Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

23/06/2009

Рішення виконавчого комітету від 23.06.2009 № 230 «Про затвердження Порядку роботи з власниками житлових приміщень»

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Житлового кодексу України, з метою організації єдиної процедури оформлення перепланувань (у тому числі раніше виконаних) та реконструкції житлових приміщень виконавчий комітет Запорізької міської ради
ВИРІШИВ:
1.  Затвердити Порядок роботи з власниками житлових приміщень (додається).
2.   Затвердити перелік виконавчих органів міської ради, комунальних підприємств, інших спеціалізованих організацій, які приймають участь у процедурі оформлення перепланувань (у тому числі раніше виконаних) та реконструкції житлових приміщень.
3.   Порядок оформлення перепланувань (у тому числі раніше виконаних) та реконструкції житлових приміщень є обов'язковим для керівництва в роботі виконавчих органів міської ради та власниками житлових приміщень, які здійснили перепланування або реконструкцію приміщень.
4.   Управлінню з питань внутрішньої політики міської ради оприлюднити дане рішення на веб-сайті Запорізької міської ради ( http://www.meria.zp.ua/).
5.  Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Дорофеєва О.М.

Міський голова Є.Г.Карташов

  ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення виконавчого
комітету міської ради
23.06.2009 № 230

Порядок
роботи з власниками житлових приміщень

Даний Порядок встановлює механізм оформлення перепланувань (у тому числі раніше виконаних) та реконструкції житлових приміщень, порядок та форму звернень громадян (власників житлових приміщень) з питань перепланування та реконструкції приміщень.

I. Загальні положення

Організацією, що здійснює роботу по наданню власникам житлових приміщень (квартир) вичерпної інформації щодо вимог та порядку одержання документів для оформлення перепланування (у тому числі раніше виконаного) або реконструкції приміщення; прийняття від власника приміщення документів, необхідних для оформлення перепланування або реконструкції приміщення; їх реєстрацію та подання документів (або їх копій) відповідним місцевим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, державним та комунальним службам, іншим установам, підприємствам та організаціям, уповноваженим відповідно до наданих їм повноважень видавати документи для оформлення перепланування або реконструкції житлового приміщення є комунальне підприємство «Сприяння».
КП «Сприяння» у своїй діяльності керуються Конституцією України, законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, центральних та місцевих органів виконавчої влади і посадових осіб державної влади та органів місцевого самоврядування, Уставом підприємства, а також цим Порядком.

II. Визначення термінів

Основні терміни, що використовуються в цьому Порядку, вживаються у нижченаведеному значенні:
- КП «Сприяння» є організацією, що уповноважена відповідно до законодавства здійснювати технічне та організаційне забезпечення оформлення перепланувань (у тому числі раніше виконаних) або реконструкцію житлових приміщень у будинках на території м. Запоріжжя;
- заявник – фізична (юридична) особа (власник приміщення) або уповноважена ним особа, яка звертається до КП «Сприяння» щодо отримання інформації, консультації або необхідних документів для оформлення перепланування (реконструкції) приміщення;
- місцеві дозвільні органи – міська рада, міський орган виконавчої влади, їх посадові особи, районні адміністрації, уповноважені відповідно до закону видавати документи для оформлення перепланування (реконструкції) житлового приміщення від свого імені, а також підприємства, установи, організації, що у випадках, передбачених законом, уповноважені видавати документи для оформлення перепланування та реконструкції житлового приміщення і можуть залучатися до проведення експертизи (обстеження) житлового приміщення, необхідної для видачі документів для оформлення перепланування (реконструкції) приміщення в межах м. Запоріжжя.

III . Організація взаємовідносин та порядок взаємодії представників місцевих дозвільних органів та КП «Сприяння»

Організація взаємовідносин встановлюється порядком взаємодії КП «Сприяння» та місцевих органів, які здійснюють видачу документів для оформлення перепланування (реконструкції) житлового приміщення.
Мета роботи – за заявою власника приміщення оформлення технічної документації на приміщення, у якому здійснено перепланування (реконструкція) , з наданням власнику кінцевого документу – рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради - яке є підставою для реєстрації зміни планування житлового приміщення у ОП ЗМБТІ.
КП «Сприяння» у своїй роботі додержується принципу організаційної єдності – захист прав законних інтересів, додержання рівності власників приміщень, та встановлення єдиних вимог до порядку видачі документів на оформлення перепланування та реконструкції житлового приміщення, створення сприятливих умов для звернення мешканців міста, усунення правових, адміністративних та організаційних перешкод у зазначеній сфері.
Порядок взаємодії КП «Сприяння» та місцевих органів означає особливості видачі необхідних документів на оформлення перепланування або реконструкції житлового приміщення за принципом організаційної єдності.

IV. Порядок взаємодії КП «Сприяння», представників місцевих органів та власників житлових приміщень

Оформлення перепланування або реконструкції житлових приміщень (квартир) (у тому числі раніше виконаних) та реконструкції нежитлових приміщень у житлові в будинках та виконаних прибудов в існуючих об‘єктах будівництва (балкони), тобто зміни в плануванні приміщень та частин споруд, що неможливо визначити як об‘єкт будівництва у відповідності до вимог ДБН А.2-2-3-2004 "Порядок розробки, узгодження та затвердження проектної документації для будівництва" проводиться на підставі рішення виконавчого комітету міської ради з подальшою реєстрацією в органі реєстрації нерухомого майна.
Відповідне рішення виконавчого комітету міської ради виноситься на підставі наступних документів:
- відповідної заяви до виконавчого комітету Запорізької міської ради власника, наймача або користувача приміщення;
- письмової згоди членів сім'ї, які проживають разом з ним (відповідно до довідки про склад сім ' ї, виданої відповідним органом) та співвласників житлового приміщення;
- копії особистих документів мешканців квартири (паспорт, ідентифікаційний номер);
- копії технічного паспорту об'єкта, за результатами інвентаризації нерухомого майна;
- копії, посвідченої нотаріально, технічного паспорту об'єкта, за результатами інвентаризації нерухомого майна з реєстрацією поточних змін щодо попереднього стану приміщень (у разі оформлення раніше виконаного перепланування або реконструкції житлового приміщення ):
- копії, посвідченої нотаріально, правовстановлюючих документів на житлове приміщення;
- листа - погодження з зацікавленими службами, а саме:
А) власником будинку (ВРЕЖО, РЕПОГ), головою ЖБК або головою правління ОСББ;
Б) міською або районною санепідемстанціїю щодо відповідності змін в житловому приміщенні діючим санітарним нормативам;
В) обласного або районного управління МНС України в Запорізькій області
Г) спеціалізованою проектною організаціїю, яка має ліцензію на будівельну діяльність (за наявності кодів 2.02.11; 2.02.11.04; 2.02.11.05;2.02.11.06.);
Д) ВАТ «Запоріжгаз» у разі перебудови, переобладнання, перестановки газового обладнання;
Е) головним управлінням архітектури та містобудування міської ради
- проектної документації (стадії виконавча документація) в об‘ємі архітектурно-будівельних рішень погодженої з головним управлінням архітектури та містобудування міської ради та власником будинку (ВРЕЖО, РЕПОГ), головою ЖБК або головою правління ОСББ. У разі, коли зміни у плануванні приміщень (або виконанні вище зазначених прибудов) змінюють навантаження на існуючі інженерні мережі, необхідна розробка та узгодження відповідних інженерних розділів проектної документації;
- висновку головного управління архітектури та містобудування міської ради про можливість такого оформлення, та відповідності таких змін діючим будівельним нормативам. Головне управління архітектури та містобудування визначає необхідність наявності проектної документації на перепланування (у тому числі раніше виконаного) або реконструкції (у тому числі раніше виконаної) у житловому приміщенні ;
-  висновку спеціалізованої проектної організації, яка має ліцензію на будівельну діяльність (за наявності кодів 2.02.11; 2.02.11.04; 2.02.11.05;2.02.11.06.) щодо технічного стану несучих та огороджуючих конструкцій в межах яких проведені зміни, та можливості експлуатації таких приміщень та прибудов;
- довідки про відсутність заборгованості по сплаті житлово-комунальних послуг.
Узагальнення вищевказаних документів, роботу зі зверненнями громадян з зазначених питань, підготовку та візування проекту рішення виконавчого комітету міської ради на оформлення перепланування (у тому числі раніше виконаного) або реконструкції житлового приміщення здійснюється КП «Сприяння» за дорученням в иконавчого комітету міської ради або управління житлового господарства.
Заявник (власник приміщення) подає заяву та комплект документів, передбачених законодавством, представнику КП «Сприяння» на оформлення перепланування (у тому числі раніше виконаного) або реконструкції житлового приміщення.
Оформлення перепланування житлових приміщень (квартир) або реконструкції допускається за згодою членів сім'ї, які проживають разом з ним та співвласників житлового приміщення.
У разі відмови власника будинку (ВРЕЖО, РЕПОГ), голови ЖБК, голови правління ОСББ, співвласника приміщення або членів сім'ї, що мешкають разом з ним в оформленні перепланування (у тому числі раніше виконаного) житлового приміщення або реконструкції у приміщенні спір може бути вирішено в судовому порядку.
Посадова особа КП «Сприяння» приймає та реєструє заяву та комплект документів, до якої додає лист погодження, в якому зазначається перелік органів, від яких для видачі дозвільного документа на оформлення перепланування (реконструкції) житлового приміщення необхідно отримати відповідні погодження.
Зазначений лист погодження візується посадовою особою, якій надається комплект документів, та разом з цими документами передається посадовим особам інших органів, від яких для видачі документа на оформлення перепланування (реконструкції) житлового приміщення необхідно отримати відповідні погодження.
При необхідності особистої присутності заявника (власника приміщення) при розгляді документів про це йому повідомляється при отриманні документів для розгляду.
В разі необхідності проведення обстеження об'єкта, на оформлення якого отримується дозвільний документ, представники місцевих органів або КП «Сприяння» проводять його комплексно. Про дату проведення обстеження заявник повідомляється завчасно.
У разі неможливості такого оформлення, а саме невідповідності зазначених змін вимогам діючих нормативів, власник або користувач приміщень зобов‘язаний протягом одного року відновити первинний стан приміщень, або виконати зміни у плануванні приміщень у відповідності до вимог діючих нормативів.

V. Права КП «Сприяння» щодо видачі документів для оформлення перепланування житлового приміщення або реконструкції приміщення за принципом організаційної єдності

Перевірка комплектності документів, наданих власником приміщення для отримання документів на оформлення перепланування (реконструкції) житлового приміщення.
Безоплатне одержання інформації від місцевих органів, пов'язаної з видачею документів, за винятком інформації, що становить державну таємницю.
Залучення спеціалістів підрозділів міської ради та міськвиконкому, підприємств, установ і організацій (за погодженням з керівниками) для розгляду питань, що належать до їх компетенції.
Участь у засіданнях виконавчого комітету, нарадах, громадських зборах з питань надання документів на оформлення перепланування (реконструкції) житлового приміщення.
Відмова заявнику у видачі документа на оформлення перепланування (реконструкції) житлового приміщення у випадках:
-   недостовірності та невідповідності відомостей у документах, поданих заявником для отримання документа для оформлення перепланування (реконструкції) житлового приміщення;
-   неповноти документів, поданих заявником для отримання документа для оформлення перепланування (реконструкції) житлового приміщення .

VI. Обов'язки КП «Сприяння» щодо видачі документів для оформлення перепланування житлового приміщення або реконструкції приміщення за принципом організаційної єдності 

Надання заявнику (власнику приміщення) або уповноваженої ним особі вичерпної інформації щодо вимог та порядку одержання документа для оформлення перепланування (реконструкції) житлового приміщення.
Прийом від власника приміщення або уповноваженої ним особі заяви та необхідного комплекту документів для одержання документа для оформлення перепланування (реконструкції) житлового приміщення .
Підготовка проекту рішення виконавчого комітету міської ради на перепланування (реконструкцію) житлового приміщення.
Видача заявнику (власнику приміщення) документа для оформлення перепланування (реконструкції) житлового приміщення.

VII. Відповідальність

Посадові особи КП «Сприяння» за порушення вимог законодавства з питань видачі документів для оформлення перепланування (реконструкції) житлового приміщення несуть дисциплінарну або адміністративну відповідальність у порядку, встановленому законом.

Керуючий справами
виконкому ради
Є.О.Семенков

  ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення виконавчого
комітету міської ради
23.06.2009 № 230

ПЕРЕЛІК
місцевих органів, які приймають участь у погодженні документів
для оформлення перепланування (реконструкції) житлового приміщення

1.  Власник будинку (ВРЕЖО або РЕПОГ), ЖБК, ОСББ.
2.   Головне управління архітектури та містобудування міської ради.
3.  Державна міська санітарно-епідеміологічна станція.
4.   ВАТ "Запоріжгаз".
5.   Спеціалізована проектна організація.
6.   Районні адміністрації міської ради (за необхідністю).
7.   Інші дозвільні органи.

Керуючий справами
виконкому ради
Є.О.Семенков