Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

27/03/2008

Рішення виконавчого комітету від 27.03.2008 № 103 «Про затвердження заходів з подальшого впровадження надання первинної медичної допомоги в лікувальних закладах міста на засадах загальної практики-сімейної медицини на 2008-2011 роки»

Відповідно до Закону „Основи законодавства про охорону здоров'я України” від 19 листопада 1992 року, Указу Президента України від 7 грудня 2000 року № 1313/2000 „Про концепцію розвитку охорони здоров'я населення України”, Указу Президента України від 06.12.2005 № 1694/2005 „Про невідкладні заходи щодо реформування системи охорони здоров'я населення” та розпорядження Кабінету Міністрів України від 24.07.2006 № 421-р „Про схвалення Концепції Державної програми розвитку первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини на період до 2010 року” надання первинної медико-санітарної допомоги повинно базуватися на засадах загальної практики-сімейної медицини.
Управлінням охорони здоров'я міської ради за останні роки здійснені заходи щодо створення амбулаторій сімейного лікаря на віддалених від поліклінік територіях міста та відділень загальної практики-сімейної медицини.
Відповідно з рішеннями виконавчого комітету міської ради від 28.03.2002 № 90 „Про організацію амбулаторій сімейного лікаря” та від 28.04.2005 № 126 „Про заходи по подальшому впровадженню надання первинної медичної допомоги в лікувальних закладах міста на засадах загальної практики-сімейної медицини” на базі 8 лікувально-профілактичних закладів міста відкрито 5 амбулаторій сімейного лікаря: в КУ „Центральна лікарня Орджонікідзевського району”, КУ „Міська лікарня № 8”, КУ „Міська поліклініка ім. 8 Марта”, 2 - в КУ „Центральна районна поліклініка Шевченківського району” та 4 відділення загальної практики - сімейної медицини в КУ „Центральна поліклініка № 1 Хортицького району”, КУ „Запорізька міська багатопрофільна клінічна лікарня № 9”, КУ „6-а міська клінічна лікарня”, КУ „Центральна клінічна лікарня № 4 Заводського району”.
Головами райадміністрацій міської ради надана допомога лікувальним закладам в проведенні ремонтів приміщень, оснащення їх меблями, медичною апаратурою, санітарним автотранспортом. Управлінням охорони здоров'я міської ради проведена робота по підготовці кадрів лікарів загальної практики-сімейної медицини, середнього медичного персоналу.
Ці заходи дозволили наблизити первинну медичну допомогу до населення, покращити медичне обслуговування хронічних хворих, інвалідів, одиноких та престарілих, різко знизити витрати на виїзди швидкої медичної допомоги.
Це підтверджується порівняльними показниками роботи амбулаторій і відділень сімейної медицини з показниками роботи поліклінік.
Так, значно перевищують показники роботи у підрозділах лікувальних закладів міста на засадах сімейної медицини по активному відвідуванню хворих на дому, яке зросло за останні 3 роки на 20%.
Збільшилося охоплення населення сімейних амбулаторій і дільниць флюорографічними обстеженням на 15%, покращилося виявлення артеріальної гіпертензії до 35% (по лікувально-профілактичним закладам міста – 33,8%).
Кількість обстежених осіб в амбулаторіях та відділеннях сімейної медицини на цукровий діабет і глаукому зростає з року в рік і складає у 2007 році близько 72% серед усіх пацієнтів, що вперше звернулися до зазначених підрозділів первинної ланки.
Збільшення об'єму обстежених на глікемію крові призвело до покращення виявляємості цукрового діабету серед населення амбулаторій сімейної медицини з 0,08% у 2003 році до 2% у 2007 році.
У районах обслуговування населення сімейними лікарями, порівняно з показниками поліклінік міста, на протязі 2007 року також зареєстровано зменшення кількості викликів невідкладної допомоги на 25%, швидкої медичної допомоги - на 15-21%, зростання кількості звертань хворих до амбулаторії (у тому числі, з метою профілактичного огляду) при зменшенні викликів лікаря додому, зменшення кількості занедбаних випадків онкопатології і туберкульозу, покращення якості надання медичної допомоги пацієнтам в умовах стаціонару на дому та на ліжках денного стаціонару.
Профілактична направленість у роботі сімейної медицини, своєчасне здійснювання заходів по первинній та вторинній профілактиці захворювань серцево-судинної системи, цукрового діабету, своєчасне взяття на диспансерний обіг хворих на ранніх стадіях захворювань сприяло зниженню первинного виходу на інвалідність та зниженню смертності населення на 20%.
Цей позитивний досвід свідчить про необхідність і подальшого розвитку мережі амбулаторій сімейного лікаря на віддалених територіях міста.
Разом з тим, Міністерством охорони здоров'я ставиться завдання по переведенню в цілому існуючої моделі надання первинної медичної допомоги дільничною терапевтичною та педіатричною службами на засади загальної практики-сімейної медицини. Збільшення обсягу надання медичної допомоги на засадах сімейної медицини дозволить при наданні первинної медичної допомоги отримати до 2012 року близько 3 млн. грн. (розрахунок додається) економії бюджетних коштів, які будуть спрямовані на вирішення інших невідкладних потреб галузі охорони здоров'я.
Враховуючи вищезазначене, з метою виконання діючих директивних документів щодо переведення первинної медичної допомоги на засади загальної практики-сімейної медицини міста виконавчий комітет Запорізької міської ради
ВИРІШИВ:
1. Затвердити Заходи з подальшого впровадження надання первинної медичної допомоги в лікувальних закладах міста на засадах загальної практики-сімейної медицини на 2008-2011 роки (далі - Заходи), що додаються.
2. Затвердити план розширення надання медичної допомоги на засадах загальної практики-сімейної медицини на 2008-2011 роки (додається).
3. Начальнику управління охорони здоров'я міської ради Севальнєвій Н.О.:
3.1. Забезпечити виконання Заходів з подальшого впровадження надання первинної медичної допомоги в лікувальних закладах міста на засадах загальної практики – сімейної медицини.
3.2. У 2008 році виконання Заходів здійснити за рахунок коштів, які передбачені в Програмах, затверджених рішеннями міської ради від 13.02.2008 № 62 „Про затвердження місцевих Програм по галузі охорони здоров'я міста Запоріжжя на 2008-2010 роки”.
3.3. Щорічно при прийнятті місцевих програм по галузі передбачати кошти на реалізацію Заходів за рахунок коштів, які плануються на галузь.
3.4. Щорічно до 20 січня інформувати виконавчий комітет міської ради про стан реалізації Заходів.
4. Головам райадміністрацій міської ради сприяти у вирішенні питань по наданню лікувальним закладам матеріальної допомоги для проведення ремонтних робіт в приміщеннях для підрозділів сімейної медицини, оснащення їх необхідним обладнанням та санітарним автотранспортом.
5. Контроль за виконанням Заходів покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Кузьміна О.С.

Міський голова Є.Г.Карташов

 

 Додатки до рішення виконавчого комітету міської ради від 27.03.2008 №103/1

 

Поділитись рішенням
Дізнайтеся також

Усі рішення