Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

25/01/2006

Рішення міської ради від 25.01.2006 № 58 «Про затвердження місцевої Програми по галузі охорони здоров’я міста Запоріжжя на 2006 рік»

Відповідно до статті 91 Бюджетного кодексу України Запорізька міська рада
ВИРІШИЛА:
1.Затвердити Програму лікування та медичного обстеження окремих категорій населення міста Запоріжжя на 2006 рік (додаток ).
2. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Кузьміна О.С. та постійну комісію міської ради з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення ( Туліна Г.І.).

Міський голова Є.Г. Карташов
  Додаток
до рішення міської ради
25.01.2006 № 58

Програма
лікування та медичного обстеження окремих категорій населення міста Запоріжжя на 2006 рік

Загальні положення

Статтею 49 Конституції України визначені права громадян України по забезпеченню медичною допомогою в комунальних та державних лікувально-профілактичних закладах на безоплатній основі. Законом „Основи законодавства про охорону здоров'я України” передбачений 10 відсотковий розмір від внутрішнього валового продукта, який повинен спрямовуватись на охорону здоров'я.
Разом з тим, фактичні витрати на утримання закладів охорони здоров'я за останні роки з державного бюджету складають щорічно 3 - 3,5 відсотка. Такий стан позначається і на рівнях бюджетного фінансування галузі охорона здоров'я міста Запоріжжя.
Разом з тим основні показники здоров'я населення України в цілому і міста Запоріжжя зокрема, залишаються незадовільними.
В першу чергу це стосується показника загальної смертності, якій по місту від 9,3 на 1 000 населення за 1988 рік доріс до 14,5 за 2004 рік.
Майже 70 відсотків в структурі загальної смертності по причинам смерті займають захворювання серцево-судинної системи. Зростає смертність серед працездатної вікової групи населення, скорочується показник середньої тривалості життя.
Низьким залишається показник народжуваності, тому природний приріст населення за останні роки має від'ємне значення і за 2004 рік складає мінус 6,5.
Внаслідок масованого забруднення навколишнього середовища від діяльності промислових підприємств, здоров'я населення міста постійно погіршується. Зростають захворювання ендокринної, дихальної систем, алергічні прояви. Особливо чутливо реагують на стан навколишнього середовища жінка та дитина під час вагітності.
Вроджені вади розвитку плоду, спровоковані шкідливими викидами промислових підприємств потребують в подальшому значних витрат на медичну допомогу.
Враховуючи брак бюджетного фінансування галузі охорона здоров'я міста щорічно здійснюються заходи щодо реформування мережі лікувальних закладів, упорядкування штатної чисельності медичних працівників.
Для забезпечення медичною допомогою населення по окремим напрямкам діють загальнодержавні, міські програми.
Указом Президента України №1694/2005 від 6 грудня 2005 р. „Про невідкладні заходи щодо реформування системи охорони здоров'я населення” передбачені заходи щодо подальшого покращення медичного забезпечення населення.
Указом передбачені міроприємства по впровадженню обґрунтованих державних гарантій надання населенню безоплатної медичної допомоги, ефективної та прозорої моделі фінансування галузі, що орієнтована на реальні потреби пацієнтів, раціоналізації використання її ресурсів.
Положення Указу Президента України мають вирішити основні проблемні питання охорони здоров'я міста.
Головний розпорядник та відповідальний виконавець за виконання Програми – управління охорони здоров'я міської ради, районні адміністрації міської ради.

Мета програми

Основна мета програми – забезпечення хворих на цукровий діабет та нецукровий діабет, з хронічною нирковою недостатністю та з донорською ниркою, з гострим інфарктом міокарду лікарськими засобами та виробами медичного призначання, які спрямованні на збереження життя хворих, попередження укладень в перебігу хвороби.
Метою програми є також забезпечення специфічної профілактики серед медичних працівників захворюваності на грип, хворих, які постраждали від укусів тварин на сказ, забезпечення заходів по зниженню захворюваності на туберкульоз.

Завдання програми

Основними завданнями програми є: забезпечення окремих категорій хворих безоплатними лікарськими засобами згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 17.08.98р. №1303 „Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань.” На диспансерному обліку в лікувальних закладах міста знаходяться – 16 618 хворих на цукровий діабет, у тому числі – 3 022 інсулінозалежних, 43 хворих на нецукровий діабет, 73 хворих з хронічною нирковою недостатністю, які отримають процедуру хронічного гемодіалізу, 50 хворих на фенілкетонурію. Без регулярного вживання необхідних лікарських засобів настає загроза життю хворих.
Щорічно в інфарктному відділені КУ „Міська клінічна лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги” лікується 850-900 хворих з гострим інфарктом міокарду, своєчасний початок лікування таких хворих тромболітичними препаратами значно покращує прогноз на видужання, збереження працездатності.
Під час епідемій грипу найбільш уразливими є медичні працівники, тому серед інших заходів по попередженню спалаху грипу є проведення вакцинації серед окремих категорій медичних працівників.
Щорічно в лікувальні заклади звертається - 1500 хворих, постраждалих від диких та свійських тварин. Єдиним засобом збереження життя хворим від сказу є проведення специфічних щеплень.
В місті Запоріжжі в зв'язку з незадовільним станом навколишнього середовища відмічається високий рівень алергічних захворювань – бронхіальної астми, полінозів, особливо під час цвітіння амброзії. Своєчасне забезпечення хворих спеціальними препаратами знижує кількість захворювань.
За останні роки зростає кількість ускладнених пологів на фоні різних екстрегенетальних захворювань.
Завданням пологоводопомічних закладів міста є забезпечення вагітних необхідними медикаментами для попередження ускладнень з боку матері та дитини.
На високих рівнях на протязі останніх років залишається захворюваність населення на туберкульоз. Своєчасне виявлення таких хворих потребує обстеження за допомогою рентгенівських обстежень.
В цілому завданнями лікувальних закладів по цим напрямкам є надання своєчасної, в повному обсязі спеціалізованої медичної допомоги, здійснення профілактичних заходів.

Напрямки діяльності

Реалізація програми здійснюється за напрямками:
- щорічного оновлення реєстру хворих по окремим захворюванням, які знаходяться на диспансерному нагляді в лікувально-профілактичних закладах міста;
- регулярне та своєчасне забезпечення хворих необхідними лікарськими засобами, лікувальними процедурами, проведення термінових та планових щеплень;
- проведення управлінням охорони здоров'я міської ради, відповідно з діючими вимогами, централізованих закупівель лікарських засобів, виробів медичного призначення для своєчасного забезпечення хворих і лікувальних закладів;
- забезпечення контролю за використанням придбаних матеріалів за призначенням;
- забезпечення фінансування поточних ремонтів апаратів “штучна нирка”.

Очікуваний результат програми

Здійснення заходів програми дасть змогу: знизити показник загальної смертності населення при захворюваннях серцево-судинної системи, при хронічних захворюваннях нирок, ендокринній патології: продовжити середню тривалість життя хворих, знизити вихід на інвалідність та скоротити захворюваність з тимчасовою втратою працездатності.
Такі наслідки виконання програми нададуть суттєвий медичний, соціальний економічний ефект.
Забезпечення пологових будинків міста ліками та виробами медичного призначення дозволить в повній мірі задовольнити потреби при наданні допомоги вагітним, попередити випадки материнської смертності, утримувати показник малюкової смертності на низьких рівнях.
Здійснення заходів програми дасть змогу забезпечити : інсулінами та таблетованими препаратами 16618 хворим на цукровий діабет, препаратом “мінірін” 43 хворим на нецукровий діабет, проведення гемодіалізу 73 хворим на хронічне захворювання нирок, проведення гемодіалізу при наданні швидкої медичної реанімаційної допомоги, проведення 2-3 ремонтів апаратів “штучна нирка”, проведення 70 процедур тромболізісу при гострому інфаркту міокарду, проведення щеплень – 2200 від грипу та 2400 проти сказу, придбання препарату “екворал” для лікування 44 хворих яким пересаджена донорська нирка, медикаментозне забезпечення в пологових будинках міста 7 тисяч пологів, проведення 150 тисяч рентгенівських та флюорографічних знімків, забезпечення хворої на фенілкотонурію спеціальним продуктом “тетрафен”, лікування та профілактика на алергічні захворювання 12 тисячам хворих, придбання антигельмінтних препаратів для лікування 4 тисяч дітей хворих на ентеробіоз, проведення лікування та обстеження 474 мешканців міста .

Перелік заходів на виконання програми

Заходи

Передбачено у міському бюджеті 2006 р. (тис. грн.)

Придбання інсуліну

155,4

Придбання пероральних цукрознижуючих препаратів

160,0

Проведення гемодіалізу
в тому числі :
- придбання витратних матеріалів
- поточний ремонт апаратів “штучна нирка”

1380,6

1355,6
25,0

Придбання тромболітичних препаратів

99,0

Придбання вакцини для щеплень проти грипу

50,0

Придбання вакцини для щеплень проти сказу

61,0

Придбання препарату “Екворал”

704,2

Придбання медикаментів та виробів медичного призначення для пологових будинків

644,0

Придбання плівки для рентгенівських та флюорографічних знімків

99,0

Придбання препарату “Мінірін”

71,0

Придбання спеціального продукту “Тетрафен” (лікування фенілкотонурії)

29,0

Придбання медичних препаратів для лікування алергічних захворювань

29,0

Придбання антигельмінтних препаратів

2,7

 Всього

 3484,9

Лікування та обстеження мешканців м.Запоріжжя

 

Всього

250,0

в тому числі :

 

Міські установи

99,0

КУ “Центральна поліклініка Жовтневого району”

14,0

КУ “Центральна клінічна лікарня № 4 Заводського району”

11,0

КЗ “Центральна лікарня Комунарського району”

26,0

КУ “Запорізька міська багато профільна клінічна лікарня № 9”

28,0

КУ “Центральна лікарня Орджонікідзевського району № 10”

20,0

КУ “Центральна поліклініка № 1 Хортицького району”

23,0

КУ “Центральна районна поліклініка № 2 Шевченківського району”

29,0

 

Секретар ради І.І. Наливайко