Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

26/06/2008

Рішення виконавчого комітету від 26.06.2008 № 246 «Про затвердження заходів та завдань щодо розвитку донорства крові та її компонентів на 2008-2012 роки»

Служба крові є стратегічно важливою складовою частиною системи охорони здоров\'я і безпосередньо впливає на рівень летальності. Основою трансфузіологічної діяльності є донорство. Компоненти і препарати, які виробляються з крові донорів, незамінні.
Оптимальна кількість донорів для самозабезпечення регіону продуктами крові складає 4-5% від загальної кількості населення. У регіоні лише до 2,4% населення беруть участь у донорському русі, що дає можливість задовольнити потребу лікувально-профілактичних закладів у компонентах і препаратах крові на 70%, тромбоцитами – на 50%, а факторами згортання для лікування хворих на гемофілію – лише на 20%. Зберігається проблема забезпечення хворих з рідкими типами групи крові.
Необхідно вжити заходи щодо розширення соціальної бази безоплатного донорства, пошуку моральних стимулів до донорства, використання всіх засобів масової інформації. Донорський рух потребує підтримки представників органів влади всіх рівнів.
Для раціонального використання наявних донорських ресурсів необхідно всю консервовану кров переробляти за 6-24 години з моменту її заготівлі на компоненти та 70% об\'єму заготівлі плазми проводити методом автоматичного плазмаферезу. За 2007 рік лише 7,5% плазми по місту отримано методом мануального плазмаферезу.
Співвідношення потреби лікувально-профілактичних закладів (далі – ЛПЗ) в еритроцитарній масі і плазмі свіжозамороженій складає 1:3, а об\'єми заготівлі консервованої крові та плазми – 3:1. Щороку списується після закінчення терміну придатності від 40 до 70% еритроцитарної маси, а задоволення заявок ЛПЗ на плазму свіжозаморожену складає 70%. Для повного забезпечення потреби необхідно змінити співвідношення заготівлі консервованої крові та плазми на 1:4 (з урахуванням карантинізації).
В умовах росту гемотрансмісійних інфекцій питання про вірусну безпеку продукції, що випускається, вирішуються недостатньо: не завершено забезпечення служби крові низькотемпературним обладнанням з джерелом автономного енергозабезпечення для карантинізації плазми, що зумовило скорочення обсягів заготівлі плазми через відсутність умов зберігання. Заготівля консервованої крові у пластикатну тару проводиться лише 82,1% від загального обсягу, делейкоцитація компонентів практично не проводиться, що є порушенням наказу Міністерства охорони здоров\'я України від 01.08.2005 № 385 „Про інфекційну безпеку донорської крові та її компонентів”.
Однією з найважливіших умов безпеки гемотрансфузійної терапії є створення автоматизованої системи обліку і керування донорськими та гемотрансфузійними ресурсами, однак питання комп\'ютеризації установ і підрозділів служби крові вирішується дуже повільно.
Зростання потреби ЛПЗ у високоякісних, безпечних, диференційованих компонентах крові для надання медичної допомоги відповідно до затверджених Міністерством охорони здоров\'я України клінічних протоколів на фоні систематичного зниження кількості донорів крові, невідповідності матеріально-технічної бази підрозділів служби крові критеріям якості, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров\'я України від 02.06.2005 № 247 „Про затвердження документів з питань контролю якості препаратів крові”, невиконання найважливіших заходів Програми розвитку донорства крові та її компонентів на 2002-2007 роки зумовили необхідність затвердження заходів та завдань щодо розвитку донорства крові та її компонентів.
Враховуючи вищезазначене, відповідно до п.16 ч.1 ст.43 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” та з метою поліпшення забезпечення потреби населення продуктами крові, підвищення якості та безпеки надання трансфузійної терапії, створення незнижувального запасу гемотрансфузійних засобів для надання медичної допомоги при надзвичайних ситуаціях, виконавчий комітет Запорізької міської ради
ВИРІШИВ:
1. Затвердити заходи та завдання щодо розвитку донорства крові та її компонентів на 2008-2012 роки (далі – Заходи), що додаються.
2. Начальнику управління охорони здоров\'я міської ради
Севальнєвій Н.О.:
2.1. Забезпечити виконання заходів та завдань щодо розвитку донорства крові та її компонентів.
2.2. У 2008 році виконання Заходів здійснити за рахунок коштів, які передбачені в Програмах, затверджених рішенням міської ради від 13.02.2008 № 62 „Про затвердження місцевих Програм по галузі охорони здоров\'я міста Запоріжжя на 2008-2010 роки”.
2.3. Щорічно при прийнятті місцевих програм по галузі передбачати кошти на реалізацію Заходів за рахунок коштів, які плануються на галузь.
2.4. Щорічно до 20 січня інформувати виконавчий комітет міської ради про стан реалізації Заходів.
3. Голові комітету у справах сім\'ї та молоді міської ради Філіпенку І.С. забезпечити пропаганду донорства серед молоді, як потужний засіб соціального виховання високоморального громадського обов\'язку та щорічно до 12 січня про проведену роботу інформувати управління охорони здоров\'я міської ради.
4. Начальнику управління з питань внутрішньої політики міської ради Коренкову П.Є. забезпечити широке залучення засобів масової інформації до пропаганди донорства та щорічно до 12 січня про проведену роботу інформувати управління охорони здоров\'я міської ради.
5. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Кузьміна О.С.

Міський голова Є.Г.Карташов
Заходи та завдання щодо розвитку донорства крові та її компонентів на 2008-2012