Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

24/01/2008

Рішення виконавчого комітету від 24.01.2008 № 36 «Про затвердження Програми комплексного розвитку інфраструктури туризму „Місто Запоріжжя – туристичне місто” в м. Запоріжжя до 2010 року»

Керуючись законами України „Про туризм”, „Про місцеве самоврядування в Україні”, „Про фізичну культуру та спорт”, рішенням сесії Запорізької обласної ради від 18.03.2004 року №22 „Про Програму розвитку рекреаційно-курортного комплексу та туризму в Запорізькій області до 2010 року” виконавчий комітет Запорізької міської ради
ВИРІШИВ:
1. Затвердити Програму комплексного розвитку інфраструктури туризму „Місто Запоріжжя – туристичне місто” в м. Запоріжжя до 2010 року (далі – Програма), що додається.
2. Координацію виконання заходів Програми покласти на управління з питань фізичної культури, спорту та туризму міської ради (Степаненко В.Г.).
3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Кузьміна О.С.


Міський голова Є.Г.Карташов

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення виконавчого
комітету міської ради
24.01.2008 № 36

 

Програма
комплексного розвитку інфраструктури туризму „Місто Запоріжжя – туристичне місто” в м. Запоріжжя до 2010 року

1. Загальні положення

Туризм у м. Запоріжжя може і повинен стати сферою реалізації ринкових механізмів, джерелом поповнення міського бюджету, засобом загальнодоступного і повноцінного відпочинку та оздоровлення мешканців і гостей міста, а також ознайомлення з історико-культурним спадком міста і архітектурними будовами сьогодення.
Туризм є каталізатором розвитку таких господарських сфер, як готельний бізнес, харчова промисловість, індустрія розваг.
З урахуванням тенденцій реформування всіх сфер громадського життя актуальною являється розробка Програми комплексного розвитку інфраструктури туризму „Місто Запоріжжя – туристичне місто”. Програмою передбачено здійснення комплексу заходів по вдосконаленню системи управління туристичною та курортно-рекреаційною сферами, зміцненню існуючої матеріальної бази, створенню умов для реалізації інвестиційних проектів. Програма покликана стимулювати ефективне використання наявних туристичних та рекреаційних ресурсів міста, підвищити рівень міжгалузевого співробітництва, стимулювати розвиток відносин у туристичній сфері, визначити перспективи подальшого розвитку рекреаційно-курортного комплексу на основі аналізу його сучасного стану.
Розвиток туризму істотно впливає на такі сектори економіки, як транспорт, торгівля, зв'язок, будівництво, виробництво товарів широкого вжитку, і є одним з найбільш перспективних напрямів структурної перебудови економіки. Туризм як вид економічної діяльності має чітку орієнтацію на використання природних ресурсів і культурного спадку.
Разом з тим необхідно реалізувати ряд науково-організаційних заходів з метою забезпечення екологічно доступних масштабів і темпів розвитку туризму в місті.
Туристичний бізнес є високорентабельним і таким, що сприяє надходженню в місцевий бюджет валютних коштів, створює нові робочі місця, важливий чинник підвищення якості життя в місті.

2. Мета і основні завдання Програми

Створення високорентабельної туристичної галузі міста, що має максимально задовольнити потреби населення. Забезпечення на цій основі комплексного розвитку міста за умови збереження природних рекреаційних, лікувальних ресурсів, території природно-заповідного фонду, пам'яток історії та культури.

Основними завданнями Програми є:

- стимулювання розвитку інфраструктури туризму із залученням підприємств, вітчизняних та іноземних інвесторів;
- приведення пам'яток історії та природи в стан, який забезпечить використання їх для потреб туристів;
- раціональне використання та розширене відтворення й охорона природних рекреаційних ресурсів;
- сприяння підвищенню зацікавленості приватних структур у розвитку туристичної інфраструктури та поліпшенню якості надання послуг;
- стимулювання розвитку перспективних тематичних напрямів туризму, зокрема, мисливського, культурно-пізнавального, екологічного, рибальського, спортивного, зеленого туризму та інших;
- створення додаткових робочих місць.
З метою досягнення основних цілей Програмою визначенні основні напрями розвитку рекреаційно-курортного комплексу та туризму в місті:
- удосконалення системи управлінню галуззю;
- інформаційно-рекламне та маркетингове забезпечення галузі;
- поліпшення матеріальної бази туристичної та курортно-рекреаційної сфер.

3. Шляхи регулювання туристичної та курортно-рекреаційної сфер міста.

3.1. Створення міської Координаційної ради з питань розвитку рекреаційно-курортного комплексу та туризму.
2008 рік Управління з питань фізичної культури, спорту та туризму міської ради
3.2. Проведення інвентаризації оздоровчих закладів та закладів відпочинку, складання єдиного реєстру.
2008 рік Управління з питань фізичної культури спорту та туризму, управління охорони здоров'я, райадміністрації міської ради
3.3. Забезпечення розташування об'єктів туристично-рекреаційної інфраструктури відповідно до схем планування забудови міста.
2008-2010 роки Головне управління архітектури та містобудування міської ради, управління земельних ресурсів м. Запоріжжя Запорізької області, міська санітарно-епідеміологічна станція, райадміністрації міської ради
3.4. Проведення обов'язкової сертифікації послуг, пов'язаних з розміщенням та харчуванням туристів і відповідаючих у закладах оздоровлення та відпочинку, крім спеціалізованих лікувальних закладів.
Постійно Запорізький державний центр стандартизації, метрології та сертифікації, міська санітарно-епідеміологічна станція, райадміністрації міської ради
3.5. Розроблення та проведення заходів щодо організації туристично-оздоровчої та екскурсійної роботи серед дітей, підлітків і молоді.
Постійно Управління освіти і науки, комітет у справах сім'ї та молоді, управління з питань фізичної культури, спорту та туризму, управління культури міської ради, райадміністрації міської ради
3.6. Проведення інвентаризації готелів та інших засобів розміщення мешканців та гостей міста.
2008 рік Управління статистики м. Запоріжжя, відділ реєстрації та єдиного реєстру, райадміністрації міської ради
3.7. Проведення досліджень з питань розвитку туризму, підготовка рішень про пріоритетність розвитку та фінансування проектів у туристичній галузі.
Постійно Управління з питань фізичної культури, спорту та туризму міської ради

4. Розвиток туристичної та курортної інфраструктури

4.1. Розроблення генеральних планів та схем забудови культурно- розважальних і туристичних центрів.
2008-2009 роки Управління земельних ресурсів м. Запоріжжя Запорізької області, головне управління архітектури та містобудування, райадміністрації міської ради
4.2. Створення та постійне оновлення інформаційного банку даних по місту про інвестиційні проекти в туристичній та курортній галузях.
Постійно Управління з питань фізичної культури, спорту туризму, головне економічне управління, райадміністрації міської ради
4.3. Створення рятувально-пошукових служб з метою забезпечення безпеки туристів у курортних зонах.
2008-2010 роки Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення, райадміністрації міської ради
4.4. Розроблення пропозицій по будівництву, ремонту та реконструкції автомобільних шляхів з метою забезпечення транспортного сполучення з об'єктами відвідування туристів, створення нових екскурсійних маршрутів з урахуванням існуючої маршрутної мережі міста та Генерального плану міста.
2009-2010 роки Головне управління архітектури та містобудування міської ради, КП „Управління капітального будівництва ” , управління комунального господарства міської ради
4.5. Облаштування туристичних маршрутів відповідними дорожніми знаками, котрі будуть інформувати про об'єкти туристичного відвідування та туристичної інфраструктури.
Постійно Управління комунального господарства міської ради
4.6. Створення та облаштування пішохідних, кінних та ін. туристичних маршрутів.
2008-2009 роки Управління комунального господарства міської ради
4.7. Сприяння створенню туристичної інфраструктури, в тому числі для розташування кафе та інших місць харчування, будівництва готелів, мотелів, тематичних парків, аквапарків, яхт-клубів та ін., ремонту існуючих об'єктів.
2008-2010 роки Головне управління архітектури та містобудування, райадміністрації міської ради
4.8. Проведення роботи по благоустрою існуючих та нових місць короткочасного відпочинку автотуристів.
Постійно Райадміністрації, управління транспорту та зв'язку міської ради

5. Використання рекреаційних, природно – лікувальних ресурсів та культурної спадщини для розвитку туризму.

5.1. Проведення інвентаризації земель рекреаційного, оздоровчого призначення, земель, які мають природну та історико-культурну цінність.
2008-2009 роки Управління земельних ресурсів м. Запоріжжя Запорізької області, райадміністрації міської ради
5.2. Проведення інвентаризації пам'яток історії та культури з визначенням туристичної привабливості.
2009 рік Управління культури, райадміністрації міської ради
5.3. Створення сприятливих умов для розвитку перспективних тематичних напрямів туризму, зокрема культурно-пізнавального, оздоровчого, екологічного, рибальського, підводного, спортивного, яхтового та інших.
Постійно Управління освіти і науки; культури; з питань фізичної культури, спорту та туризму; екології, райадміністрації міської ради, державне управління екології та природних ресурсів
5.4. Опрацювання питання створення автопарку, який би забезпечував найсучасніші вимоги до комфортабельності автотранспорту, що використовується для обслуговування туристичних груп.
2008-2009 роки Управління транспорту та зв'язку міської ради
5.5. Проведення інвентаризації земель заповідника „Хортиця” з визначенням обов'язків користувачів земельних ділянок в співпраці в туристичній галузі.
2008 рік Управління земельних ресурсів м. Запоріжжя Запорізької області, головне управління архітектури та містобудування міської ради
5.6. Надання пропозицій щодо розміщення пам'ятників та пам'ятних знаків в історичних місцях міста.

2008 рік Головне управління архітектури та містобудування, райадміністрації міської ради

6. Інформаційно-рекламне, маркетингове та кадрове забезпечення.

6.1. Розроблення методики кращих інноваційних проектів у туристичній галузі та проведення конкурсу з метою надання їм державної підтримки.
2008-2009 роки Управління з питань фізичної культури, спорту та туризму, управління з питань внутрішньої політики, головне економічне управління, райадміністрації міської ради
6.2. Проведення роботи по залученню підприємств, установ і організацій, розташованих на території міста, до розв'язання проблем розвитку місцевого туризму та підтримки туристичних ресурсів, в тому числі дозвіл на проведення екскурсій на визначених заводах міста.
Постійно Райадміністрації міської ради, керівники виконавчих органів міської ради
6.3. Розроблення технічної карти з визначанням міст (карманів) для стоянок та короткочасних зупинок туристично-екскурсійних автобусів.
2008-2009 роки Управління транспорту та зв'язку, головне управління архітектури та містобудування міської ради
6.4. Узгодження з Центром зайнятості населення професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів у галузі туристичної діяльності та їх пошуку.
2008 рік Райадміністрації міської ради
6.5. Сприяння оприлюдненню в засобах масової інформації спеціальних циклів та рубрик для популяризації внутрішнього туризму, історико-культурної спадщини.
Постійно Управління з питань внутрішньої політики міської ради
6.6. Створення інформаційного довідника з питань туризму в електронному вигляді.
2008 рік Управління з питань внутрішньої політики міської ради

Керуючий справами
виконкому ради

О.Я.Урвачова

 

Поділитись рішенням
Дізнайтеся також

Усі рішення