Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

27/05/2009

Рішення виконавчого комітету від 27.05.2009 № 170 «Про звіт щодо виконання Програми соціально-економічного і культурного розвитку м.Запоріжжя на 2009 рік за І квартал 2009 року»

Кризові явища в економіці України негативно вплинули на економічний розвиток м.Запоріжжя. Так, у І кварталі 2009 року спостерігався спад майже за всіма галузями економіки. На більшості підприємств міста зменшилися обсяги виробництва. Спад в економіці спричинив і соціальні проблеми: знизився рівень заробітної плати та відбулося звільнення працівників. Але, у березні 2009 року у порівнянні до лютого спостерігалось покращання ситуації.
Обсяг реалізованої промислової продукції за січень - березень 2009 року становив 8393,8 млн.грн. - 72,8% до обласного показника та 67,7% до аналогічного періоду 2008 року (12398,4 млн.грн.). У розрахунку на одного мешканця показник складає 10,7 тис.грн., що на 40% менше, ніж у відповідному періоді 2008 року.
За січень–березень 2009 року середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника в м.Запоріжжі дорівнювала 1813,52 грн., що складає 99,7% від показника за аналогічний період минулого року (1819,19 грн.) та на 8,6% менше показника за 2008 рік (1984,4 грн.).
Заборгованість із виплати заробітної плати на економічно активних підприємствах збільшилась на 1,14 млн.грн. у порівнянні з початком року та станом на 01.04.2009 становила 23,35 млн.грн.
Погіршилася ситуація на ринку праці. Рівень зареєстрованого безробіття на 01.04.2009 склав 2,03%, що на 1,47% більше, ніж за аналогічний період 2008 року.
Масового безробіття вдалося уникнути завдяки переходу більшості підприємств на скорочений робочий тиждень та надання працівникам неоплачуваних відпусток. Однак, це призвело до скорочення фонду заробітної плати та зниження надходжень податку з доходів фізичних осіб, який є найбільшим джерелом наповнення місцевого бюджету.
Бюджет міста за І квартал 2009 року по доходах виконано у сумі 374,5 млн.грн., в т.ч. до загального фонду надійшло 326,2 млн.грн., до спеціального фонду – 32,8 млн.грн. Без врахування трансфертів план по доходах загального фонду виконано на 24% (при плані 25%).
Змінилася структура надходження доходів загального фонду. У порівнянні з відповідним періодом минулого року зросла питома вага плати за землю (з 6,3% до 14,2%) та зменшилась частка надходжень податку з доходів фізичних осіб (з 81,7% до 72,9%). План по податку з доходів фізичних осіб виконано на 23,1%, до бюджету міста надійшло 189,5 млн.грн.
До бюджету розвитку надійшло 9,0 млн.грн. (11,6% від плану), з них 8,27 млн.грн. - від відчуження майна комунальної власності та 759,3 тис.грн. - від продажу земельних ділянок.
Загальний обсяг роздрібного товарообігу підприємств роздрібної торгівлі та ресторанного господарства міста за січень-березень 2009 року склав 1329,7 млн.грн., що на 5% менше, ніж за аналогічний період 2008 року.
У І кварталі 2009 року виконано будівельних робіт на 112,76 млн.грн. (у фактичних цінах, без ПДВ), що на 58,7% менше, ніж у відповідному періоді 2008 року у порівняних цінах.
Забудовниками усіх форм власності введено в експлуатацію 42 будинки загальною площею 22,6 тис. кв. м, що на 6,9% більше, ніж торік.
У звітному періоді збережено мережу закладів освіти, охорони здоров'я, культури, спорту, об'єктів соціального призначення. За рахунок нового будів-ництва та реконструкції відкрито 36 підприємств торгівлі, 4 підприємства ресторанного господарства та 28 об'єктів з надання нефінансових послуг населенню. Комунальне підприємство "Кінотеатр ім.Довженка" перетворено у комунальний заклад "Кіноконцертний зал ім.О.Довженка" з метою захисту його від негативних економічних процесів та забезпечення гарантованого фінансування.
Зупинка роботи підприємств або зменшення обсягів їх діяльності призвели до зниження замовлень на вантажні перевезення та скорочення кількості задіяних на виробництві робітників, а також спаду пасажиропотоків населення.
Автотранспортом загального користування перевезено 10,9 млн.чол. пасажирів, що на 19,5% менше, ніж за відповідний період 2008 року. Вантажів перевезено – 482,9 тис. тонн, що на 29,7% менше, ніж у І кварталі 2008 року.
Керуючись Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України», та на виконання рішення Запорізької міської ради від 25.02.2009 № 4 «Про Програму соціально-економічного і культурного розвитку міста Запоріжжя на 2009 рік», виконавчий комітет Запорізької міської ради
ВИРІШИВ:
1. Звіт про стан виконання Програми соціально-економічного і культурного розвитку м.Запоріжжя на 2009 рік за І квартал 2009 року взяти до відома (додається).
2. Керівникам виконавчих органів міської ради в умовах негативного впливу кризових явищ вжити дієвих заходів щодо забезпечення сталого економічного розвитку міста, підтримки промислового комплексу, збереження заробітної плати на рівні не менше, ніж на початок року, посилення соціального захисту населення та дотримання жорсткого режиму економії бюджетних коштів.
3. Головному економічному управлінню міської ради з метою відстеження впливу фінансової кризи на економічний розвиток міста щомісяця проводити моніторинг діяльності основних промислових бюджетоутворюючих підприємств.
4. Управлінню праці та соціального захисту населення міської ради продовжувати роботу щодо дотримання графіків погашення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах міста.
5. Управлінню розвитку підприємництва, торгівлі та послуг міської ради:
5.1. Активізувати роботу щодо забезпечення планових надходжень до бюджету міста від сплати ринкового збору.
5.2. Здійснювати ефективний контроль за дотриманням вимог законодавства стосовно регуляторної політики з метою недопущення прийняття економічно недоцільних та неефективних регуляторних актів. Зменшити втручання у діяльність суб'єктів господарювання та усувати перешкоди для розвитку господарської діяльності.
6. Управлінню житлового господарства міської ради та Концерну «Міські теплові мережі» посилити роботу щодо ліквідації заборгованості населення за спожиті житлово-комунальні послуги.
7. Управлінню комунального господарства міської ради активізувати роботу з поточного ремонту вулично-шляхової мережі міста.
8. Управлінням у справах приватизації та земельних ресурсів міської ради посилити роботу щодо залучення коштів від приватизації та продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення до бюджету міста.
9. Фінансовому та головному економічному управлінням міської ради на підставі аналізу надходження коштів до міського бюджету від відчуження майна, що знаходиться у комунальній власності та продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення до розмежування земель державної та комунальної власності (крім земельних ділянок несільськогосподарського призначення, що перебувають у державній власності, на яких розташовані об'єкти, які підлягають приватизації), підготувати перелік першочергових об'єктів для фінансування за рахунок бюджету розвитку та подати проект рішення на розгляд виконавчому комітету міської ради.
10. Визнати роботу керівників комунальних підприємств: КП «ВРЕЖО № 4-5», КП «ВРЕЖО № 10», КП «ЕЛУАШ» незадовільною у зв'язку з невиконанням рішення виконавчого комітету міської ради від 28.07.2005 № 243 «Про затвердження Порядку поетапного створення та введення в дію єдиної автоматизованої системи управління фінансовими ресурсами комунальних підприємств» зі змінами в частині синхронізації даних бюджетів руху грошових коштів підприємств з консолідованим бюджетом руху грошових коштів.
11. Керівникам комунальних підприємств: КП «ВРЕЖО № 1-2», КП «ВРЕЖО № 4-6», КП «ВРЕЖО № 9-10», КП «ВРЕЖО № 13», КП «Примула» до 01.06.2009 року погасити кредиторську заборгованість перед КП «Сприяння» та під особисту відповідальність забезпечити недопущення виникнення заборгованості у майбутньому.
12. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, начальника головного економічного управління міської ради Новак Н.В.

Міський голова Є.Г.Карташов

Прикріплені файли:

ZvitIkv2009.doc