Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

22/04/2008

Рішення виконавчого комітету від 22.04.2008 № 145 «Про затвердження заходів, спрямованих на виконання Державної програми „Репродуктивне здоров’я нації” на період до 2015 року” в м. Запоріжжі»

Результати аналізу змін населення за останні 15 років свідчать про те, що місто Запоріжжя, як і Україна, перебуває у стані демографічної кризи, зумовленої депопуляцією, збільшенням питомої ваги осіб похилого віку. Не зважаючи на те, що з 2000 року у місті Запоріжжі показник природного приросту населення поступово збільшується, але він залишається з позначкою „мінус”: у 2000 році - мінус 7,6; у 2007 році - мінус 6,1. Чисельність жіночого населення міста в порівнянні з 2000 роком знизилась майже на 15 тисяч осіб, жінок репродуктивного віку на 8 тисяч осіб.
Особливе занепокоєння викликає стан репродуктивного здоров'я, який є невід'ємною складовою частиною здоров'я мешканців м. Запоріжжя в цілому і має стратегічне значення для забезпечення сталого розвитку міста. Комплекс заходів, здійснених протягом останніх років у м. Запоріжжі в рамках Національної програми „Репродуктивне здоров'я 2001-2005”, сприяв позитивним змінам у цій сфері. Так, відбувається збільшення показника народжуваності: в 2000 році показник склав 6,3 на 1 000 населення, в 2007 році – 8,9, протягом 2004-2006 років в місті були відсутні випадки материнської смертності, показник малюкової смертності з 2000 року знизився з 13,44‰ до 7,27‰ у 2006 році. Підвищився рівень обізнаності населення щодо здорового способу життя, безпечної статевої поведінки. В кожній жіночій консультації міста створені та успішно працюють „Школи відповідального батьківства”, де вагітні жінки та їх чоловіки готуються до пологів, отримують основи майбутнього батьківства. Результатом роботи „шкіл” є збільшення „партнерських” та „сімейних” пологів в пологових будинках міста (питома вага „партнерських” пологів в 2003 році – 1,8%, в 2007 році – 83%). В м. Запоріжжі спостерігається значне зменшення кількості абортів, в 2007 році в порівнянні з 2001 роком в 4,5 рази. В місті створена служба планування сім\'ї. Усі пологові будинки міста мають статус ВООЗ/ЮНІСЕФ „Лікарня доброзичлива до дитини”.
Однак, з 2007 року показник малюкової смертності зріс (з 7,27‰ в 2006 році до 11,69‰ в 2007 році) у зв'язку з введенням з 01.01.2007 року нових критеріїв живонароджуваності, які передбачають реєстрацію новонароджених з гестаціоного віку 22 тижня вагітності, вагою з 500 гр. В 2007 році в м. Запоріжжі мали місце 3 випадки материнської смертності (показник склав 33,4‰), усі випадки комісією управління охорони здоров'я міської ради та експертами Міністерства охорони здоров'я України признані непередбаченими, причинами смерті жінок визначені стани, не пов\'язані з вагітністю.
Потребують розв'язання проблеми невиношування вагітності та безпліддя, що є наслідками техногенного впливу, небезпечної статевої поведінки і причиною значних репродуктивних втрат.
Такий стан справ у місті зумовлює необхідність подальшого здійснення комплексу заходів, спрямованих на поліпшення репродуктивного здоров'я населення міста Запоріжжя.
Проблеми, що виникають у сфері репродуктивного здоров'я, зумовлені:
- незадовільним соціальним становищем громадян, недостатньою увагою до ролі інституту сім'ї, збереження традиційної культури взаємовідносин у сім'ї як основної складової суспільства;
- недостатньою поінформованістю населення щодо здорового способу життя, відповідальної статевої поведінки, планування сім'ї, сучасних стандартів профілактики, діагностики і лікування хвороб репродуктивної системи, а також недостатнім рівнем оснащення сучасним високотехнологічним обладнанням закладів охорони здоров'я та підготовки спеціалістів, що призводить до зниження якості медичної допомоги;
- незадовільним станом здоров'я вагітних жінок, що призводить до ускладнень під час пологів, які спричинюють виникнення хвороб у новонароджених, а також впливають на рівень захворюваності дітей віком до 14 років та дитячої інвалідності;
- високим рівнем штучного переривання вагітності, що впливає на фертильність і перебіг наступної вагітності та пологів;
- незадовільним станом здоров'я підлітків, негативний вплив на яке має поширення порнографії, пропаганда сексуального насильства, широке рекламування шкідливих звичок (тютюнопаління, вживання алкоголю, наркотиків);
- поширеною онкогінекологічною патологією, що є однією з основних причин смертності і призводить до втрати значної кількості молодих жінок, які не реалізували свою репродуктивну функцію.
Одним з основних факторів розладу репродуктивного здоров'я населення вважаються інфекційні хвороби, що передаються статевим шляхом, які нерідко стають причиною безпліддя, невиношування вагітності, онкогінекологічної патології, а також внутрішньоутробного інфікування плода з можливими тяжкими наслідками і навіть вадами розвитку. У зв'язку з високими темпами поширення ВІЛ-інфекції особливої важливості набуває проблема ВІЛ-інфікованих вагітних жінок, із чим, в свою чергу, пов'язана негативна динаміка збільшення ВІЛ-інфікованих дітей.
Виконання заходів дасть змогу:
1. Знизити рівень
- материнської смертності;
- анемії серед вагітних;
- малюкової смертності;
- гемолітичної хвороби новонароджених;
- підліткової вагітності;
- запальних захворювань статевих органів у підлітків 15-17 років;
- штучного переривання вагітності серед підлітків 15-17 років;
- штучного переривання вагітності в дорослих жінок;
- захворюваності на інфекції, що передаються статевим шляхом;
- захворюваності на рак шийки матки;
- онкологічної захворюваності молочної залози;
- смертності новонароджених від синдрому дихальних розладів.
2. Збільшити кількість дітей, які перебувають на грудному вигодовуванні до шести місяців;
3. Забезпечити антенатальним доглядом 98 відсотків вагітних;
4. Забезпечити впровадження в амбулаторно-поліклінічних педіатричних закладах системи надання послуг „Клініка дружня до молоді”.
5. Підвищити рівень використання сучасних засобів запобігання непланованій вагітності.
Виходячи з вищезазначеного, на виконання Державної програми „ Репродуктивне здоров'я нації” на період до 2015 року”, керуючись Законом України „Основи законодавства України про охорону здоров'я” та Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, виконавчий комітет Запорізької міської ради
ВИРІШИВ:
1. Затвердити Заходи, спрямовані на виконання Державної програми „Репродуктивне здоров'я нації” на період до 2015 року” (далі - Заходи) в м. Запоріжжі, що додаються.
2. Начальнику управління охорони здоров'я міської ради Севальнєвій Н.О.:
2.1. Забезпечити виконання Заходів, спрямованих на реалізацію Державної програми „Репродуктивне здоров'я нації” на період до 2015 року”.
2.2. Здійснити виконання Заходів у 2008 році за рахунок коштів, які передбачені в Програмах, затверджених рішеннями міської ради від 13.02.2008 № 62 „Про затвердження місцевих Програм по галузі охорони здоров'я міста Запоріжжя на 2008-2010 роки”.
2.3. Щороку, при прийнятті місцевих програм по галузі, передбачати кошти на реалізацію Заходів.
2.4. Забезпечити залучення засобів масової інформації, громадських організацій до інформування населення з питань здорового способу життя, збереження репродуктивного здоров'я.
2.5. Щороку до 15 січня, що настає за звітним періодом, інформувати виконавчий комітет міської ради про стан реалізації Заходів.
3. Голові комітету у справах сім'ї та молоді міської ради Філіпенку І.С.:
3.1. Забезпечити виконання Заходів, спрямованих на реалізацію Державної програми „Репродуктивне здоров'я нації” на період до 2015 року”;
3.2. Щороку до 12 січня, що настає за звітним періодом інформувати управління охорони здоров'я міської ради про стан реалізації Заходів;
4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Кузьміна О.С.

Міський голова Є.Г.Карташов

 

Заходи, спрямовані на виконання Державної програми 

 

Поділитись рішенням
Дізнайтеся також

Усі рішення