Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

30/11/2007

Рішення міської ради від 30.11.2007 № 34 «Про відзначення 430-ї річниці прийняття Гербу Запорозького козацтва в м. Запоріжжі»

Враховуючи визначну роль Запорозького козацтво в історії України, становленні української державності, її демократичних традицій та у зв\'язку з відзначенням у 2008 році 430-ї річниці прийняття Гербу Запорозького козацтва, Запорізька міська рада
ВИРІШИЛА:
1. Прийняти Звернення депутатів Запорізької міської ради до Кабінету Міністрів України (додається).
2. Доручити виконавчому комітету Запорізької міської ради створити організаційний комітет з відзначення у м. Запоріжжі 430-ї річниці прийняття Гербу Запорозького козацтва.
3. В рамках відзначення в м. Запоріжжі Дня міста-2008 провести урочисте святкування 430-ї річниці прийняття Гербу Запорозького козацтва.
4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на секретаря міської ради Каптюха Ю.В.


Міський голова Є.Г.Карташов

Кабінет Міністрів України

 Звернення

Виникнення й розвиток козацького руху на Запоріжжі та в Україні відбувалося з кінця 15 – початку 16 ст., коли українські землі входили до складу польського королівства. Намагаючись взяти під контроль і поставити на службу польському королю потужну військово-політичну силу, якою стало на цей час козацтво, польський король Стефан Баторій у 1578 р. провів «козацьку реформу». Він надав частині козацтва, внесеній до королівського реєстру, значні привілеї: право землеволодіння, право військової, адміністративної і судової юрисдикції і передав козакам клейноди як символи влади та визнаної організації (хоругву, бунчук, булаву і печатку з гербом). На гербі був зображений «р ыцарь с самопалом (мушкетом) и на голове колпак перекривленный» (К. Грабянка. Собрание…року 1710. К., 1854, с. 21-22).
Надання герба верховною владою сприймалось у той час як підтверження привілеїв «козацьких вольностей», і було поступово розповсюджено на все козацтво.
Печатку, з зазначеним гербом, скріпляли свої підписи запорозькі гетьмани, а за часів Б. Хмельницького герб Війська Запорозького стає державним гербом.
Навіть, після офіційної ліквідації гетьманства в Україні у 1764 р. Та призупиненні використання козацьких клейнодів, у тому числі герба і печатки, їх можна зустріти на козацьких документах і в наступні роки.
Сьогодні герб запорозького козацтва, в інтерпретації часів Б. Хмельницького, втілює найкращі історичні козацькі традиції, духовні здобутки багатьох поколінь українців.
У жовтні 2007 р. Міністерство культури та туризму України оголосило конкурс на кращий ескіз великого Державного гербу України.
Зважаючи на історичні традиції, популярність ідей козацького походження (слова гімну України «Всі ми, браття, козацького роду»), пропонуємо за основу великого Державного гербу України взяти герб Війська Запорозького.

Звернення прийнято на 16-й сесії
Запорізької міської ради п'ятого скликання
30.11.2007 №34

Поділитись рішенням
Дізнайтеся також

Усі рішення