Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

23/03/2006

Рішення виконавчого комітету від 23.03.2006 № 96 «Про затвердження Комплексних заходів щодо запобігання поширенню туберкульозу в місті Запоріжжі на 2006 рік»

Поточного року завершується термін дії Національної програми боротьби із захворюванням на туберкульоз на 2002-2005 роки.
Реалізація заходів Програми призвела до низки позитивних зрушень в боротьбі з туберкульозом, зокрема до збільшення відсотка населення міста, охопленого профілактичними флюорографічними оглядами на 1 тисячу населення з 593,8 в 2004 році до 598,4 в 2005 році, поліпшення мікробіологічної діагностики туберкульозу – кратність бактеріологічного обстеження склала 2,5 проти 2,3, ефективність методу – 0,35 проти 0,25.
Разом з тим, у зв'язку із великою кількістю дезадаптованих осіб, збільшення питомої ваги хіміорезистентного туберкульозу, стрімким розповсюдженням ВІЛ-інфекції, реалізація Національної програми боротьби із захворюванням на туберкульоз на 2002-2005 роки не дозволила зупинити ріст захворюваності від туберкульозу.
Епідеміологічна ситуація з туберкульозу в місті залишається несприятливою. Показник захворюваності є високим, з щорічним коливанням від 3 до 8 відсотків і на 100 тисяч населення в 2005 році склав 74,4 проти 67,8 в 2004 році.
Більше, як 100 осіб щорічно помирає від туберкульозу.
Найвищий рівень захворюваності на туберкульоз продовжує залишатись в Заводському районі – 156,0 проти 127,9 на 100 тисяч населення в 2004 році. Зросла захворюваність на туберкульоз в Орджонікідзевскому районі з 44,6 до 75,4 на 100 тисяч населення в 2005 році та Шевченківському районі з 68,5 до 76,1 на 100 тисяч населення в 2005 році.
Різкі щорічні коливання в показниках захворюваності окремих районів обумовлені недоліками в організації профілактичних оглядів на туберкульоз.
В певній мірі недоліки в проведенні протитуберкульозних заходів пов'язані з недостатнім фінансовим забезпеченням. На сьогодні біля 70 відсотків потребує заміни рентгенологічна, флюорографічна апаратура, яка вичерпала ресурс придатності.
Не в повній мірі забезпечуються лікувальні заклади міста флюороплівкою по бюджетному фінансуванню. Не задіяні механізми по залученню населення на профілактичне флюорографічне обстеження, не створені фонди соціальної підтримки хворих.
Мають місце недоліки в проведенні протиепідемічних заходів в вогнищах туберкульозу (по термінам госпіталізації, дезинфекції, спостереженню за особами, що контактували з хворим).
Мало дійовими були районні міжвідомчі комісії з питань координації діяльності медичних установ, щодо реалізації «Цільової програми медико-соціальних протитуберкульозних заходів на 1995 – 2005 роки».
Виходячи в вище зазначеного, керуючись Законом України від 05.07.2001 року № 2586-Ш «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз» та Концепцією Державної цільової програми, щодо контролю за туберкульозом в Україні на 2006–2010 роки та у зв'язку з кадровими змінами у виконавчих органах міської ради, виконавчий комітет Запорізької міської ради
ВИРІШИВ:
1.Затвердити склад міської міжвідомчої комісії з питань координації медичних установ міста щодо реалізації Комплексних заходів щодо запобігання поширенню туберкульозу в місті Запоріжжі на 2006 рік (додається).
2.Затвердити Комплексний план заходів щодо запобігання поширенню туберкульозу в місті Запоріжжі на 2006 рік (додається).
3.Головам районних адміністрацій міської ради:
3.1.Розробити та затвердити Комплексні плани заходів щодо запобігання поширенню туберкульозу в районах міста на 2006 рік.
3.2.Взяти на особистий контроль виконання графіків профілактичних оглядів на туберкульоз населення підпорядкованого району.
3.3.Організувати щоквартальне заслуховування плану впровадження в адміністративній території адаптованої ДОТS –стратегії.
3.4.Створити фонди соціальної підтримки хворих на туберкульоз з забезпеченням їх харчовими наборами, проїзними квитками з метою прихильності до лікування та зменшення кількості осіб, які достроково його припиняють.
4.Покласти особисту відповідальність на керівників підприємств, установ всіх форм власності за забезпечення своєчасного обстеження на туберкульоз своїх працівників у територіальних поліклініках.
5.Управлінню охорони здоров'я міської ради (Севальнєва Н.О.):
5.1.Раціонально розподілити виділені кошти на централізовану закупівлю рентгенологічної, флюорографічної плівки, реактивів для лікувально-профілактичних закладів міста.
5.2.Передбачити першочергові огляди на туберкульоз давно не оглянутих верств населення та осіб з соціальної групи ризику.
5.3.Покращити показник виявлення хворих на туберкульоз методом мікроскопії мазка мокротиння.
5.4.Здійснювати закупівлю туберкуліну та забезпечити проведення обов'язкової щорічної туберкулінодіагностики дітям віком до 14 років, ВІЛ-інфікованим незалежно від віку.
5.5.Створити та укомплектувати кабінети для контрольованого лікування амбулаторних хворих на туберкульоз при міських поліклініках та інших лікувально-профілактичних закладах міста.
5.6.Запровадити персоніфікований контроль за лікуванням хворих на амбулаторному етапі.
6.Управлінню освіти міської ради (Секиринський Д.О.):
6.1.Передбачити виділення коштів із позабюджетних фондів шкіл для придбання достатньої кількості туберкулінових шприців.
6.2.Надавати допомогу медичним працівникам у залученні учнів для дообстеження при інфікуванні туберкульозом.
6.3.Забезпечити ефективне використання санаторних груп для оздоровлення тубінфікованих дітей з використанням всього комплексу оздоровчих заходів та проведення хіміопрофілактики.
7.Головному лікарю Запорізького міського центру здоров'я Шпонці Ю.П.:
7.1.Організувати постійну санітарно-просвітницьку пропаганду профілактики туберкульозу.
7.2.Удосконалити програму навчання та інформування населення з питань профілактики та лікування туберкульозу.
8.Головному державному санітарному лікарю міста Близнюку В.Д.:
8.1.Посилити контроль за виконанням протитуберкульозних заходів на всіх рівнях.
8.2.Покращити показники по госпіталізації та дезинфекції в вогнищах туберкульозу при максимальному використанні резервів міської дезстанції.
9.Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Кузьміна Олександра Сергійовича.

Міський голова Є.Г.Карташов
ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення виконавчого комітету
міської ради
23.03. 2006 № 96

Склад
міської міжвідомчої комісії з питань координації діяльності медичних установ міста щодо реалізації Комплексних заходів щодо запобігання поширенню туберкульозу в місті Запоріжжі на 2006 рік

Кузьмін Олександр Сергійович
- заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, голова комісії

Севальнєва Надія Олександрівна

- начальник управління охорони здоров'я міської ради, заступник голови комісії

Логійко
Валентина Станіславівна

- головний позаштатний фтизіатр управління охорони здоров'я міської ради, заступник голови комісії

Яценко Оксана Вікторівна

- лікар-методист міського організаційно- методичногокабінетупри КУ “Протитуберкульозному диспансері №1”, секретар комісії
Члени комісії:  

Скрипнік Олена Омелянівна

- головний терапевт управління охорони здоров'я міської ради
Близнюк
Валерій Дмитрович
- головний державний санітарний лікар міста (за згодою)

Доля Галина Федорівна

- головний педіатр управління охорони здоров'я міської ради

Діденко Віктор Іванович

- начальник Запорізького міського управління УМВС України в Запорізькій області (за згодою)

Малиш Валентина Іванівна

- заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, начальникфінансового управління міської ради

Секиринський Дмитро Олександрович

-начальникуправлінняосвітитанауки міськоїради
Полковникова Ольга Яківна
- начальник управління праці та соціального захисту населення міської ради

Сілін Костянтин Олексійович

-голова Запорізькоїобласноїорганізації ТоваристваЧервоногоХрестаУкраїни (за згодою)

Шпонька Юлія Петрівна

- головний лікар міського Центру здоров'я
Заступник міського голови з питань
діяльності виконавчих органів ради,
керуючий справами виконавчого
комітету міської ради
К.О.Вайтаник
  ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення виконавчого комітету
міської ради
23.03. 2006 № 96

Комплексний план заходів щодо запобігання поширенню туберкульозу
в місті Запоріжжі на 2006 рік


п/п

Найменування заходів

Відповідальний за виконання

Термін

виконання

Обсяг фінансу-

вання, тис. грн.

1.

Виявлення, діагностика та лікування хворих на туберкульоз:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.1. Забезпечити лікувально-профілактичні заклади міста рентгенологічною, флюорографічною плівкою, реактивами для проведення профілактичних оглядів на туберкульоз
Управління охорони здоров’я міської ради

1 квартал

2006р.

99,00

1.2. Організувати належну роботу клінічних лабораторій з діагностики туберкульозу усіх рівнів, забезпечивши їх витратними матеріалами для мікроскопії мазка
Головні лікарі лікувально-профілактичних
закладів

Протягом

 року

25,00

1.3. Забезпечити можливість безоплатного доступу населення в першу чергу осіб, які належать до груп ризику, соціально незахищених верств населення, до обстеження на туберкульоз
Головні лікарі лікувально-профілактичних
закладів

Протягом

 року

Не потребує

1.4. Організувати персоніфікований контроль за лікуванням хворих на туберкульоз та проведення хіміопрофілактики на всіх етапах
Управління охорони здоров’я міської ради;
протитуберку-льозні диспансери
м. Запоріжжя;
головні лікарі лікувально-профілактичних закладів

Протягом

 року

Централізовані поставки по держбюджету

1.5. Охопити щорічною туберкулінодіагностикою дітей та підлітків віком до 18 років; ВІЛ – інфікованих незалежно від віку та контингенту осіб, які перебувають у протитуберкульозних закладах
Головні лікарі лікувально-профілактичних закладів; Протитуберку-льозні диспансери м. Запоріжжя; обласний Центр з профілактики та боротьби зі СНІДом

Протягом

 року

5,00

II.

Профілактичні заходи:

 

2.1. Поліпшити планування та проведення вакцинації, ревакцинації БЦЖ серед дитячого населення
Дитячі  лікувально – профілактичні заклади

Протягом

 року

За державною програмою «Імуно –профілактика»

2.2. Забезпечити госпіталізацію хворих на туберкульоз (бактеріовиділювачів)  спецтранспортом
Міська дезинфекційна станція

Протягом

 року

Згідно кошториса Міськдезстанції

2.3. Охопити дезинфекційними  заходами осередки туберкульозної інфекції з застосуванням дезінфектантів останнього покоління
Протитуберку-льозні диспансери м.Запоріжжя;
Міська дезинфекційна станція

Протягом

 року

15,00

Бюджет санітарно-епідеміологічної служби

III.
Санітарна та соціальна профілактика туберкульозу:
3.1. Забезпечити широке інформування населення через засоби масової інформації щодо ситуації з захворюванням на туберкульоз та з питань його профілактики, звернувши увагу на поширення доступу до безоплатного обстеження та лікування хворих на туберкульоз
Міський центр здоров’я

Протягом

 року

3.2. Розглянути питання щодо виділення коштів для  організації адресної допомоги у вигляді продуктових наборів вперше захворівших на туберкульоз, які потребують контрольованого амбулаторного лікування
Управління праці та соціального захисту населення

Протягом

 року

30,00

3.3. Забезпечити працівників, які надають медичну допомогу хворим на туберкульоз, працюють в клініко-діагностичних лабораторіях загально – лікувальних закладів, противотуберкульозних диспансерів спецодягом та засобами індивідуального захисту
Головні лікарі лікувально-профілактичних закладів; Управління УМВС України в Запорізької області

Постійно

Державний бюджет

IV.

Організаційні заходи по контролю за поширенням туберкульозу, їх наукове обґрунтування:
4.1. Освоїти методику по визначенню мікобактерій туберкульозу в об’єктах навколишнього середовища
Міськдезстанція

До кінця 2006р.

Згідно кошторису міськдезстанції

4.2. Забезпечити тестування всіх контингентів на ВІЛ - інфекцію, що стоять на диспансерному обліку в тубдиспансерах
Обласний Центр з профілактики та боротьби зі СНІДом;
Протитуберку-льозні диспансери м.Запоріжжя;

Протягом року

За програмою ВІЛ/ СНІД

4.3. Забезпечити антиретровірусною  терапією хворих на ВІЛ – асоційований туберкульоз
Обласний Центр з профілактики та боротьби зі СНІДом;
Протитуберку-льозні диспансери м.Запоріжжя;

Протягом року

За програмою ВІЛ/ СНІД

4.4. Проводити хіміопрофілактику серед контингентів ВІЛ – інфікованих та хворих на СНІД
Обласний Центр з профілактики та боротьби зі СНІДом;
Протитуберку-льозні диспансери м.Запоріжжя;

Протягом року

Централізовані поставки

4.5. Аналізувати захворюваність на туберкульоз, виконання та ефективність протитуберкульозних заходів
Протитуберку-льозні диспансери м.Запоріжжя;
Санепідслужба

Протягом року

Не потребує


Заступник міського голови з питань
діяльності виконавчих органів ради,
керуючий справами виконавчого
комітету міської ради
К.О.Вайтаник