Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

17/10/2007

Рішення міської ради від 17.10.2007 № 14 «Про затвердження Положення про порядок списання майна, яке належить на праві комунальної власності територіальній громаді міста Запоріжжя»

Керуючись Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні”, Цивільним та Господарським кодексами України, рішенням Запорізької міської ради від 26.12.2001 №23 „Про затвердження положення про управління комунальної власності міської ради”, з метою ефективного використання майна та здійснення належного контролю за списанням основних засобів, що є власністю територіальної громади м.Запоріжжя, Запорізька міська рада:
ВИРІШИЛА:
1. Затвердити Положення про порядок списання майна, яке належить на праві комунальної власності територіальній громаді міста Запоріжжя (додається).
2. Вважати таким, що втратило чинність, розпорядження Запорізької міської Ради народних депутатів від 30.05.1997 №954р „Про затвердження Положення про порядок списання майна міської комунальної власності”.
3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Гриценка В.В. та постійну комісію з питань комунальної власності, ресурсів, приватизації та земельних відносин (Таран Р.О.)

Міський голова Є.Г.Карташов

 

  Додаток
до рішення міської ради
17.10.2007 № 14

ПОЛОЖЕННЯ
про порядок списання майна, яке належить на праві комунальної власності територіальній громаді міста Запоріжжя

Дане положення розроблено відповідно до Законів України “Про місцеве самоврядування в Україні”, „Про оренду державного та комунального майна”, Господарського кодексу України, на підставі Типової інструкції про порядок списання матеріальних цінностей з балансу бюджетних установ, затвердженої наказом Державного казначейства України та Міністерства економіки України від 10.08.2001 №142/181, інших чинних законодавчих та нормативно-правових актів.
Положення визначає порядок списання майна, яке належить на праві комунальної власності територіальній громаді м.Запоріжжя та перебуває в оперативному управлінні установ, закладів, організацій та господарському віданні комунальних підприємств, засновником яких виступає Запорізька міська рада, а також регулює списання майна, яке знаходиться в користуванні у фізичних та юридичних осіб відповідно до укладених договорів.
Дія цього Положення поширюється на окремі інвентарні об'єкти (групу інвентарних об'єктів), які належать до основних засобів. Дія Положення не поширюється на об'єкти житлового фонду, вбудовані та вбудовано-прибудовані нежитлові приміщення до житлового фонду.

1.  Загальні положення

1.1.  У цьому Положенні терміни вживаються у такому значенні:
майно – матеріальні активи, які відповідно до нормативно- правових актів віднесені до основних засобів (фондів);
списання майна – процедура вилучення шляхом ліквідації (знищення) майна з активу в разі відповідності критеріям, передбаченим цим Положенням.
1.2. Демонтаж, розбирання та списання з балансу майна відповідно до цього Положення здійснюється безпосередньо суб'єктом господарювання, на балансі якого обліковується дане майно.
У разі перебування майна у віданні управління комунальної власності міської ради, в користуванні у фізичних, юридичних осіб, які не є суб'єктами права комунальної власності, особа, якою буде здійснюватися заходи з демонтажу та розбирання майна, визначається управлінням комунальної власності міської ради, про що видається відповідний наказ.

2.  Порядок списання

2.1. Списанню підлягають матеріальні цінності як такі, що:
- непридатні для подальшого використання (у тому числі у зв'язку з будівництвом, розширенням, реконструкцією та технічним переоснащенням об'єктів);
- виявлені в результаті інвентаризації як нестача;
- морально застарілі;
- фізично зношені;
- пошкоджені внаслідок аварії чи стихійного лиха.
Списання майна може бути здійснено за умови, що відновлення його є неможливим або економічно недоцільним, і майно не може бути реалізовано або передано в оренду (за винятком випадку списання майна у зв'язку з будівництвом, розширенням, реконструкцією або технічним переоснащенням об'єктів) .
2.2. Знос майна, що за даними бухгалтерського обліку становить 100 відсотків його первісної (переоціненої) вартості, не може бути достатньою підставою для списання матеріальних активів.
2.3. Списання матеріальних цінностей проводиться за первісною або за відновлювальною вартістю (у разі проведення індексації або переоцінки матеріальних цінностей).
При списанні необоротних активів, що були в експлуатації, в документах поряд з їх первісною (відновлювальною) вартістю зазначається сума нарахованого зносу.
2.4. Для розгляду питання про списання майна, вартість якого становить понад 2500 гривень, або об'єктів нерухомості незалежно від їх вартості, суб'єкт, в оперативному управлінні, господарському віданні або користуванні якого перебувають основні засоби, надає до виконавчого комітету міської ради наступні документи:
- звернення про списання майна;
- технічно-економічне обґрунтування необхідності списання майна;
- відомість про вартість майна, яке пропонується до списання, згідно з даними бухгалтерського обліку (за винятком об'єктів незавершеного будівництва).
- інформація про об'єкти незавершеного будівництва за встановленою формою та документи, передбачені чинними нормативно-правовими актами з питань списання витрат по об'єктах незавершеного будівництва, що ліквідуються;
- погодження органу управління;
- акт про технічний стан основних засобів (при списанні високоліквідних основних засобів, таких як автомобілі, холодильники, комп'ютерна техніка, копіювальна техніка, додається акт технічного огляду відповідного експерта) та інші документи за необхідністю.
Для нагрівальних котлів, підйомників та інших основних засобів, які перебувають під наглядом відповідних державних інспекцій, до роботи комісії за згодою залучається представник відповідної інспекції, який підписує акт про списання, або до акту про списання додається висновок інспекції.
2.5. Списання майна, переданого в оренду, здійснюється за ініціативою орендаря за умови наявності дозволу орендодавця.
2.6. Питання щодо списання з балансу матеріальних цінностей розглядає постійно діюча комісія.
2.6.1. Склад постійно діючої комісії зі списання основних засобів, первісна вартість яких за одиницю (комплект) становить понад 2500 гривень, затверджується розпорядженням міського голови.
2.6.2. Склад постійно діючої комісії зі списання об'єктів нерухомого майна незалежно від їх вартості затверджується розпорядженням міського голови.
Голова комісії з питання списання об'єктів нерухомого майна призначається заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради відповідно до розподілу повноважень. До складу комісії в обов'язковому порядку входить представник інспекції державного архітектурно-будівельного контролю головного управління архітектури та містобудування міської ради.
2.6.3. Склад постійно діючої комісії зі списання основних засобів, первісна вартість яких за одиницю (комплект) не перевищує 2500 гривень, затверджується наказом керівника установи, підприємства, в оперативному управлінні або господарському віданні якого знаходиться майно.
2.7. Постійно діюча комісія:
- проводить огляд матеріальних цінностей з метою визначення придатності або непридатності їх до подальшого використання, встановлює економічну доцільність або недоцільність їх відновлення, наявність інших шляхів застосування майна, складає акт про списання основних засобів, використовуючи при цьому необхідну технічну документацію, дані бухгалтерського обліку;
- встановлює причини списання майна: фізичне або моральне зношення, реконструкція, аварія та інше.
2.8. Для оформлення списання матеріальних цінностей, які стали непридатними, застосовуються: „Акт про списання основних засобів” (за типовою формою №03-3 бюджет), „Акт про ліквідацію транспортних засобів” (за типовою формою №03-4 бюджет).
2.9. За результатами обстеження комісія складає протокол засідання комісії зі списання матеріальних цінностей з відповідними висновками, який затверджується:
- заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради-головою комісії зі списання (в разі списання будівель та споруд);
- начальником управління комунальної власності міської ради - при списанні основних засобів вартістю понад 2500 гривень;
- керівником підприємства, установи, в господарському віданні або оперативному управлінні яких перебуває майно, - при списанні основних засобів вартість яких не перевищує 2500 гривень.
2.10. Дозвіл на списання матеріальних цінностей як таких, що непридатні для подальшого використання, морально застарілі, фізично зношені, пошкоджені внаслідок аварії чи стихійного лиха (виявлених в результаті інвентаризації як нестача), з урахуванням висновків постійно діючої комісії зі списання, надається:
- рішенням виконавчого комітету міської ради – при списанні об'єктів нерухомого майна (будівель, споруд);
- наказом управління комунальної власності міської ради – при списанні основних засобів первісною вартістю за одиницю (комплект) понад 2500 гривень;
- наказом керівника підприємства, установи, в господарському віданні або оперативному управлінні якої перебуває майно, - при списанні основних засобів, первісна вартість за одиницю (комплект) яких не перевищує 2500 гривень;
2.11. Для розгляду питання про списанні основних засобів, які вибули внаслідок аварії, пожежі, крадіжки, подається підтверджуючий документ до факту даної події.
Коли конкретні винуватці не встановлені (втрати від нерозкритих крадіжок тощо), майно списуються з балансів лише після ретельної перевірки дійсної відсутності винних осіб і вжиття потрібних заходів задля недопущення фактів втрат у подальшому.
2.12. У разі списання майна у зв'язку з будівництвом нових, розширенням, реконструкцією та технічним переоснащенням діючих об'єктів, комісія перевіряє його наявність у плані реконструкції та технічного переоснащення, і робить в акті про списання посилання на вищезазначений акт.
2.13. Розбирання та демонтаж майна, яке пропонується до списання, проводиться тільки після отримання відповідного дозволу на його списання.
2.14. Усі деталі, вузли і агрегати розібраного та демонтованого обладнання, які придатні для ремонту іншого обладнання, а також матеріали, отримані від ліквідації необоротних активів, оприбутковуються на відповідних субрахунках бухгалтерського обліку, а непридатні деталі та матеріали оприбутковуються як вторинна сировина і підлягають обов'язковій здачі до відповідних спеціалізованих установ.
2.15. Деталі та вузли, що містять дорогоцінні метали, вилучені після демонтажу матеріальних цінностей, підлягають здачі до відповідних спеціалізованих установ.
Забороняється знищувати, викидати, здавати в лом техніку, апаратуру, прилади та інші вироби, що містять дорогоцінні метали і дорогоцінне каміння, без попереднього вилучення і одночасного оприбуткування цінних деталей.
2.16. Кошти, отримані від реалізації необоротних активів (крім будівель і споруд) та інших матеріальних цінностей, за здачу вторинної сировини у вигляді брухту і відходів (чорні, кольорові, дорогоцінні метали), залишаються у розпорядженні підприємства, установи або закладу та спрямовуються на ремонт, модернізацію чи придбання нових необоротних активів (крім будівель і споруд) та матеріальних цінностей, а також на інші видатки за кошторисом.
2.17. Кошти, отримані від демонтажу будівель та споруд, перераховуються до місцевого бюджету м.Запоріжжя.
2.18. У місячний термін після закінчення процедури розбирання, демонтажу та оприбуткування отриманих матеріалів суб'єкти, на балансі або в користуванні яких перебувало це майно, подають звіт про списання та демонтаж майна.
Процедура списання майна вважається закінченою після виконання суб'єктами господарювання умов списання майна та надання відповідного звіту.

3.Прикінцеві положення

3.1 Керівники комунальних установ, закладів, організацій, підприємств є відповідальними за дотриманням порядку списання майна.
3.2 Посадові особи, які порушили порядок зберігання матеріальних цінностей або безгосподарно ставились до них, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

Міський голова Є.Г.Карташов
Поділитись рішенням
Дізнайтеся також

Усі рішення