого інвестиційного клімату та інвестиційного іміджу міста»

 

 

Фінансово-економічна ситуація, яка склалася в Україні, значною мірою вплинула й на соціально-економічний розвиток м. Запоріжжя.

Протягом 2004-2008 років в Запоріжжі спостерігалося зростання за всіма основними показниками соціально-економічного розвитку. Нарощувались обсяги промислового виробництва та роздрібного товарообігу, збільшувався обсяг іноземних інвестицій. Нарощення промислового виробництва сприяло активізації інвестиційної діяльності. Загальний обсяг інвестицій в основний капітал протягом 5 років збільшився у 1,3 рази (з 2299,8 млн.грн. у 2005 році до 2978,7 млн.грн. у 2009 році).

Обсяг прямих іноземних інвестицій на 01.01.2010 становив 780,1 млн.дол. США, або збільшився на 3,6% у порівнянні з початком року. За 2009 рік абсолютний приріст прямих іноземних інвестицій склав 26,9 млн.дол. США або 134,5% до запланованого на 2009 рік. Найбільший абсолютний приріст спостерігався у харчовій промисловості (16,6%). Найкращий результат спостерігався у 2007 році, коли приріст прямих іноземних інвестицій до попереднього року становив 145,9 млн.дол. США.

Обсяг прямих іноземних інвестицій на душу населення за п'ять років зріс з 611,1 дол. США у 2005 році до 997,5 дол. США у 2009 році.

В економіку міста залучено 89,5% від обласного показника обсягу прямих іноземних інвестицій.

Капітал нерезидентів спрямовано, в основному, у переробну промисловість (72,8%), а саме: у машинобудування (27,2%), металургійне виробництво (16,1%), виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів (27,1%). Прямі іноземні інвестиції в економіку м. Запоріжжя надходили з 53 країн світу. Найбільші інвестори: Кіпр (31,3%), Швеція (23,9%), Республіка Корея (19,2%).

Запорізька міська влада має позитивний досвід залучення іноземних інвестицій у міське господарство. Так, у 1999 році для реконструкції центральних очисних споруд залучено кошти Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) у розмірі 28,0 млн.дол. США. Найближчим часом проект буде завершено в повному обсязі. Основною метою реалізації проекту       було   виконання   Загальнонаціональної   програми    екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро та поліпшення якості питної води.

Запоріжжя стало першим і єдиним містом в Україні, де впроваджена європейська система збору й сортування твердих побутових відходів. Навіть в умовах фінансово-економічної кризи міська влада не згорнула Програму з поліпшення екології. Завдяки інвестиціям німецьких партнерів, па базі ТБО №1 відкрито завод по сортуванню сміття. Тепер пластикові пляшки, паперові впакування, бляшані балончики з-під хімії не будуть засмічувати навколишнє середовище, а будуть «переплавлені» у живі гроші й альтернативне паливо.

Інвестори ризикували своїм капіталом; коли вирішили вкласти кошти в перший український проект. Міська влада переконала німецьких інвесторів у тім, що готова працювати за новими технологіями і зможе організувати роботу спільното підприємства за європейськими стандартами. Крім того, для Запоріжжя це не тільки прорив до європейських технологій, а й півтори сотні нових робочих місць.

Виконавчим комітетом міської ради спільно з комунальним підприємством «Міські теплові мережі» проведено переговори з Європейським Банком Реконструкції та Розвитку по залученню інвестицій у проекти комунальної теплоенергетики. Досягнуто попередньої угоди щодо інвестування в будівництво па трьох котельнях міста когенераційних станцій сумарною електричною потужністю 14 МВт, тепловою 17 МВт, загальна вартість проекту складає 15 млп.евро, з них 3 мли.евро - фант європейських держав. Розмір річної економії від впровадження такого проекту становив би 32,3 млн.грн. Алє міською радою цей проект не підтримано.

Через дефіцит бюджетних коштів міська влада продовжує роботу із залучення інвесторів до будівництва автотранспортної магістралі через річку Дніпро.

Поліпшення інвестиційного клімату та створення умов для зростання обсягів інвестицій в економіку міста є передумовою активізації діяльності потенційних інвесторів. Тому, одним із пріоритетів діяльності органів місцевого самоврядування є консолідація дій, які необхідно спрямувати на поліпшення іміджу міста та створення сприятливих умов для інвесторів. Підвищення позитивного іміджу є одним із ключових завдань влади, що прагне забезпечити своїх мешканців належним рівнем життя, а також стати активним учасником економічного співробітництва.

Ураховуючи вищевикладене, перед міською владою постала нагальна необхідність розробити та втілити у життя пріоритетні заходи, спрямовані на доведення до широкого загалу спільноти інформації про соціально-економічні здобутки міста Запоріжжя, його експортний потенціал та інвестиційні можливості. Ці заходи повинні передбачати вироблення єдиного комплексного підходу до формування та здійснення інвестиційної політики міста, яка б охоплювала різноманітні сторони його житія, вони повинні забезпечити узгодженість дій вітчизняних та іноземних інвесторів, органів місцевого самоврядування, підприємців та громадських організацій, використовуючи економічний, інтелектуальний та культурний потенціал.

Реалізація таких заходів дозволить впорядкувати і вдосконалити механізм залучення  інвестицій, що стане  надійним  підґрунтям для  створення сучасних виробництв та позитивно позначиться на соціально-економічному розвиткові міста.

Не менш важливим результатом реалізації заходів стане нова роль органів місцевого самоврядування в економічній та господарській діяльності.

Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» та з метою створення привабливого інвестиційного клімату, покращання інвестиційного іміджу міста, створення передумов для притоку капіталу та розвитку інвестиційної діяльності для забезпечення сталого економічного зростання, підвищення життєвого рівня населення міста виконавчий комітет Запорізької міської ради ВИРІШИВ:

1. Виконавчим органам міської ради та комунальному підприємству «Запорізьке міське інвестиційне агентство» розробити заходи, спрямовані на створення привабливого інвестиційного клімату та інвестиційного іміджу міста.

2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, начальника головного економічного управління міської ради Новак Н.В.

 

 

Міський голова                                                                                  Є.Г. Карташов