Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

30/10/2006

Рішення виконавчого комітету від 30.10.2006 № 387 «Про удосконалення стилю форм і методів роботи управління з питань фізичної культури, спорту та туризму Запорізької міської ради»

Керуючись рішенням виконавчого комітету Запорізької міської ради від 28.02.2005 № 47 „Про заходи по удосконаленню стилю, форм і методів роботи виконавчих органів міської ради”, розглянувши інформацію начальника управління з питань фізичної культури, спорту та туризму Запорізької міської ради Степаненко В.Г., виконавчий комітет Запорізької міської ради
ВИРІШИВ:
1 . Інформацію начальника управління з питань фізичної культури, спорту та туризму Запорізької міської ради Степанен ко В.Г. взяти до відома (додається).
2. Управлінню з питань фізичної культури, спорту та туризму міської ради (Степаненко В.Г.):
2.1. Продовжити роботу по подальшому залученню до регулярних занять усіма видами фізично-оздоровчої та спортивно-масової роботи населення, особливо дітей та підлітків.
2.2. Розробити програму розвитку фізичної культури та спорту у м. Запоріжжі на період до 2011 року та внести її на розгляд виконавчого комітету міської ради.
2.3. Вжити заходи по недопущенню скорочення мережі закладів фізичної культури та спорту і відновленню діяльності зазначених об'єктів.
2.4. Забезпечити координацію дій громадських організацій, комунальних закладів, приватних структур та спортивних клубів різних форм власності фізкультурно-спортивної спрямованості.
2.5. Розробити заходи по розвитку та популяризації кінного спорту в м. Запоріжжі.
2.6. Внести пропозиції щодо оптимізації управління міжнародним та внутрішнім туризмом.
3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Кузьміна О.С.

Міський голова Є.Г.Карташов


Інформація
про вдосконалення стилю, форм і методів роботи
управління з питань фізичної культури, спорту та туризму Запорізької міської ради

Одним з показників розвитку суспільства, держави є успішний виступ збірної команди на Олімпійських іграх, Параолімпійських іграх, Чемпіонатах Світу. Як показує світова практика, розвиток сучасного спорту – це високий професійний підхід до підготовки спортсменів в якому задіяні найновіші досягнення в області методики тренувального процесу, в області спортивної медицини, в області фармакологічних відновлювальних засобів. Одним з показників ставлення держави до виховання фізично здорової людини є показник кількості людей, які регулярно займаються фізичною культурою та спортом.
Діяльність управління з питань фізичної культури, спорту та туризму Запорізької міської ради спрямована на реалізацію державної політики в розвитку фізичної культури і спорту на регіональному рівні.
Основними завданнями управління є сприяння розвитку олімпійського та параолімпійського руху, забезпечення пропаганди здорового способу життя, виховання молоді в дусі олімпізму, залучення громадян до раціонального використання вільного часу засобами фізичної культури і спорту, організація оздоровлення населення.
При виконанні поставлених завдань управління керується Конституцією України, Законом України «Про фізичну культуру та спорт», Законом України «Про позашкільну освіту», Указами Президента України, державними, обласними та місцевими програмами, актами відповідних органів виконавчої влади, прийнятими у межах їх компетенції.
Міська політика у сфері фізичної культури і спорту спрямована на створення умов для реалізації права громадян на заняття фізичною культурою і спортом, забезпечення розвитку галузі, збереження та розвиток мережі спортивних та оздоровчих закладів.
Для забезпечення заняттями фізичною культурою і спортом для громадян міста працює мережа фізкультурно-спортивних закладів різних форм власності:
-   36 дитячо-юнацьких спортивних школи, з яких 11 фінансуються з обласного бюджету, 5 знаходяться у власності профспілок, 1 належить громадській організації, 19 фінансуються з міського бюджету ( 10 - управління освіти та науки міської ради, 9 - управління з питань фізичної культури і спорту міської ради;
-   школа вищої спортивної майстерності;
-   обласний спортивний інтернат;
-   29 спортивних клубів та колективів фізичної культури підприємств та акціонерних товариств;
-   34 часних клуба оздоровчої спрямованості.
В місті Запоріжжі спортом займається 27,0 тис. осіб, з них - 11,4 тис. у дитячо-юнацьких спортивних школах, що становить 15 % від загальної кількості дітей віком від 6 до 17 років (середня складова по країні – 13 %).
Фізкультурно-оздоровчою роботою охоплено 80,1 тис. населення, що становить 10 % від загальної чисельності мешканців міста.
Спортивно масову та фізкультурно-оздоровчу роботу з усіма верствами населення проводять 1433 висококваліфікованих фахівців галузі -1231 з них має вищу освіту:
викладачі фізичного виховання:
- у дошкільних закладах освіти - 52
-   у закладах середньої освіти – 334;
-   у професійно - технічних закладах – 35;
-   у вищих навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації – 36;
-   у вищих навчальних закладах ІІІ-І V рівнів акредитації – 112;
інструктори-методисти фізичної культури – 45
тренери-викладачі зі спорту - 497
та інші працівники галузі.
В місті Запоріжжі для занять фізичною культурою та спортом мешканці міста мають у своєму розпорядженні:
- стадіони – 8
- футбольні поля – 25
- тенісні корти – 16
- плавальні басейни – 8
з них 50- метрові - 1
- спортивні зали S 162 кв.м. – 219
- стрілкові тири – 27
- спортивні майданчики – 363
- приміщення для фізкультурно-оздоровчих занять – 181
з них з тренажерним обладнанням – 79
- палац спорту – 1
- легкоатлетичний манеж – 2
- льодових манежів 2
Але кількість спортивних споруд, згідно діючих норм, забезпечена плавальними басейнами на 30 %, стадіонами на 57 %, спортивними залами площею більше 600 кв. м. на 71%, спортивними майданчиками на 47 %.
Наказом Держбуду СРСР від 28 квітня 1967 за № 65 було затверджено перелік спортивних споруд, обов'язкових к будівництву при будівництві та реконструкції жилих районів, малих міст та промислових поселень, включаючи поселення при промислових підприємствах-новобудівель. У місті Запоріжжі згідно цих норм не вистачає:
-   плавальних басейнів – 10
-   тенісних кортів – 24
-   стадіонів – 9
-   футбольних полів – 10
-   спортивних залів розміром 30х18 м. – 10
-   стрілецьких тирів – 14
-   спортивних майданчиків – 50
-   майданчиків для занять зимовими видами спорту – 7
Управлінню з питань фізичної культури, спорту та туризму Запорізької міської ради підпорядковано та фінансується з міського бюджету 9 дитячо-юнацьких спортивних школи, 3 комунальні установи та 1 комунальне підприємство:
1.   СДЮШОР „Україна” – академічне веслування
2.   КДЮСШ „Локомотив” – бокс, легка атлетика, веслування на байдарках та каное
3.   ДЮСШ „Кристал” – дзюдо
4.   СДЮШОР „Орбіта” – волейбол (дівчата)
5.   КДЮСШ „Хвиля” – плавання, веслування академічне плавальний басейн „Байкал”
6.   СДЮШОР ім. Ю.Лагутіна – гандбол (юнаки)
7.   КДЮСШ „Майстер-Січ” – бокс, кікбоксінг, тхеквондо
8.   ДЮСШ „Салют” – плавання, плавальний басейн „Салют”
9.   МК ДЮСШ б/м „Спас” – козацький рукопаш
10.   Комунальна установа „Запорізький міський шаховий клуб „Думка”
11.   Комунальна установа „Міський фізкультурно-оздоровчий центр „Ратібор”
12.   Комунальна установа „Заводський районний фізкультурно-спортивний комплекс”
13.   Комунальне підприємство „Центральний стадіон”
На утримання цих закладів з міського бюджету у 2004 році було виділено 2051тис. грн., у 2005році – 2879,9 тис. грн., у 2006 році заплановані видатки у сумі 5077,3 тис. грн., що на 76 % більше ніж у 2005 році.
На балансі управління з питань фізичної культури, спорту та туризму Запорізької міської ради знаходяться спортивні об'єкти:
-   плавальний басейн „Байкал” КДЮСШ „Хвиля”, вул. Північно-кільцева, 9-б
-   плавальний басейн „Салют” ДЮСШ „Салют”, вул. Історична,14
-   фізкультурно-оздоровчий комплекс комунальної установи „Заводський районний фізкультурно-спортивний комплекс”, вул.Історична,49-а
-   фізкультурно-оздоровчий комплекс комунальної установи „Заводський районний фізкультурно-спортивний комплекс” вул.Історична,37-в
-   стадіон „Титан” комунальної установи „Заводський районний фізкультурно-спортивний комплекс” вул. Перспективна, 2-б
-   Приміщення комунальної установи „Міський фізкультурно-оздоровчий центр „Ратібор”, вул. Маршала Чуйкова,20
-   приміщення комунальної установи „Міський шаховий клуб „Думка”, пр. Леніна, 212
-   веслувальна база КДЮСШ „Локомотив”, вул.Чубанова,1-г
-   водна станція СДЮШОР „Україна” з академічного веслування, вул. Орехова бухта,1

Управлінням для економії коштів на утримання спортивних об'єктів була розроблена програма енергоресурсозбереження в закладах фізичної культури і спорту на 2006-2010 роки. В цьому році, в рамках цієї програми, за рахунок власних коштів в басейні „Салют” було встановлено лічильник тепла, проведено гарячу воду; в басейні „Байкал” зроблено капітальний ремонт душових, замінені двері та частина вікон на енергоефективні, на веслувальній базі та водній станції замінені прожектори на енергозберігаючи.
На виконання рішення міськвиконкому від 28.02.2005 року № 47 «Про заходи по удосконаленню стилю, форм і методів роботи виконавчих органів ради» управлінням з питань фізичної культури, спорту та туризму Запорізької міської ради проведено певну роботу.
Управління організовує свою діяльність згідно з планами роботи на квартал виконавчого комітету міської ради, перспективного плану роботи та програми спортивно-масових заходів на рік.
Протягом року в управлінні проведено апаратні навчання, на яких висвітлювались питання щодо порядку проведення щорічної оцінки виконання посадовими особами місцевого самоврядування, покладених на них завдань і обов'язків, щодо заповнення Декларацій про доходи, зобов'язання фінансового характеру щодо себе та членів сім`ї, про нормативно-правові акти з питань розгляду звернень громадян.
В управлінні велика увага надається забезпеченню виконання заходів з підготовки та залучення молоді до служби в органах місцевого самоврядування, створення умов для її професійного зростання, затверджених розпорядженням міського голови від 09.12.03. № 829р. При формуванні кадрового резерву на посади осіб місцевого самоврядування управлінням на 2006 рік були включені 4 спеціаліста до 30 років.
Протягом 2006 року діяльність управління постійно висвітлювалась у засобах масової інформації (газети «Запорізька Січ», «Команда», «Індустріальне Запоріжжя», ТВ-5 «Спорт», «Алекс», Обласне телебачення).
З метою надання практичної та методичної допомоги з вдосконалення роботи з питання розгляду звернень громадян в управлінні було проведено апаратні навчання з керівниками комунальних підприємств і дитячо-юнацьких спортивних шкіл, які підпорядковані управлінню. На оперативних нарадах неодноразово було звернено увагу спеціалістів управління на питання поліпшення стану роботи із зверненнями громадян, підвищення її якості та своєчасного розгляду звернень. За звітний період розглянуто 38 звернень громадян.
Аналіз стану роботи зі зверненнями громадян свідчить, що проблемою у позитивному вирішенні багатьох порушених громадянами питань є недостатність фінансових ресурсів.
23 спортсмени нашого міста у складі збірної України прийняли участь в XXVIII Олімпійських іграх в Афінах. Вихованка спортивного клубу ВАТ „Запоріжсталь” Вікторія Стьопіна завоювала бронзову нагороду зі стрибків у висоту. Вперше в історії виступів українських спортсменів на Олімпійських іграх, в рамках Незалежності України, в ігрових видах спорту, українська гандбольна жіноча команда стала бронзовим призером Олімпіади. В складі команди грали вихованки гандбольного клубу „Мотор Січ” – Анастасія Бородіна, Ганна Бурмістрова, Людмила Шевченко, Лариса Заспа, Галина Маркушевська, Ірина Гончарова.
У 2005 році вихованка ДЮСШ інвалідів Шаєр В. стала бронзовою призеркою Чемпіонату Європи серед інвалідів з пауерліфтингу. Білоблодський О. та Топчиєва Ю. стали чемпіонами Дефлімпійських ігор з волейболу. Амшенікова І. стала чемпіонкою Європи з плавання. Сотніков Є. став срібним призером Чемпіонату Європи з самбо. Пейчева О. зайняла ІІІ місце на Чемпіонаті Європи з легкої атлетики. Малікова Н. стала бронзовою призеркою Чемпіонату Європи з дзюдо. На Міжнародному турнірі з настільного тенісу Іванов В. зайняв І місце, Білінська Т. – ІІ місце, Башмонова Н. – ІІІ місце. На Чемпіонаті Європи з ушу Данченко М., Лютенко В., Сидоренко Д. стали чемпіонами Європи.
У 2006 році на Чемпіонаті Європи серед юніорів з греко-римської боротьби вихованець СК „Металург” Рахімов Ю. став срібним призером. Вихованець СК „Металург” та ФСТ „Динамо” Хвощ О. на Чемпіонаті Європи з греко-римської боротьби виборов бронзову медаль. Буткевич О. стала чемпіонкою Європи серед юніорів з жіночої боротьби. Вихованці ДЮСШ № 10 Сидоренко Д., Лютенко В. на Чемпіонаті України з ушу стали чемпіонами в окремих видах змагань а Данченко Д. - в абсолютній першості та увійшли до складу збірної команди України.
У 2006 році жіноча гандбольна команда “Мотор Січ” у 12 раз завоювала золоті нагороди Чемпіонату України. Жіноча команда з баскетболу “Козачка-ЗАлК” стала 8 разовою Чемпіонкою України. Кращими колективами в фізкультурно-оздоровчій роботі є: ВАТ “МК “Запоріжсталь”, ВАТ “Мотор Січ”, ВАТ “Запоріжтрансформатор”.
В виробничій та соціально-побутовій сфері продовжується робота по залученню робітників та службовців до регулярних занять фізичною культурою та спортом. Проводиться спартакіада з 7-9 видів спорту в колективах: ВАТ „МК „Запоріжсталь”, ВАТ „Мотор Січ”, ВАТ „Запоріжстрансформатор”, ВАТ „Дніпроенерго”, ВАТ „Вогнетрив” та інших. Організовано спартакіаду серед підприємств, установ, комунальних підприємств та лікувально-профілактичних закладів Ленінського району, де приймає участь 13 колективів з восьми видів спорту з загальною кількістю учасників 520 чоловік.
Рішенням міськвиконкому № 791р від 24.06.04 з позабюджетних коштів було встановлено стипендії спортсменам-інвалідам Лебідь Т.Ю., Петренку В.М., Білоблоцькому О.С. з метою поліпшення умов підготовки до участі в Дефлімпійських іграх. На ці цілі використано 4880 грн.
Управління продовжує роботу по збереженню та розвитку спортивної бази міста. На навчально-спортивній базі „Центр” ВАТ МК „Запоріжсталь” реконструйовано бігові доріжки, закуплено та встановлено гімнастичне обладнання фірми „Шпіт”, аналогів яких не має в Україні. За останні два роки рішенням сесії міської ради було прийнято у комунальну власність веслувальну базу Придніпровської залізниці, басейн „Байкал” державного підприємства „Радіоприлад”. У 2004 році в місті збудовано криті тенісні корти „Бест-корт” , у 2005-2006 р.р. - два критих льодових манежі „Полюс” в Хортицькому та Орджонікідзевському районах. У 2005 роках рішенням сесії міської ради була заснована дитячо-юнацька спортивна школа „Салют”з плавання. На протязі двох останніх років збудовано вісім спортивних майданчиків зі штучним покриттям. В серпні місяці 2006 року було урочисто відкрито новий сучасний стадіон на 12,5 тис. глядачів „Славутич-Арена”.
Для покращення матеріально-технічної бази міста на місті стадіону „Будівельник” за кошти інвесторів планується збудувати сучасний спортивний комплекс. Спільно з обласною федерацією академічного веслування з залученням спонсорських коштів планується розпочати роботу по облаштуванню веслувального каналу.
За 2005 - 2006 роки управлінням проведено 240 міських та 320 районних спортивно-масових та фізкультурно-оздоровчих заходів з 40 видів спорту з усіма верствами населення. В змаганнях прийняло участь 53 ,5 тис. осіб. Управлінням було організовано та проведено ряд міжнародних турнірів. Серед них:
-   Міжнародний турнір з легкої атлетики “Козацька Хортиця”;
-   Міжнародний Меморіал зі стрибків у висоту пам'яті екс-рекордсмена Світу В.Ященко;
-   Міжнародний Меморіал з гандболу пам'яті Олімпійського Чемпіона Ю.Лагутіна;
-   Міжнародний турнір з художньої гімнастики;
- Міжнародні змагання зі спортивних танців „Запорізька фієста”;
- Міжнародний турнір Х-триалу на „Кубок Ермітажу”;
- міжнародний фестиваль козацьких бойових та традиційних мистецтв;
- Міжнародні змагання з велотриалу.
За 2005-2006 роки управлінням проведено 40 навчально-тренувальних зборів, 59 збірних команд міста з різних видів спорту було відряджено для участі у Чемпіонатах та Першостях області, України.
За 2005-2006 роки управлінням було присвоєно спортивні розряди: кандидат в майстри спорту України – 560 спортсменам, І розряд – 960 спортсменам, 106 тренерам-викладачам було присвоєно другу кваліфікаційну категорію.
Управління проводить роботу по налагодженню міжнародних стосунків з містами-партнерами згідно угод про взаємодії міської ради та меріями міст:
-   Оберхаузен – Німеччина
-   Лахті –Фінляндія
-   Вроцлав – Польща
-   Бірмінгем – Велика Британія
-   Новокузнецк – Росія

Щорічно узгоджуються заходи по культурному та спортивному обмінами делегацій. У 2005 році спільно з німецьким містом-партнером було проведено вітрильно-спортивну експедицію „Вітрила дружби”, в якій прийняли участь дві запорізькі яхти „Аванта” та „Малібу”. Понад 10 років дружні стосунки мають розвиток між ДЮСШ „Кристал” (дзюдо) та німецьким клубом „Грюнвайс Холтен”. СДЮШОР ім. Ю. Лагутіна (гандбол) щорічно виїздять до французького міста Бельфор для участі в Міжнародному юнацькому турнірі.
Спільно з управлінням освіти, комітетом у справах сім'ї та молоді Запорізької міської ради проводиться ряд спортивно-масових заходів: міський фестиваль з аеробіки „Шкільна грація”, з шахів „Біла тура”, з шашок „Диво-шашки”, з футболу на призи клубу „Шкіряний м'яч”, спартакіада „Допризовник-2006” та легкоатлетичні естафети до Дня Перемоги та Дня фізичної культури і спорту України.
За звітній період спільно з управлінням освіти було проведено в два етапи спартакіаду „Юність” за місцем мешкання з 5 видів спорту. В змаганнях прийняло участь 1,3 тис. дітей та підлітків.
Управлінням було забезпечено виконання заходів щодо організації відпочинку та оздоровлення дітей дитячо-юнацьких спортивних шкіл влітку 2006 року за бюджетні кошти та за рахунок благодійних коштів.
Протягом літа у три заїзди по 24 дні проходили спортивно-оздоровчі збори на базі „Локомотив”, в яких прийняло участь 75 дітей КДЮСШ „Локомотив”.
На базі ЗДІА о. Хортиця у червні та липні проходили навчально-тренувальні збори СДЮШОР „Орбіта” з волейболу, в яких прийняло участь 50 дітей.
На базі ЗДІА о. Хортиця проходили навчально-тренувальні збори СДЮШОР ім. Ю. Лагутіна з гандболу в три заїзди по 15 та 18 днів, в яких прийняло участь 54 дитини.
На водній станції СДЮШОР „Україна” з веслування академічного проходили навчально-тренувальні збори, в яких прийняло участь 25 дітей.
У липні, перед Х Міжнародним фестивалем козацьких бойових та традиційних мистецтв „Спас” пам'яті А. Єрмака на о. Хортиця відбулися навчально-тренувальні збори МК ДЮСШ б/м „Спас”. У наметовому містечку на о. Хортиця проходив 17-денний турнір „Хортицький екстрім”, в якому прийняло участь 10 дітей. На базі інтернату № 5 був відкритий міжнародний табір „Запорізька Січ- 2006” , тривалістю 6 днів, в якому прийняло участь 20 дітей.
Управлінням з питання фізичної культури, спорту та туризму була проведена у три зміни спартакіада оздоровчих таборів Великого Лугу, в яких прийняло участь 660 дітей з оздоровчих таборів „Чайка” (ВАТ „Дніпраспецсталь”), „Супутник” (ВАТ „МК „Запоріжсталь”), ім. Ю.Гагаріна (ЗАТ „Світлотехніка”), „Вогник” (ЗАТ „ДОЦ „Вогник”), „Юний локомотивець” (ВАТ „Запорізький електровозоремонтний завод”).
З метою підтримки обдарованої молоді в травні 2006 року управлінням з питань фізичної культури, спорту та туризму визначено 5 лауреатів міської молодіжної премії у галузі фізична культура і спорт, які досягли високих результатів у всеукраїнських та міжнародних змаганнях.
У м. Запоріжжі згідно державного реєстру станом на 01.07 2006 року зареєстровано 80 суб'єктів туристичної діяльності. Кількість туристів обслугованих за звітній період складає 21,1 тис. чоловік з яких 5,5 тис. діти та підлітки.
Для вітчизняних та іноземних туристів в м. Запоріжжя здійснювався маршрутний туризм через туристичні фірми (ТОВ „Агенство подорожей „Інтурист”, ПП „Фірма „Байда”). Розроблені слідуючі екскурсійні маршрути з урахуванням історико-культурних цінностей міста: тричасові екскурсії по місту включають відвідування краєзнавчого музею, ДніпроГЕСу, музею пожежного мистецтва, дитячої залізничної дороги, пивзаводу „Славутич”, к і нного театру, дитячого ботанічного саду та ін. Основній масі туристів, для оздоровлення в літній період без виїзду за кордон, туристичними фірмами м. Запоріжжя були запропоновані узбережжя Азовського моря та півострова Крим.
До перспективних завдань діяльності управління належить подальше вдосконалення системи контролю за якісним та своєчасним виконанням документів вищих органів законодавчої, виконавчої влади та власних рішень, підвищення особистої відповідальності кожного працівника.

Начальник управління з питань
фізичної культури, спорту та
туризму Запорізької міської ради
В.Г.Степаненко