Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

28/03/2007

Рішення міської ради від 28.03.2007 № 42 «Про створення умов для подальшого розвитку російської мови у місті Запоріжжі»

Приймаючи до уваги історичні, національно-культурні традиції населення міста Запоріжжя, а також те, що використання мов в Україні гарантується Конституцією України і визначається законом, враховуючи основні положення Європейської хартії регіональних мов або мов меншин, ратифікованої Верховною Радою України 15.05.2003, підтримуючи позицію депутатів Запорізької міської ради 3 та 4 скликань відносно функціонування на території міста Запоріжжя російської мови поряд з державною мовою, керуючись статтями 10, 23, 24, 53, 140, 144, Конституції України, статтями 3, 4, 5, 10, 12-15, 19, 25, 27-30 Закону України „Про мови в Українській РСР”, статей 3 Декларації прав національностей України, статей 10 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, Запорізька міська рада
ВИРІШИЛА:
1. Вважати, що російська мова на території міста Запоріжжя у визначенні Європейської хартії регіональних мов або мов меншин є регіональною мовою.
2. Встановити, що на території міста Запоріжжя, поряд з державною – українською мовою, в якості мови роботи, діловодства, документації та взаємовідносин населення, державних, громадських органів, підприємств, установ та організацій, а також освіти, науки і культури, може використовуватися російська мова.
3. Направити звернення до Верховної Ради України з пропозицією про придання російській мові статусу державної поряд з українською (звернення додається).
4. Опублікувати прийняте рішення і звернення до Верховної Ради України у газеті Запорізької міської ради „Запорозька Січ”.
5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань депутатської діяльності, регламенту, законності і правопорядку (Гунько В.В.).

Міський голова Є.Г.Карташов

Звернення
Запорізької міської ради до Верховної Ради України
 

Шановні народні депутати!

В українському суспільстві вже давно назріла негайна потреба у змінах фундаментальних засад організації мовної політики, яка визначається розділом І Конституції України.
Серед представників різних національностей, що мешкають в Україні, майже 20% - етнічні росіяни. А за даними авторитетних соціологічних опитувань від 40 до 50% населення України вважають російську мову своєю рідною. Російська мова, одна з п’яти робочих мов ООН, виконує в Україні важливу функцію мови міжнаціонального і міжнародного спілкування. Більше двох третин України позитивно ставляться до ідеї конституційного закріплення у статусі державних двох мов – української та російської.
Росіяни, так само, як і українці, вийшли з одного кореня – Київській Русі, і з тих часів, коли наші спільні предки називали себе русичами, мешкають в Україні. Безперечна й історично доведена позитивна роль росіян у державотворенні України. Додамо до цього, що і російська мова не привнесена в Україну звідкись, вона зароджувалась і формувалась саме на території теперішній України наприкінці І – початку ІІ тисячоліття нашої ери. На київських пагорбах російська мова набула своєї писемності, і ніколи не залишала українських земель. Нею користувались і вважали рідною тисячі славетних українців: Микола Гоголь і Володимир Короленко, Володимир Вернадський і Сергій Корольов, Михайло Булгаков і геніальний хірург Олександр Шалімов. Цей перелік можна продовжувати нескінченно. Згадаймо, що практично вся драматургія й проза Великого Кобзаря – Тараса Шевченко, добра третина його віршів написані саме російською. І найпотаємніше, особисто-інтимне – свої щоденники Тарас Григорович вів також російською...
На наші переконання, Конституція України не в достатній мірі враховує особистості історичного та національно-культурного розвитку українського суспільства, віднісши російську мову до мов національних меншин. Конституційна і законодавча недооцінка російської мови ускладнює реалізацію прав значної частини населення України на отримання освіти, інформації, задоволенню культурних потреб на своїй рідній мові. Саме така конституційна недооцінка російської мови є впливовим чинників, який перешкоджає консолідації народу України.
З урахування наведеного вище від імені громади міста Запоріжжя звертаємося до Вас, народні депутати України, з наполегливим проханням прийняти протягом весняної сесії 2007 р. Закон України „Про внесення змін до Конституції України”, які б передбачали надання російській мові статусу державної нарівні з українською мовою. 
 

Звернення прийнято сесією Запорізької міської ради Рішення №42 від 28 березня 2007 року
м.Запоріжжя