Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

17/03/2006

Рішення міської ради від 17.03.2006 № 9 «Про затвердження міської програми «Безпечне житло»»

Відповідно до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про пожежну безпеку» та про правові засади цивільного захисту», на виконання Указу Президента України від 4 лютого 2003 року №76/2003 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України» від 11 листопада 2003 року «Про стан техногенної та природної безпеки в Україні», постанови Кабінету Міністрів України від 10 липня 2002 р. №870 «Про затвердження Програми забезпечення пожежної безпеки на період до 2010 року» та розпорядження голови Запорізької обласної державної адміністрації від 30.09.2002 №403 «Про затвердження заходів щодо виконання Програми забезпечення пожежної безпеки на період до 2010 року», з метою приведення у робочий стан інженерного обладнання систем протипожежного захисту житлових будинків підвищеної поверховості області, Запорізька міська рада
ВИРІШИЛА:
1. Затвердити міську Програму «Безпечне житло» направлену на відновлення працездатності інженерного обладнання систем протипожежного захисту житлових будинків підвищеної поверховості в Запорізькій області на 2006-2010 роки (додається).
2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Грищенка В.Ф., постійно діючу комісію міської ради з питань життєзабезпечення міста (робота галузей міського господарства) (Баздирєв В.Г.).

Міський голова Є.Г. Карташов
  ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення міської ради
17.03.2006 №9

І. Загальні положення

 Міська програма «Безпечне житло» розроблена за ініціативою Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій з метою приведення та утримання в працездатному стані систем протипожежного захисту будинків підвищеної поверховості м. Запоріжжя.
Основною метою цього розпорядження є схвалення переліку заходів, які направлені на збереження та здоров'я мешканців зазначених будинків, збереження їх життя та здоров'я, створення безпечних умов їх проживання шляхом проведення комплексу заходів, як організаційного, так і технічного характеру (в першу чергу, приведення в робочий стан систем протипожежного захисту будинків підвищеної поверховості та підтримання їх в працездатному стані, посилення державного нагляду за станом пожежної безпеки в зазначених будинках з метою недопущення виникнення в них пожеж, забезпечення належного рівня фінансування протипожежних заходів у будинках висотою понад 26,5 метрів , а також роз'яснення мешканцям вимог пожежної безпеки та порядку дій при виникненні пожежі). На виконання заходів для забезпечення надійного протипожежного захисту будинків підвищеної поверховості необхідне виділення коштів з бюджету м. Запоріжжя.
Виконання передбачених цією Програмою заходів дозволить запобігти пожежам в будинках підвищеної поверховості, а при їх виникненні, виявити за першими ознаками та ліквідувати з найменшими збитками, не створюючи загрози життю та здоров'ю мешканців будинків.
Проект ґрунтується на наступних законодавчих актах:
1. Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні».
2. Закон України «Про пожежну безпеку».
3. Закон України «Про правові засади цивільного захисту».
4. Указ Президента України від 4 лютого 2003 року №76/2003 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 листопада 2003 року «Про стан техногенної та природної безпеки в Україні».
5. Постанови Кабінету Міністрів України від 10 липня 2002 року №870 «Про затвердження Програми забезпечення пожежної безпеки на період до 2010 року».
6. Відповідні вказівки МНС України, Державного департаменту пожежної безпеки МНС України.
7. Рішення міської ради №32 від 31.03.2005 р. «Програми забезпечення пожежної та техногенної безпеки м. Запоріжжя на період до 2010 року».
8. Розпорядження голови Запорізької обласної державної адміністрації від 30.09.2002 року №403 «Про затвердження заходів щодо виконання Програми забезпечення пожежної безпеки на період до 2010 року»

2. Оцінка існуючої ситуації

 На теперішній час в місті експлуатується 89 будівель підвищеної поверховості, 78 із яких – житлові. Проведеними на протязі поточного року перевірками встановлено, що в 70% цих будівель не працюють системи димовидалення, в 64% - системи підпору повітря, в 62% - пожежні крани, а також в 83% будівель не обслуговується автоматична пожежна сигналізація.
В м. Запоріжжі найбільш складна ситуація склалась в Хортицькому районі де в 17 будівлях підвищеної поверховості з 20 вказані системи не працюють, в Орджонікідзевському районі – в 16 з 20, в Комунарському районі – в 12 з 14, в Жовтневому – в 7 з 13. Вище викладений протипожежний стан будівель підвищеної поверховості може в разі виникнення пожежі призвести до трагічних наслідків, як це мало місце 22.05.03 р. у 14-поверховому будинку, що розташований по вул. Перемоги, 92 у м. Запоріжжі. В результаті цієї надзвичайної ситуації де загинули мешканці квартири, в якій виникла пожежа, та отримали опіки і травми співробітники підрозділів ГУ МНС України в Запорізькій області.
З метою покращення становища, ГУ МНС України в Запорізькій області винесло проблемні питання забезпечення протипожежного захисту будівель підвищеної поверховості на розгляд обласної комісії з питань безпечної життєдіяльності населення (протокол №8 від 29.04.04), де відмічено недостатню роботу Хортицької, Орджонікідзевської, Жовтневої, Комунарської райадміністрацій м. Запоріжжя по забезпеченню виконання попереднього рішення обласної комісії з цього питання (протокол №5 від 28.05.03 р.). Проведені розширені наради районних та міських комісій з питань безпечної життєдіяльності населення, де було заслухано керівників комунальних підприємств по обслуговуванню житлового фонду та ЖБК, в будівлях яких не виконуються вимоги правил пожежної безпеки.
Згідно вказівки комісії безпечної життєдіяльності населення облдержадміністрації, райадміністраціями міста були розроблені плани протипожежних заходів по забезпеченню належного рівня пожежної безпеки будівель підвищеної поверховості, але на сьогодні з них виконано: в Хортицькому районі – 3% заходів, в Жовтневому – 5%, в Шевченківському – 35%, а райадміністраціями Орджонікідзевського та Комунарського районів навіть не було розроблено згаданих вище планів по усуненню недоліків. Все це вказує на низький рівень реагування райадміністраціями на вказівки комісій з питань безпечної життєдіяльності населення і техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій облдержадміністрації, що значно знижує рівень пожежної безпеки у будівлях підвищеної поверховості.
В м. Запоріжжі зростають темпи будівництва багатоповерхових житлових будинків та будинків підвищеної поверховості (до 16 поверхів включно) з улаштуванням дахових котелень та приміщень іншого призначення. Як свідчить всесвітній досвід, сучасне будівництво і експлуатація додаткових великих об'єктів потребує і використання сучасної спеціальної техніки і рятувального обладнання на яке, на жаль, не завжди вистачає державних коштів. Керівництво Головного управління МНС України в Запорізькій області неодноразово виходило з пропозиціями до облдержадміністрації та міськвиконкомів щодо необхідності придбання колінчатих підйомників та авто драбин з висотою підйому більше 60 метрів, але до цього часу відповідних рішень не прийнято.

3. Програмою передбачаються заходи, спрямовані на:

- забезпечення життєво-важливих інтересів мешканців у сфері пожежної безпеки, що проживають у будинках підвищеної поверховості;
- розроблення організаційних засад діяльності щодо забезпечення пожежної безпеки у будинках підвищеної поверховості;
- підключення систем протипожежного захисту житлових будинків підвищеної поверховості до об'єднаних диспетчерських пунктів;
- інформаційне забезпечення державних органів місцевого самоврядування і населення з питань пожежної безпеки;
- досягнення належного рівня фінансового і матеріального забезпечення у сфері пожежної безпеки у будинках підвищеної поверховості.

Секретар ради І.І.Наливайко