Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

28/09/2006

Рішення виконавчого комітету від 28.09.2006 № 343 «Про удосконалення стилю, форм і методів роботи управління культури Запорізької міської ради»

Керуючись рішенням виконавчого комітету Запорізької міської ради від 28.02.2005 №47 “Про заходи по удосконаленню стилю, форм і методів роботи виконавчих органів міської ради”, розглянувши інформацію начальника управління культури Запорізької міської ради Черниш І.В., виконавчий комітет Запорізької міської ради
ВИРІШИВ:
1. Інформацію начальника управління культури Запорізької міської ради Черниш І.В. взяти до відома /додається/.
2. Управлінню культури Запорізької міської ради /Черниш І.В./:
2.1. Забезпечити проведення масштабних тематичних культурологічних заходів, що сприяють формуванню у городян почуття гордості за своє рідне місто.
2.2. Щороку розширювати спектр всеукраїнських та міжнародних акцій та фестивалів з метою підвищення рейтингу м.Запоріжжя як важливого культурного центру в Україні.
2.3. Продовжити практику ознайомлення та вивчення позитивного досвіду інших міст України щодо організації змістовного дозвілля населення.
2.4. Забезпечити раціональне використання державних фінансових ресурсів, залучення додаткових коштів від надання платних послуг, сприяння розвитку спонсорства та меценатства.
2.5. Забезпечити збереження мережі закладів культури та мистецтв у м.Запоріжжі відповідно до соціальних нормативів та недопущення їх перепрофілювання.
2.6. Здійснити комплекс заходів щодо зміцнення матеріально-технічної бази закладів культури та мистецтв, заходів з енерго- та ресурсозбереження.
2.7. З метою забезпечення технічного нагляду за приміщеннями підвідомчих закладів культури та мистецтв та контролю роботи електромереж, здійснення заходів з енергозбереження створити в управлінні культури міської ради інженерну групу у складі 3 чоловік.
2.8. Продовжити організацію роботи щодо підвищення фахової кваліфікації працівників підвідомчих закладів культури та мистецтв (робота міського методичного об'єднання, семінари-практикуми, “Школа спеціаліста” тощо), провести оптимізацію кадрового забезпечення навчальних закладів.
2.9. Продовжити позитивну роботу колективів початкових спеціалізо-ваних мистецьких навчальних закладів щодо збереження, оновлення та зміцнення контингенту, пошуку нових прогресивних напрямків та форм роботи, дотримання нових вимог Типових навчальних планів та програм.
2.10. Здійснити комплекс заходів щодо удосконалення системи роботи міських публічних бібліотек, сприяти оновленню книжкового фонду та впровадженню новітніх інформаційних технологій.
2.11. Щороку передбачати фінансування на здійснення заходів міської Програми розвитку клубних закладів у м.Запоріжжі на 2006-2010 роки та міської Програми поліпшення кінообслуговування населення м. Запоріжжя на 2004-2007 роки.
2.12. Сприяти популяризації кращих надбань творчих колективів професійного та аматорського мистецтва, відродженню та подальшому розвитку культурного надбання українського народу та всіх національних груп, що проживають на території міста.
2.13. Здійснювати заходи щодо підвищення престижу професії культупрацівника, забезпечення соціального захисту працівників галузі культури (стипендії, премії, тощо).
3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Кузьміна О.С.

Міський голова Є.Г.Карташов

Інформація
про удосконалення стилю, форм і методів роботи управління культури Запорізької міської ради

Для кожної країни світу одним із найважливіших питань є рівень духовного розвитку нації. Тільки духовно багата країна зможе досягти достатніх висот у промисловості, науці, економіці та в інших галузях. Тому розвиток культури є завданням загальнодержавного значення.
На сьогодні у м.Запоріжжі співіснують заклади культури різних форм власності та відомчої підпорядкованості.
Так, управлінню культури та туризму Запорізької обласної державної адміністрації підпорядковані обласні заклади: 3 театри, 2 музеї, 3 бібліотеки, філармонія та музичне училище.
У місті діють представництва 9 обласних організацій творчих спілок України,19 національно-культурних товариств.
У Запоріжжі працюють 15 закладів культури клубного типу, що відповідає існуючим мінімальним соціальним нормативам. З них – 10 палаців культури підпорядковані різним промисловим підприємствам, акціонерним товариствам тощо.
На території міста налічується 172 пам'ятки історії природи та культури.
Національний заповідник “Хортиця” та Запорізький державний цирк підпорядковані Міністерству культури та туризму України.
Таким чином, управління культури Запорізької міської ради виступає органом координації та співпраці всіх закладів культури та мистецтв, розташованих на території міста.
До мережі закладів культури та мистецтв, що безпосередньо підпорядковані управлінню культури міської ради, відносяться 60 установ (13 початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів, 37 публічних бібліотек, 2 театри, 4 палаци культури, міський культурний центр “Народний дім”, 3 кінотеатри).
Протягом останніх років головними принципами в роботі управління культури міської ради стали системність та етапність у вирішенні перспективних задач.
Так, протягом останніх років на сесіях міської ради та засіданнях виконавчого комітету міської ради було прийнято ряд важливих рішень для закладів культури та мистецтв. Головним здобутком стало прийняття системних міських програм, якими передбачено не лише виконання конкретних заходів, а й певне фінансове забезпечення.
Так, згідно з міською Програмою розвитку бібліотек на період до 2006 року упродовж 2004-2005 років з міського бюджету виділено 400 тис.грн., з яких 250 тис.грн. на передплату періодичних видань, надано нове приміщення та проведено його ремонт для бібліотеки ім. М.Вовчок, здійснено ремонти приміщень 2-х бібліотек - ім. Гнаровської та ім. Шляхової, придбано 2 комп'ютери.
Згідно із міською Програмою поліпшення кінообслуговування населення м.Запоріжжя на 2004-2007 роки виділено кошти на зміцнення матеріально-технічної бази міських кінотеатрів: кінотеатру ім. Довженка – 70,0 тис.грн. на ремонт даху, кінотеатру “Зірка” – 20,0 тис.грн. на заміну крісел у глядацькому залі.
Велику увагу міська влада приділяла опікуванню закладів клубного типу. Так, у 2003 році Палац культури “Орбіта” рішенням сесії Запорізької міської ради було звільнено від податку на землю, прийнято до комунальної власності міста Палац культури ВАТ “Кремнійполімер” /нині – Палац культури “Заводський”/.
У 2005 році затверджено міську Програму розвитку клубних закладів м.Запоріжжя на 2006-2010 роки, якою передбачено поетапне фінансування Палаців культури.
На сьогодні найбільш вагому підтримку отримав Палац культури “Орбіта”. З міського бюджету вже виділено майже 890,0 тис.грн. на ремонт даху та проектно-кошторисну документацію, а в поточному році заплановано виділити ще 900,0 тис.грн. позабюджетних коштів.
У рамках виконання даної міської Програми надано підтримку також Палацу культури “Хортицький”. Виділено кошти на придбання світлової та звукової апаратури, виготовлення проектно-кошторисної документації на ремонт приміщення, придбано сучасне кінообладнання.
Управлінням культури міської ради визначено ряд пріоритетних напрямків роботи, які забезпечують не лише дозвіллєву функцію, а мають велике соціальне спрямування.
-   По-перше, згуртування територіальної громади навколо міської влади та формування почуття гордості за своє рідне місто.

Завдяки загальній концепції щодо проведення міських свят городянам запам'ятались масштабні театралізовані заходи на каскаді фонтанів “Райдуга” до Дня міста, на Алеї Слави до Дня Перемоги, на площі Фестивальній у новорічні дні, на меморіалі “Переправа” до дня визволення м.Запоріжжя від фашистських загарбників.

На сьогодні така форма проведення великих театралізованих свят є унікальною не лише в Україні, вона має велике виховне значення. Мешканці міста через засоби театралізації знайомляться із історичним минулим та сучасним життям рідного міста. Крім того, свої творчі здобутки демонструють кращі творчі колективи міста як професійні, так і самодіяльні.

По-друге, підвищення рейтингу м.Запоріжжя як важливого культурного центру в Україні.

Запроваджено всеукраїнські та міжнародні культурологічні акції: кінофестиваль “Запорізька сінерама” (з 1999 р.), Всеукраїнський фестиваль дитячого та юнацького виконавського мистецтва “Акорди Хортиці” (з 2000 р.), Всеукраїнський пленер “Хортиця крізь віки” (з 2003 р.), відкритий театральний фестиваль камерних вистав “Золота Хортиця” (з 2005 р.), Рок – фестиваль “ Zа–поріг” (2005 р.).
У 2006 році вперше планується проведення Міжнародного джазового фестивалю, присвяченого 100-річчю з дня народження нашого земляка, відомого композитора О.Цфасмана.
Зокрема, відкритий театральний фестиваль камерних вистав “Золота Хортиця” у цьому році було присвячено етнічній тематиці. Свої вистави представили 4 відомі колективи: Київський центр сучасного мистецтва “Дах”, Республіканський театр білоруської драматургії (м. Мінськ), Закарпатський угорський театр м. Берегово, театр ім. Л.Курбаса (м. Львів). Вперше було презентовано проект “Запоріжжя – етностолиця України” на бульварі ім. Шевченка - як екскурс до історичного минулого нашого народу (від скіфів – амазонок – слов'ян до козаків).

По – третє, забезпечення аналітичного аналізу сучасного стану галузі культури з метою визначення шляхів її розвитку у майбутньому.

 Так, другий рік поспіль спеціалісти управління культури міської ради аналізують стан розвитку культури не лише у м. Запоріжжі, а й здійснюють порівняльний аналіз з іншими обласними центрами. Результати даного дослідження обговорюються на відкритих засіданнях колегії управління культури міської ради за підсумками року. Крім того, практикуються такі форми опитування керівників закладів культури та мистецтв, як анкетування, проведення тематичних нарад, розробка альтернативних варіантів одного і того ж документу.

По – четверте, сприяння щодо підвищення престижу професії працівників культури у суспільстві.

Місто Запоріжжя є першим в області, що започаткувало премії міського голови до Всеукраїнського дня працівників культури та аматорів народного мистецтва (з 2002 р.), Стипендії міського голови до Міжнародного дня театру (з 2003 р.). За ці роки премію отримало 54 чол., а стипендію – 10 чол.
З метою підтримки іміджу працівників бібліотек 10 кращих працівників щорічно (з 1998 р.) нагороджуються Преміями міського голови до Всеукраїнського дня бібліотек.

По - п'яте, удосконалення і розвиток системи естетичного виховання дітей та юнацтва.

На сьогодні у місті діють 13 початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів, в яких навчаються більше 5 тисяч дітей. В умовах складної демографічної ситуації задача номер один – збереження контингенту учнів.
Управлінням культури міської ради для шкіл визначено пріоритетні шляхи розвитку:
-   робота із малюками 3-4-х років;
-   відкриття нових філіалів у загальноосвітніх школах;
-   розвиток нових спеціальностей та відділень, які користуються попитом (живопис, хореографія).
Як результат, за останні три роки контингент збільшився на 400 учнів (а це - майже півтори школи).
Незмінною упродовж 3-х років залишається батьківська плата за навчання дітей у початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладах. На сьогодні у Запоріжжі вона є найбільш оптимальною на Україні. До того ж, у нас найбільший в Україні спектр пільгових категорій.
У рамках традиційного спільного проекту управління культури Запорізької міської ради та управління культури і туризму Запорізької обласної державної адміністрації цього року відбувся \/І Всеукраїнський фестиваль дитячого та юнацького виконавського мистецтва “Акорди Хортиці”, в якому взяли участь 345 юних музикантів із 35 міст України та Південної Кореї.
Протягом останніх 5 років управління культури міської ради підтримує учнів музичних шкіл нашого рідного міста і сплачує вступний внесок за кожного із запорізьких учасників фестивалю.
Щороку учні початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів м. Запоріжжя показують високі результати на самих престижних конкурсах і фестивалях. Так, лише у минулому році вони посіли 185 призових місць на обласних конкурсах, з успіхом виступили на 33 міжрегіональних, всеукраїнських, міжнародних конкурсах, де отримали 50 нагород.
На кращій сцені міста, у Концертному залі ім. М.І.Глінки, проводяться тематичні концерти у рамках Запорізької міської дитячої філармонії, де всі артисти – діти.

По - шосте, збільшення культурного обслуговування малозабезпечених верств населення.

У Центральному парку культури і відпочинку “Дубовий гай” протягом весняно – осіннього періоду щороку проводяться близько 40 концертно - розважальних програм за участю кращих професійних та аматорських колективів.
У колі зору постійно знаходяться вихованці інтернатних установ, санаторіїв кістково – туберкульозного та для дітей із вадами зору, діти із малозабезпечених сімей. Так, протягом 2005 року колективи початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів провели майже 40 шефських концертних програм, працівники міських бібліотек організували більш 90 тематичних заходів.

Найбільшою проблемою для галузі культура протягом останніх років є “залишковий” принцип фінансування.
Наприклад, у 2006 році на утримання підвідомчих закладів культури з міського бюджету заплановано фінансування у сумі 17 млн. 699 тис.гривень. На жаль, 90 відсотків витрат складає заробітна плата та енергоносії.

З кожним роком підвідомчі заклади розширюють спектр надання платних послуг. За 9 місяців 2006 року їх надійшло на суму 1 млн. 293 тис.грн. За рахунок цих коштів частково відновлено витрати на заробітну плату працівникам, проведено поточні ремонти та поновлено матеріально-технічну базу установ.
На сьогодні не всі підвідомчі заклади культури є бюджетними установами.
Так, статус комунальних палаців культури визначено як підприємства із частковим бюджетним фінансуванням.
Комунальні кінотеатри з 1997 року працюють без бюджетного фінансування на умовах повного госпрозрахунку.

Протягом 2006 року двічі підвищувалася оплата праці в галузі. В цілому зарплату працівникам культури підвищено на 12,5%. Але на сьогодні цього недостатньо. Так, бібліотекарі отримують в середньому 570 грн., артисти міських театрів – 485 грн.
Завдяки підтримці виконкому міської ради з 2006 року 50 бібліотекарів, які мають найнижчу заробітну плату, отримують щомісячні премії у розмірі 100 грн.

Управління культури міської ради широко практикує залучення спонсорських коштів при проведенні культурологічних акцій. Так, завдяки спонсорській підтримці тільки у 2005 році ціле сузір'я популярних артистів України та Росії подарували своє мистецтво жителям Запоріжжя: гурти “Океан Ельзи” та “Скрябін”, співачки Гайтана та Таліта Кум. До Дня міста були запрошені – Т.Повалій, Серьога, Г.Сукачов, гурти “Дискотека “Аварія”, “ВВ”, “Мумій Троль”.

Одним із важливих напрямків управління культури міської ради є робота з кадрами . Протягом останніх років відпрацьовано певну концепцію підвищення фахової кваліфікації працівників підвідомчих закладів культури та мистецтв. Так, для викладачів працюють секції міського методичного об'єднання (тематичні уроки, майстер – класи тощо), для бібліотекарів – “Школа спеціаліста”, проводяться семінари – практикуми та методичні дні.
У минулому році розпочато роботу з проведення державної атестації початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів. Перші навчальні заклади – дитячі школи мистецтв №№ 2,3, дитяча музична школа №8 були атестовані регіональною експертною радою “з відзнакою”.
В управлінні культури міської ради здійснюється постійний контроль за виконанням умов контрактів із керівниками підвідомчих підприємств.
У минулому році на виконання рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради від 25.03.04 380 “Про підсумки роботи підприємств, що належать до комунальної власності територіальної громади міста та заходів щодо удосконалення їх діяльності” здійснено перевірку фінансово – господарської та статутної діяльності всіх підвідомчих палаців культури та кінотеатру ім. О.Довженка. До складу міської комісії були залучені фахівці різних профільних управлінь міської ради.

Для покращання організації змістовного дозвілля городян, умов роботи підвідомчих закладів культури та мистецтв та інших громадських об'єднань пропонуємо розглянути можливість здійснення ряду заходів:
-   введення фахових спеціалістів з питань культури у штатні розклади районних адміністрацій м. Запоріжжя;
-   збільшення обсягів бюджетного фінансування галузі культури у м. Запоріжжі (у розмірі не менш як 2% від загального бюджету міста згідно з європейськими стандартами).

Начальник управління
культури міської ради
І.В.Черниш