Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

05/07/2006

Рішення міської ради від 05.07.2006 № 8 «Про затвердження Програми із збереження історичної забудови міст, об’єктів історико-культурної спадщини, впорядкування історичних населених місць та соціальний розвиток Національного заповідника „Хортиця” на 2006 рік»

Відповідно до статті 91 Бюджетного кодексу України, Закону України „Про Державний бюджет України на 2006 рік”, на виконання Указу Президента України від 29.04.2005 № 7832/2005 „Про невідкладні заходи щодо розвитку Національного заповідника „Хортиця”, Порядку використання у 2006 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам для збереження історичної забудови міст, об'єктів історико-культурної спадщини, впорядкування історичних населених місць та соціального розвитку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.04.2006 №505, розпорядження Кабінету Міністрів України від 30.08.2005 №373-р „Про схвалення Концепції Державної програми розвитку Національного заповідника „Хортиця” на 2006-2010 роки”, згідно з рішенням міської ради від 17.03.06 №7 „Про внесення змін до рішення міської ради від 25.01.06 №5 „Про бюджет міста на 2006 рік”, а також враховуючи узгодження Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України (лист від 05.06.06. №16/5.8 - 470), Запорізька міська рада
ВИРІШИЛА:
1. Затвердити Програму із збереження історичної забудови міст, об'єктів історико-культурної спадщини, впорядкування історичних населених місць та соціальний розвиток Національного заповідника „Хортиця” на 2006 рік (додається).
2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Грищенка В.Ф. та заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Кузьміна О.С.

Міський голова Є.Г.Карташов
  ЗАТВЕРДЖЕНО
рішення міської ради
05.07.2006 № 8

Програма
із збереження історичної забудови міст, об'єктів історико-культурної спадщини, впорядкування історичних населених місць та соціальний розвиток Національного заповідника „Хортиця” на 2006 рік

1.  Головний розпорядник

Головне економічне управління Запорізької міської ради

2.  Відповідальний виконавець

Національний запов і дник „Хортиця”

Програма розроблена на виконання:
-  Указу Президента України від 29.04.2005 № 7832/2005 „Про невідкладні заходи щодо розвитку Національного заповідника „Хортиця”;
-   постанови Кабінету Міністрів України від 12.04.2006 №505 “Про затвердження Порядку використання у 2006 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам для збереження історичної забудови міст, об'єктів історико-культурної спадщини, впорядкування історичних населених місць та соціального розвитку”;
-   розпорядження Кабінету Міністрів України від 30.08..2005 №373-р “Про схвалення Концепції Державної програми розвитку Національного заповідника „Хортиця” на 2006-2010 роки”;
-   рішення Запорізької міської ради від 09.06.2004 №40 „Про затвердження Генерального плану та вирішення питання оформлення права користування землею Національному заповіднику „Хортиця”.
Програма розроблена за участю спеціалістів та науковців Національного заповідника „Хортиця” та головного економічного управління міської ради.

3. Загальні положення

Острів Хортиця і прилеглі до нього території, що входять до складу Національного заповідника „Хортиця”, посідають особливе місце у вітчизняній та світовій історії. Представники різних епох та народів залишили в хортицькій землі велику кількість історико-культурних пам'яток: стародавніх поселень, культових споруд, фортифікаційних укріплень, поховань. Виступаючи в різні часи важливим стратегічним пунктом Нижнього Подніпров'я, Хортиця відігравала важливу роль у захисті південних кордонів нашої Батьківщини. Імовірно, на території Національного заповідника „Хортиця” в середині XVI ст. була заснована перша знана Запорозька Січ – „замок” князя Д.І. Вишневецького.
В постійному користуванні заповідника знаходиться земельна ділянка площею 2359,34 га . (Державний Акт серія ЯЯ №113267 від 21.12.2005 р.), на якій розміщено комплекс із 70 унікальних пам'яток історії та археології, що охоплюють період від мезоліту до наших днів, з них 36 пам'яток пов'язано з історією запорозького козацтва.
Унікальною особливістю заповідника є і те, що на його території представлені ландшафти всіх географічних зон України – від степової до гірської.
Музейний фонд заповідника становить майже 34 тис. одиниць зберігання. Це археологічні колекції, предмети декоративно-ужиткового мистецтва, скульптури, кераміки, вироби з дерева, металу, скла, кістки тощо.
Поряд із тим, інтенсивна господарська експлуатація території, геологічні та гідрологічні процеси, ерозія ґрунтів, деструктивний техногенний вплив призвели до загрози втрати історико-культурних та екологічних об'єктів і зумовили необхідність проведення комплексу заходів, пов'язаних зі збереженням, належним утриманням та використанням об'єктів заповідника. Недостатня розвиненість туристичної інфраструктури, попри масштабні нововведення останніх років, негативно позначається на загальній та експозиційній значущості історико-культурного потенціалу Національного заповідника „Хортиця”. На порядку денному стає нагальна необхідність відновлення і музеєфікації об'єктів історико-культурної спадщини, облаштування меморіальних місць, популяризації культурної спадщини, створення у межах заповідника рекреаційних зон для забезпечення відпочинку та обслуговування відвідувачів.
Програма із забезпечення історичної забудови, об'єктів історико-культурної спадщини, впорядкування історичних населених місць та соціальний розвиток Національного заповідника „Хортиця” на 2006 (далі – Програма) повинна передбачати збереження унікальних пам'яток заповідника, зокрема – пам'яток Музейного фонду, відродження історичних ландшафтів, упорядження території заповідника, створення умов для відродження і розвитку патріотичних, історичних традицій запорозького козацтва, туристичної інфраструктури, що можливе лише шляхом вжиття дієвих цільових заходів та їх підтримки на загальнодержавному і місцевому рівнях.

4.  Мета програми

Мета Програми полягає у створенні умов для забезпечення розвитку одного з унікальних духовних та історико-культурних центрів країни – Національного заповідника „Хортиця”, в тому числі – консервації, реставрації, відновленні та належному зберіганні (експлуатації) об'єктів історико-культурної спадщини, ширшої популяризації його значення як в Україні, так і за її межами, активізації вітчизняного та міжнародного туризму.

5. Шляхи розвитку заповідника

Найбільш прийнятним є комплексний підхід, що передбачає вжиття необхідних заходів, пов'язаних із збереженням історико-культурних і природних об'єктів заповідника, їх належним утриманням та використанням.
Подальший розвиток заповідника здійснюватиметься шляхом проведення наукових досліджень, виконання робіт з консервації, музеєфікації об'єктів культурної спадщини та облаштування пам'ятних місць, популяризації культурної спадщини, створення у межах заповідника рекреаційних зон для забезпечення відпочинку та обслуговування відвідувачів.

6. Завдання Програми

 Основні завдання для реалізації даної програми полягають у:
-   виведення об'єктів культурної спадщини з аварійного стану; реконструкції музею історії запорозького козацтва;
-   музеєфікація і, за потребою – відновлення, нерухомих пам'яток історико-культурної спадщини;
-   забезпечення належних умов для створення і функціонування історико-культурного комплексу „Запорозька Січ”;
-   упорядження територій у межах історичних ареалів населених місць;
-   реставраційно-реабілітаційних роботах з укріплення узбережжя о.Хортиця на території пам'яток археології;
-   розвиток туристичної інфраструктури заповідника;
-   створення умов для відродження і розвитку патріотичних, історичних традицій запорозького козацтва шляхом спорудження меморіальних об'єктів (комплексів).

7.  Фінансове забезпечення програми

Фінансування робіт, пов'язаних з реалізацією даної програми здійснюється за рахунок коштів субвенції з Державного бюджету України місцевому бюджету м.Запоріжжя у сумі 5000,0 тис. грн. на збереження історичної забудови міст, об'єктів історико-культурної спадщини, впорядкування історичних населених місць та соціального розвитку.

8.  Перелік об'єктів, фінансування яких здійснюється за рахунок субвенції з Державного бюджету України у 2006 році

Найменування об'єктів і видів робіт

Кошторисна вартість,
тис. грн.

Фінансування
на 2006 рік
тис. грн.

1.

Виведення об'єктів культурної спадщини з аварійного стану; реконструкція Музею історії запорозького козацтва

4 617,812

2662,0

2.

Музеєфікація курганів о. Хортиця ( V курганна група „Зорова могила”), створення Музею-кургану

3735,868

363,0

3.

Завершення будівництва, проведення художньо-оформлювальних робіт в ІКК „Запорозька Січ”; формування експозиційних об'єктів; реабілітація пам'яток на території комплексу

3500,0

1500,0

4.

Упорядження територій у межах історичних ареалів населених місць – будівництво дозорних веж

 

75,0

5.

Реставраційно-реабілітаційні роботи з укріплення узбережжя о.Хортиця на території пам'яток археології

8550,0

400,0

загалом по всіх напрямках –

 5000,0 

 Кошти субвенції на фінансування об'єктів переховуються на підставі договору про надання субвенції між головним розпорядником коштів – головним економічним управління та відповідальним виконавцем - Національним заповідником «Хортиця».
Контроль за цільовим використанням коштів покладається на Національний заповідник „Хортиця” .

9.  Очікуваний результат програми

Виконання Програми сприятиме:
-   формуванню усвідомлення історичної значущості о. Хортиці як духовного, державного і політичного символу Українського народу;
-   патріотичному вихованню молоді на героїчних традиціях запорозького козацтва;
-   активізації процесу дослідження, консервації, реставрації, музеєфікації, належного збереження об'єктів культурної спадщини та включення їх до туристичних маршрутів;
-   усуненню чи мінімізації містобудівних, техногенних та екологічних факторів, що негативно впливають на стан збереження об'єктів культурної спадщини та природно-заповідного фонду;
-   відтворенню традиційного середовища та ландшафтів о. Хортиці;
-   підвищенню ефективності використання комплексів пам'яток заповідника з метою популяризації національної історико-культурної спадщини;
-   активізації розвитку туризму, зокрема міжнародного, як одного з основних джерел залучення інвестицій.

 

Секретар ради Ю.В.Каптюх