Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

13/02/2008

Рішення міської ради від 13.02.2008 № 63 «Про затвердження програми розвитку ендопротезування великих суглобів в місті Запоріжжі на 2008-2012 роки»

Відповідно до Закону України „Основи законодавства України про охорону здоров'я” та Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” Запорізька міська рада ВИРІШИЛА:
1. Затвердити Програму розвитку ендопротезування великих суглобів в місті Запоріжжі на 2008-2012 роки (додається).
2. Контроль за виконанням рішення покласти на Кузьміна О.С., заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради та постійну комісію міської ради з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення (Денщикова І.О.).


Міський голова Є.Г.Карташов

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення міської ради
13.02.2008 № 63

Програма
р
озвитку ендопротезування великих суглобів в м. Запоріжжі на 2008-2012 роки

1. Загальні положення

Захворювання опорно-рухової системи займають провідну позицію в структурі захворювань населення, про що свідчить статистика. В Україні щорічно реєструється близько 330,0 тисяч первинних захворювань суглобів серед дорослого населення. Дегенеративно-дистрофічні захворювання суглобів становлять близько 17% усіх ортопедичних захворювань. У зв'язку з цим, рішенням Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я перше десятиріччя ХХІ століття було визнано Декадою захворювання кісткової системи та суглобів.
При тяжкому перебігу дегенеративно-дистрофічних захворювань суглобів, коли компенсаторно-пристосувальні можливості опорно-рухового апарату виснажені, а всі варіанти консервативної терапії малоефективні, виникають показання до оперативного втручання.
На сучасному рівні при лікуванні тяжких уражень суглобів пріоритет віддається тотальному ендопротезуванню.
Згідно з наказом управління охорони здоров'я міської ради від 24.04.1997 № 102 „Про організацію відділення ендопротезування суглобів” засновано регіональний центр ендопротезування суглобів на базі КУ „Запорізька міська багатопрофільна клінічна лікарня № 9” (далі ЗМБКЛ № 9).
Щорічно в регіональному центрі ендопротезування (далі РЦЕС) виконується 70-80 ендопротезувань великих суглобів при щорічній потребі до 600 ендопротезувань. Відтак, є наявною потреба збільшення можливостей лікувально-профілактичних закладах міста у наданні такої допомоги хворим, які цього потребують. Особливо це стосується літніх хворих зі зламом шийки стегнової кістки, коли тільки максимально швидка реабілітація може сприяти збереженню активності і дієздатності хворого.
Вартість 1 кульшового ендопротезу коливається у розмірах 2 – 12 тис. грн., одного колінного суглобу – 8-14 тис. грн. залежно від типу його та виробника. Медикаментозне забезпечення хірургічного втручання без урахування можливої наявності супутньої патології на сьогоднішній день складає близько 2 тис грн. За рахунок бюджетних коштів щорічно забезпечується не більше 5% від існуючої потреби ендопротезувань великих суглобів.
Наразі при проведенні необхідних заходів є можливості щодо проведення ендопротезування великих суглобів у відділенні сполученої травми Запорізької міської клінічної лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги (далі ЗМКЛ та ШМД), а також у травматологічному відділенні ЗМБКЛ № 9.
Також суттєве збільшення кількості оперативних втручань цього типу можливе у міському центрі ендопротезування суглобів за умовою проведення ремонту та реконструкції на вільних площах лікарні з організацією палат інтенсивної терапії та виділенням додаткових ставок трьох лікарів-ортопедів, операційної та молодшої медичних сестер. В цьому разі буде спроможною організація роботи додаткової хірургічної ланки ортопедів, основною метою якої буде саме задоволення потреб населення в ендопротезуванні. У разі організації такої структури в складі ортопедичного відділення можливо буде надати допомогу додатково від 50 пацієнтам у поточному році після проведення необхідних заходів (2008-2009 р.р.) до 90-100 пацієнтам у 2012 році. Додаткове збільшення кількості ендопротезувань можливе за рахунок договірних відносин з іншими медичними закладами.

  2. Головні розпорядники

Управління охорони здоров'я Запорізької міської ради, Ленінська районна адміністрація міської ради.

  3. Виконавці

- Комунальна установа „Міська клінічна лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги м. Запоріжжя”.
- Комунальна установа „Запорізька міська багатопрофільна клінічна лікарня № 9”.

4. Законодавча база

1. Конституція України.
2. „Основи законодавства України про охорону здоров'я” від 19.11.1992.
3. Бюджетний кодекс України.
4. Постанова Кабінету Міністрів України від 11.07.2002 № 955 „Програма надання громадянам гарантованої державою безоплатної медичної допомоги”.
5. Наказ Міністерства охорони здоров'я України від 23.03.1996 № 203 „Про надання екстреної і планової медичної допомоги хворим”.
6. Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 06.03.2007 № 80 „Про створення та затвердження складу робочої групи для розробки комплексної Програми розвитку ендопротезування великих суглобів в Запорізькій області до 2012 року”.

5. Мета програми

Розширення можливостей надання ортопедичної допомоги хворим із важкими дегенеративно-дистрофічними захворюваннями великих суглобів і травмами, особливо соціально незахищеним верствам населення – ветеранам війни, праці і інвалідам та іншим малозабезпеченим громадянам.

6. Завдання програми

Завдання: забезпечення розвитку ендопротезування великих суглобів в місті:
- формування реєстру хворих із дегенеративно-дистрофічними захворюваннями суглобів;
- організація відбору хворих, яким показано планове ендопротезування штучними суглобами, а також хворих з переломами шийки стегна;
- забезпечення підготовки фахівців по ендопротузеванню суглобів та удосконалення їх кваліфікації;
- збільшення обсягів ендопротезування великих суглобів при дегенеративно-дистрофічних захворюваннях суглобів;
- впровадження ендопротезування тезокульшового суглобу при переломах шийки стегна однопосним штучним тазокульшовим суглобом в роботу травмотологічних відділень міста.

7. Очікуваний результат

Реалізація програми дасть змогу збільшити загальну кількість виконаних ендопротезувань в 4,4 рази, та кількість ендопротезувань, виконаних за бюджетні кошти в 3,8 рази, поліпшити якість життя та рівень соціальної реабілітації, зменшити летальність в групі хворих зі зламом шийки стегна на 50-70%.

8. Джерела фінансування

Фінансування на виконання зазначеної програми здійснюється за рахунок коштів загального та спеціального (в тому числі надходжень коштів для виконання окремих доручень) фонду бюджету міста.
Обсяг фінансування складає:
- на 2008 рік – 6410,7 тис. грн.,
в тому числі:
- за рахунок коштів, передбачених в бюджеті міста - 5260,7 тис.грн.,
- при виділенні додаткових коштів – 1150,0 тис.грн.;
- на 2009 рік – 3074,6 тис. грн.;
- на 2010 рік – 2306,43 тис. грн.
- на 2011 рік – 1189,7 тис. грн.;
- на 2012 рік – 1341,9 тис. грн.
Всього за 2008-2012 роки – 14323,33 тис. грн.

 

 Завдання та заходи щодо розвитку ендопротезування великих суглобів в м. Запоріжжя на 2008-2012 роки

 

Поділитись рішенням
Дізнайтеся також

Усі рішення