Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

25/11/2004

Рішення виконавчого комітету від 25.11.2004 № 441 «Про стан соціально-економічного розвитку міста Запоріжжя за 9 місяців 2004 року»


Керуючись Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні" та з метою покращання показників соціально-економічного розвитку міста, виконавчий комітет Запорізької міської ради
В И Р І Ш И В

1. Доповідну записку про стан соціально-економічного розвитку міста Запоріжжя за 9 місяців 2004 року взяти до відома (додається).

2. Головам районних адміністрацій міської ради, управлінню праці та соціального захисту населення міської ради (Полковнікова О.Я.) посилити контроль за виконанням Указу Президента України від 25.05.04 №576/2004 "Про невідкладні заходи щодо завершення погашення заборгованості із заробітної плати" та Постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 року №1111 "Про затвердження Порядку спрямування надходжень від приватизації державного майна понад обсяги, визначені статтею 26 Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік", активізувати роботу по передачі матеріалів до контролюючих та правоохоронних органів щодо притягнення керівників підприємств, які затримують виплату поточної заборгованості з неї, до дисциплінарної та адміністративної відповідальності.

3. Головам районних адміністрацій міської ради:
3.1 посилити контроль за ефективністю роботи територіальних робочих груп з аналізу причин безприбуткової діяльності суб’єктів підприємництва;
3.2 активізувати роботу щодо реструктуризації заборгованості населення за спожиті житлово-комунальні послуги.

4. Концерну "Міські теплові мережі" (Телицин В.Л.) через засоби масової інформації активізувати роботу щодо своєчасності та в повному обсязі сплати населенням за спожиті послуги по теплозабезпеченню.

5. Управлінню житлового господарства міської ради (Баздир В.Г.):
5.1 продовжити роботу щодо прийняття до комунальної власності міста житлових будинків та гуртожитків від суб’єктів господарської діяльності та сприяти створенню об’єднань співвласників багатоквартирних будинків;
5.2 організувати підготовку звітів керівників комунальних підприємств "Виробниче ремонтно-експлуатаційне житлове об’єднання №№7,13" про їх роботу на розгляд виконавчого комітету міської ради.

6. Комунальному підприємству "Управління капітального будівництва" (Сухомлин І.П.) проаналізувати причини низьких темпів виконання робіт по об’єктах, зазначених Постановами Кабінету Міністрів України від 19.04.2004 №№509,510, будівництво яких здійснюється за рахунок співфінансування з Державного та місцевих бюджетів та вжити заходи щодо покращання ситуації та повного освоєння коштів.

7. Управлінню у справах приватизації міської ради (Проценко Д.Ю.), Запорізькому міському управлінню земельних ресурсів (Цвіркун О.М.) активізувати роботу з приватизації об’єктів комунальної власності та продажу земель несільськогосподарського призначення на території міста з метою виконання планових надходжень коштів до бюджету розвитку міста.

8. Головам районних адміністрацій міської ради, керівникам виконавчих органів ради:
8.1 здійснювати контроль за виконанням рішень виконавчого комітету міської ради від 07.07.04 №258 "Про затвердження Порядку та здійснення контролю за використання прибутків, одержаних від фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств" та щоквартально здійснювати моніторинг виконання фінансових планів підприємств комунальної власності;
8.2 продовжити виїзні перевірки фінансово-господарської діяльності по підзвітним підприємствам комунальної власності;
8.3 розробити рекомендації щодо покращання фінансово-господарської діяльності підприємств комунальної власності.

9. Головному економічному управлінню міської ради (Новак Н.В.):
9.1 здійснювати щоквартально моніторинг виконання показників ефективності використання комунального майна та одержання прибутків підприємствами комунальної власності;
9.2 з метою підвищення життєвого рівня населення і надходжень прибуткового податку до бюджету міста, звернутися до керівників підприємств передбачити до кінця 2004 року та у 2005 році збільшення середньомісячної заробітної плати працівникам до 30,0 %.

10. На виконання вимог Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" та з метою упорядкування функцій структурних підрозділів міської ради покласти на управління з питань торгівлі та побутового обслуговування населення міської ради (Петров М.М.) повноваження з питань реалізації державної регуляторної політики та сприяння розвитку підприємництва у м. Запоріжжі.
Головному економічному управлінню міської ради (Новак Н.В.) та управлінню торгівлі та побутового обслуговування населення міської ради (Петров М.М.) внести відповідні зміни до Положень про управління та затвердити їх на черговому засіданні міської ради.

11. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Гальцова В.Є.

 

Міський голова Є.Г. Карташов

 

 

Доповідна записка
про соціально-економічний стан м. Запоріжжя
за січень-вересень 2004 року.

Промислове виробництво

Аналіз роботи промисловості м. Запоріжжя за 9 місяців 2004 року свідчить про сталу тенденцію нарощування обсягів виробництва.
За січень-вересень 2004 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року темпи росту обсягів промислового виробництва склали 124,2%.
Зросли обсяги виробництва проти відповідного періоду 2003 року по всіх основних видах економічної діяльності:

- металургія та оброблення металу - на 12,2%;
- машинобудування – на 50,0%;
- виробництво коксу та продуктів нафтопереробки – на 17,3%;
- харчова промисловість – на 11,5%;
- виробництво та розподілення електроенергії, газу та води –на 25,4%.

У порівнянні з січнем-вереснем 2003 року обсяги промислового виробництва збільшились в усіх районах міста, найбільше у Комунарському районі (у 1,8 разів більше).
За січень-вересень поточного року на металургійних підприємствах було виплавлено сталі – 3707,7 тис. тонн (більше на 5,9%); виготовлено готового прокату – 2863,9 тис. тонн (на 6,5% більше, ніж за січень-вересень минулого року), феросплавів -450,6 тис. тонн (на 8,4% більше), коксу -1485,8 тис. тонн ( на 16,4%.)
З початку року випущено: автомобілів легкових –90240 шт.( у 1,8 р. більше у порівнянні з січнем-вереснем 2003 року), проводу ізольованого обмотувального - 3285 т (на 73,8 %), кранів мостових-15шт. (на 25%).
У порівнянні з січнем-вереснем 2003 року зросли обсяги виробництва основних видів продукції харчової промисловості: олії рафінованої - на 65,1%, маргаринової продукції – на 73,4%, кондитерських виробів - на 22,7% та інш.
Обсяг реалізованої промислової продукції за січень-вересень 2004 року становив 17133981,1 тис.грн.
Основний зріст промислового виробництва відбувається за рахунок 20 економіковизначальних підприємств міста.
Найбільш вагомий внесок у загальний позитивний результат роботи промислового комплексу внесено підприємствами машинобудування: ЗАТ "ЗАЗ", ВАТ "Мотор Січ" та металургійними підприємствами ВАТ "Запорізький металургійний комбінат "Запоріжсталь", ВАТ "Запорожкокс", ВАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат", ВАТ "Електрометалургійний завод "Дніпроспецсталь"та інш.
На підприємствах міста продовжується реалізація повномасштабних інноваційно-інвестиційних проектів.
ЗАТ "ЗАЗ". Підприємство динамічно нарощує обсяги промислового виробництва та продажу автомобілів.
Темп росту обсягів промислового виробництва за січень-вересень поточного року зріс у 1,8 рази у порівнянні з відповідним періодом 2003 року.
На підприємстві реалізовано новий проект ”Крупновузлове складання автомобілів „Шевроле”. Проведено роботи з розширення модельного ряду автомобілів, що випускається, створені й оснащені устаткуванням, інструментом потужності з випуску автомобілів „Опель”. Без зупинки виробництва проведена реконструкція виробничих потужностей цехів зварювання, фарбування, збирання, здачі автомобілів і логістики. Створено потужності для повномасштабного виробництва 15 тисяч автомобілів „Опель-Астра” і 20 тисяч автомобілів ВАЗ-21093 і ВАЗ-21099 на рік.
На підприємстві ВАТ "Мотор Січ" продовжується освоєння нових видів авіаційних двигунів для сучасних літаків: Ту-324, Ту-334, АН-70, Як-130, ряду інших. Завершено виробництво 2 двигунів Д-436-148, які встановлені на перший літак АН-148. Велика увага приділяється подальшому поглибленню співробітництва з Російською Федерацією щодо реалізації спільних програм у галузі літакобудування, у тому числі, співпраця у виробництві двигуна Д-27 для літака АН-70. Почато виробництво медичного обладнання - ендопротезів для травматології.
ВАТ "Запорізький металургійний комбінат "Запоріжсталь". Темп росту обсягів промислового виробництва за січень-вересень поточного року склав 101,4% у порівнянні з відповідним періодом 2003 року. На комбінаті іде реконструкція прокатного виробництва для випуску високоякісного автомобільного листа.
ВАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" - єдиний у нашій країні виробник первинного алюмінію та легованих сплавів на його основі, а також кристалічного кремнію. Темп росту обсягів промислового виробництва за січень-вересень поточного року склав 112,6% у порівнянні з відповідним періодом 2003 року. З початку року на підприємстві зміцнилися тенденції збільшення постачань продукції на внутрішній ринок України первинного алюмінію і його сплавів. З урахуванням кон’юнктури ринку нарощуються обсяги виробництва глинозему, феросиліцію. Вагомих показників випуску продукції і підвищення ефективності виробництва вдалося досягнути завдяки проведеній на комбінаті модернізації виробництва.
На підприємстві діє програма виконання „Перспективного плану заходів щодо скорочення промислових викидів в атмосферу на період 2003-2014 р.р.” За нею підприємство буде інвестувати свої кошти на виконання таких програм, як будівництво газоочисток. Проводиться модернізація електролізного виробництва з упровадженням „сухих” газоочисток. Загальна вартість робіт - $70 млн. Виконується комплекс робіт з удосконалювання технології електролізного виробництва.
Відновляється виробництво литої алюмінієвої стрічки. Виробнича потужність цеху, що випускає литу алюмінієву стрічку, складає 30362 тонн на рік.
ВАТ "Електрометалургійний завод "Дніпроспецсталь". Темп росту обсягів промислового виробництва за січень-вересень поточного року зріс в 1,9р. у порівнянні з відповідним періодом 2003 року. Нарощуються обсяги виробництва сталі, прокату. Обсяг реалізованої товарної продукції збільшився до 150,0 млн.грн.
ВАТ "Запорожкокс". За січень-вересень поточного року на 17,3% збільшено виробництво коксу та напівкоксу з вугілля кам’яного у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Підприємство щомісячно реалізує на внутрішній ринок близько 100-130 тис.т коксу.
На підприємствах міста продовжується реалізація заходів, передбачених Програмою розвитку внутрішнього ринку Запорізької області на 2002-2004 роки, робота по впровадженню систем управління якості продукції, які відповідають міжнародним стандартам ISO серії 9000,9001 та підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної продукції.

Стан справ щодо погашення заборгованості із заробітної плати та
недоїмки до Пенсійного фонду

Станом на 01.01.2004 року сума заборгованості із заробітної плати по підприємствам міста становила – 13830,1 тис.грн на 01.10.2004 року відповідно – 7739,0 тис.грн, тобто за січень – вересень 2004 року заборгованість зменшилась на 6091,1 тис. грн .
З метою зменшення заборгованості із виплати заробітної плати у місті та районах працюють комісії з питань забезпечення своєчасності та повноти сплати податків до бюджету та погашення заборгованості із виплати заробітної плати, пенсії, стипендії та інших соціальних виплат. За січень – вересень 2004 року відбулося 166 засідань районних та міських комісій, де розглядалися питання заборгованості із виплати заробітної плати та інших соціальних виплат; заборгованості по платежах до бюджету, до Пенсійного фонду.
Було заслухано 627 керівників підприємств-боржників і прийняті постанови щодо конкретних строків погашення заборгованості із заробітної плати, недоїмки по платежах до бюджету, до Пенсійного фонду, по наданню і виконанню графіків погашення заборгованості із виплати заробітної плати та прийняття невідкладних заходів по зменшенню заборгованості. Щомісячно до прокуратури для оформлення документів прокурорського реагування надаються списки підприємств – боржників, у фінансовому стані яких протягом місяця не відбувається покращань.
Аналізуючи графіки погашення заборгованості із заробітної плати, для розгляду на обласній комісії по платіжній дисципліні пропонувалися справи підприємств – боржників, у фінансовому стані яких не відбувається покращань.
Питання заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах, організаціях та установах міста усіх форм власності знаходяться на контролі у міськвиконкомі.

Ріст середньомісячної заробітної плати
За звітний період практично на всіх економіковизначальних підприємствах міста була підвищена середньомісячна заробітна плата. У порівнянні з відповідним періодом 2003 року за 9 місяців 2004 року підвищили середньомісячну заробітну плату:
до 5% - ВАТ «Сталепрокатний завод» (1,5%);
до 10% - ВАТ «Укрграфіт» (6,0%), ВАТ „Запорізький електровозоремонтний завод” (7,4%), ЗАТ «Запоріжкран» (9,1%);
до 15% - ВАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат» (14,3%), ЗАТ «Оліяжиркомбінат» (11,4%), “Запорізький абразивний комбінат” (14,6%);
до 20% - ВАТ «Запорізька кондитерська фабрика» (19,6%), КП «Титано-магнієвий комбінат» (19,5%), ВАТ «Мотор Січ» (20,4%), ВАТ «Запорізький м'ясокомбінат» (18,6%), ВАТ «Запорізький вогнетривний завод» (18,1%),
до 25% - ВАТ ЗМК «Запоріжсталь» (20,5%), ВАТ «Завод феросплавів» (23,7%), ВАТ «Дніпроспецсталь» (22,5%), ЗАТ «Запоріжкокс» (21,0%), ДП «Кремнійполімер» (23,1%),
Найбільший ріст заробітної плати – на 25,9% - спостерігається на ВАТ «Запоріжтрансформатор».
Підприємства ВАТ «ЗАЗ», ВАТ «ПБК «Славутич» відмовилися надати інформацію про середньомісячну заробітну плату.
За січень – вересень 2004 року в порівнянні з відповідним періодом 2003 року середньомісячна заробітна плата штатного працівника в середньому по місту збільшилася на 23,6 % і складає 742,76 грн.
За станом на 01.09.04 фінансовий результат від звичайної діяльності до оподатковування по підприємствах м. Запоріжжя склав 2162,5 млн.грн., що у 1,95 р. більше, ніж за відповідний період 2003 року.

Комунальні підприємства міста
Одне із провідних місць в системі розвитку місцевого самоврядування та зміцнення його економічних основ займає формування та підвищення ефективності функціонування суб’єктів господарювання, що утворені за участю майна територіальної громади міста Запоріжжя.
Аналіз розвитку комунального сектору економіки міста показав певні позитивні зрушення в цій сфері.
Забезпечено оптимізацію структури майнового комплексу територіальної громади міста, у власності якої на теперішній час знаходиться 56 комунальних підприємств, 3 товариства з часткою власності територіальної громади міста. Проведено реорганізацію 4 комунальних підприємств теплових мереж міста в філії Концерну „Міські теплові мережі міста”, що дозволило вирішити ряд питань:

- зменшення витратної частини тарифу на величину орендної плати шляхом передачі у повне господарське відання громадського майна комунальним підприємствам;
- централізація розрахунків споживачів за теплову енергію, що дало можливість власнику регулювати фінансові потоки, зменшити збитковість Концерну в цілому.

За 9 місяців 2004 року були проведені планові перевірки наступних 7 комунальних підприємств: “ВРЕЖО №2” (Управління житлового господарства міської ради), КП “Титан” (Орджонікідзевська районна адміністрація міської ради), КП “Побутовик” Запорізької міської ради (Управління торгівлі та побутового обслуговування населення міської ради), КП „Паркування” (Виконавчий комітет міської ради), КП „Школяр” (Хортицька РА), КП „Кінотеатр ім. О.Довженка” (Управління культури міської ради), КП „Сприяння” (Виконавчий комітет міської ради).
До кінця 2004 року планується перевірити наступні підприємства: КП „Ритуал”, КП „ЕЛУАШ”, КП „Візит”, КП „Екоцентр”.
За 9 місяців 2004 року надало звіти галузевим управлінням та райадміністраціям міської ради за підпорядкуванням по показникам ефективності використання комунального майна та прибутку 58 комунальних підприємств. За 9 місяців 2004 року доход від реалізації продукції (робіт, послуг) комунальних підприємств склав 506,8 млн.грн., результат від фінансово-господарської діяльності – прибуток – 28,79 млн.грн., податок на прибуток за 9 місяців (нарахований згідно з декларацією податку на прибуток) – 4,98 млн.грн. Одержали збитки за результатами фінансово-господарської діяльності 16 підприємств комунальної власності (27% загальної кількості комунальних підприємств), загальна сума збитку складає – 9,1 млн.грн.
На підставі аналізу стану виплати заробітної плати на 20.10.04 по підприємствам комунальної власності встановлено:

- по всім підприємствам комунальної власності відсутня заборгованість з виплати заробітної плати.
- всі підприємства своєчасно підвищили заробітну плату до рівня мінімальної.
- в середньому заробітна плата по комунальним підприємствам зросла на 13,5 %.

Ринок праці
За січень-вересень поточного року в центрах зайнятості міста зареєстровано 16457 чол. незайнятих громадян, а з урахуванням осіб, які перебували на обліку на 01.01.04., загальна чисельність зареєстрованих незайнятих громадян складає 22058 чол. З початку року були працевлаштовані 11419 чол., рівень працевлаштування склав на кінець звітного періоду 51,8%.
Наявність вільних робочих місць на 01.10.04. складає 4339 одиниць, з них для службовців -970. Навантаження на одне вільне робоче місце складає 1,3 чол.
Офіційно зареєстрований рівень безробіття на 01.10.04 склав 0,85%.
На виплату допомоги по безробіттю з початку року витрачено 4995,8 тис. грн. Середній розмір допомоги по безробіттю у вересні місяці становив 195,3 грн., що на 35 грн. більше, ніж за відповідний період 2003 року.
Проблему зайнятості населення значною мірою вирішує організація громадських робіт. За січень-вересень 2004 року до громадських робіт залучено 3081 незайнятих громадян, що на 131,0 особу більше, ніж за відповідний період 2003 року.
Вирішити проблему довготривалого безробіття закликані дотації, які надаються роботодавцям на створення нових робочих місць, для працевлаштування безробітних. У січні-вересні 365 чол. з числа безробітних були працевлаштовані на додаткові робочі місця, що створені підприємствами міста за рахунок дотацій. З початку року для організації підприємницької діяльності одержали одноразову допомогу 368 чол. на суму 941,6 тис.грн.

Торгівля та платні послуги
Загальний обсяг товарообороту роздрібної торговельної мережі та громадського харчування за 9 місяців поточного року склав 1284,3 млн.грн, що на 365,5 млн.грн (або на 39,8 %) більше, ніж за 9 місяців 2003 року. У порівняних цінах зростання становило 25,8 %. У розрахунку на душу населення товарооборот за січень-вересень (у середньому за місяць) склав 177,9 грн, що на 46,4 грн більше, ніж у аналогічному періоді 2003 року.
За січень-вересень поточного року обсяг реалізації платних послуг становив 570,9 млн.грн, що на 128,0 млн.грн, (або на 28,9%) більше, ніж за 9 місяців 2003 року.
Індекси роздрібних цін за 9 місяців 2004 року до аналогічного періоду 2003 року становили по товарах - 111,1 %, по послугах - 103,5 %.

Соціальний захист населення
Турбота про вразливі верстви населення, їх соціальне забезпечення завжди залишається в центрі уваги міської влади.
За 9 місяців 2004 року на заходи по соціальному захисту дітей, які виховуються у малозабезпечених сім’ях, витрачено 1790,3 тис. грн.:

- оздоровлення дітей-сиріт, дітей, які позбавлені батьківського піклування та дітей з інших соціально незахищених сімей (загальна сума витрат – 1141677,39грн.):
- 717 дітей - у дитячому оздоровчому центрі “ім.Ю.Гагаріна” на Великому Лузі (403557,79грн.);
- 515 дітей - у дитячому оздоровчому центрі “Морський” смтКирилівка (325440,5грн.);
- 200 дітей – у дитячому оздоровчому центрі “Чайка” с.Охрімівка (117000грн.);
- 141 дитина з багатодітних сімей у супроводі з одним із батьків відпочили на базі відпочинку “Дельфін” смтКирилівка (44838грн.). Крім того, були оплачені транспортні послуги за перевезення цих сімей – 8400грн.
- 117 дітей-інвалідів, дітей, які знаходяться на диспансерному обліку, пройшли лікування та оздоровлення у санаторії “Приазов’є” м.Бердянська (164862грн.);
- з цього року у Дитячому оздоровчому центрі “ім.Ю.Гагаріна” відпочивають діти-інваліди з супроводжуючою особою (71 дитина + 70 супроводжуючих) на загальну суму 73459,1грн.
- 13 дітям-інвалідам, дітям, які перебувають на диспансерному обліку оплачено лікування по життєво-важливих показаннях на загальну суму 14340,45 гривень;
- 980 дітям з малозабезпечених неблагополучних сімей та інших соціально незахищених сімей отримали набори продуктів харчування на загальну суму 29400грн.;
- 253 дітям, які відвідують відділення адаптації та реабілітації районних територіальних центрів, оплачено харчування на загальну суму 70279,94 гривні;
- 320618,2 гривень перераховано на придбання портфелів та шкільного приладдя для дітей пільгових категорій міста;
- 1847 дітям з малозабезпечених сімей (багатодітних, де одинока мати виховує дітей віком до 3-х років, неповних сімей, сімей з дітьми-інвалі0дами, сімей з батьками-інвалідами, сиротам) виплачена одноразова цільова допомога на загальну суму 84001,8грн.;
- на удосконалення матеріально-технічного забезпечення центрів реабілітації дітей-інвалідів та впровадження нових методик з урахуванням міжнародного досвіду по соціальній реабілітації дітей-інвалідів перераховано 10230 гривень;
- сім’ї Щукліних (де 2 дитини-інваліда) надана матеріальна допомога на прожиття у розмірі 2019,60грн.;
- створено банк одягу та взуття на суму 10000 гривень для надання екстреної допомоги дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, дітям військовослужбовців, які загинули у Афганістані та інших локальних війнах, дітям військовослужбовців, які загинули у мирний час при виконанні службових обов’язків;
- придбано 1040 наборів продуктів харчування для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей військовослужбовців, які загинули у Афганістані та інших локальних війнах, дітей військовослужбовців, які загинули у мирний час при виконанні службових обов’язків (загальна сума витрат 36400 гривень);
- 148 випускникам шкіл, ПТУ, коледжів з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей військовослужбовців, які загинули у Афганістані та інших локальних війнах, дітей військовослужбовців, які загинули у мирний час при виконанні службових обов’язків придбано взуття та комплекти одягу на загальну суму 49250 гривень;
- 115 дітям (дітям з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей військовослужбовців, які загинули у Афганістані та інших локальних війнах, дітей військовослужбовців, які загинули у мирний час при виконанні службових обов’язків), яким виповнилося 16 років і вони отримали паспорти придбано пам’ятні подарунки на загальну суму 8050 гривень;
- на святкові заходи, присвячені Міжнародному Дню захисту дітей витрачено 13996,8 гривень.
На заходи по соціальному захисту інвалідів витрачено 186956,58гривень:
- 47 малозабезпеченим громадянам та інвалідам оплачено лікування, яке дорого коштує на загальну суму 61980,92 гривень;
- 978 інвалідам, які знаходяться на диспансерному обліку в міському психоневрологічному диспансері та інвалідам по слуху оплачено гаряче харчування та продуктові набори на загальну суму 26160 гривень;
- з вересня цього року почалося оздоровлення інвалідів І та ІІ груп у санаторії “Великий Луг”. У вересні до санаторію направлено 35 інвалідів (загальна сума витрат 41370грн.);
- 57445,66 гривень перераховано для організації роботи та на часткове утримання Благодійної установи ГОСПИС “Архангела Михаїла”.

На заходи по соціальному захисту малозабезпечених громадян похилого віку витрачено 486547,74 гривень:
- 200 ветеранам праці і заслуженим ветеранам міста до Дня Міста виділена матеріальна допомога по 50грн. кожному (загальна сума витрат – 10400 грн.)
- 376 ветеранів війни та праці були направлені на лікування та відпочинок до санаторію ВАТ “Запоріжтрансформатор” та до обласної фізіотерапевтичної лікарні міста Приморська (загальна сума витрат 348040грн.);
- надана матеріальна допомога у розмірі 598,80 гривень на часткову оплату встановлення телефону;
- на оплату гарячого харчування в їдальні при Міській службі соціальної допомоги та у геріатричному стаціонарі для громадян, які опинилися у скрутному матеріальному становищі та громадянам похилого віку, яким необхідна стороння допомога перераховано 75124,54 гривень. Крім того придбано 330 господарчо-побутових наборів до Дня людини похилого віку на суму 4950 гривень;
- надана матеріальна допомога (надбавка до пенсії) ветеранам-визволителям міста Запоріжжя. Загальна сума – 35942,40 гривень;
- 11492 гривень перераховано на розрахункові рахунки районних управлінь праці та соціального захисту населення для надання матеріальної допомоги малозабезпеченим громадянам похилого віку, яким за 90 років.
На заходи по соціальному захисту осіб без визначеного місця проживання витрачено 35400 гривень:
- 32000 гривень перераховано на часткове утримання осіб без визначеного місця проживання в Благодійній установі “Центр соціальної адаптації “Ваша Надія”;
- 3400 гривень перераховано БУ “ЦСА “Ваша Надія” на створення реєстраційного центру осіб без визначеного місця проживання та осіб що потрапили в екстремальну ситуацію.
На заходи, які охоплюють усі пільгові категорії населення, витрачено 773934,77 гривні:
- 2376 малозабезпеченим громадянам за особистими зверненнями надана адресна матеріальна допомога на проживання, придбання ліків та протезування зубів на загальну суму 302858,82 гривень;
- 255 учасникам ВВВ та інвалідам по слуху придбано слухові апарати на загальну суму 87290 гривень;
- 6000 гривень перераховано Запорізькому обласному Фонду милосердя і здоров’я для надання невідкладної натуральної та грошової допомоги громадянам, які опинилися в екстремальній ситуації;
- 200 вдовам ліквідаторів аварії на ЧАЕС надана одноразова цільова матеріальна допомога на загальну суму 20800 гривень;
- на організацію міських заходів до знаменних та пам’ятних дат з міського бюджету витрачено 26741 гривня;
- 44536 гривень виділено на придбання подарунків пільговим категоріям громадян до свят;
- 158233,50 гривень перераховано райадміністраціям для виплати щомісячної грошової компенсації 22972 малозабезпеченим громадянам у зв’язку з підвищенням цін на хліб;
- 6105,86 гривень перераховано на часткове фінансування комунальних послуг благодійним організаціям, які співпрацюють з органами місцевого самоврядування по наданню соціальних послуг (Благодійна установа “ЦАтаР “Ваша Надія”; Запорізьке обласне відділення Дитячого фонду України; Запорізький Фонд Всеукраїнського союзу сімей військовослужбовців, які загинули у мирний час);
- 1061,34 гривень перераховано міській службі соціальної допомоги для організації поховання малозабезпечених громадян;
- для проведення передплати міських видань для малозабезпечених верств населення міста Запоріжжя перераховано 65543,04грн.;
- 28000 гривень перераховано на організацію роботи та часткове утримання Жіночого кризового центру;
- 16000 гривень перераховано громадським організаціям, з якими співпрацює управління по соціальній підтримці найбільш незахищених верств населення (Запорізьке обласне відділення Дитячого фонду України; Запорізький обласний Фонд милосердя і здоров’я);
- 10765,21 гривень перераховано на інші заходи Міської комплексної програми.
На виконання заходів програми для пільгових категорій населення на 01.10.04 витрачено з бюджету 3273187,88 гривень.

Житлово-комунальне господарство
Житловий фонд комунальної власності міста Запоріжжя налічує 3775 будинків загальною площею 10397,0 тис.кв.м.
На 9 місяців 2004 року на капітальний ремонт житлового фонду комунальної власності в міському бюджеті передбачено коштів в розмірі 8605,1 тис.грн. Профінансовано робіт по капітальному ремонту житла в сумі 5526,0 тис.грн. Виконано робіт на суму 6181,0 тис.грн.
За звітний період виконано капітальний ремонт будинків житлово-будівельних кооперативів на суму 507,8 тис. грн., профінансовано з бюджету 472,4 тис.грн
Крім того, профінансовано робіт по вивезенню побутового сміття на суму 1577,7 тис.грн, технічній експлуатації ліфтів – 1879,7 тис.грн., що відповідає запланованим бюджетним асигнуванням.
За 9 місяців поточного року до комунальної власності міста прийнято 2 житлові будинки від ВАТ “Запоріжкокс” загальною площею 6,6 тис. кв. м., 3 будинки від ВАТ “ЗАЗ” загальною площею 18,5 тис.кв.м., 12 будинків від ВАТ “Запорізький електровозоремонтний завод” загальною площею 30,3 тис.кв.м, від ЗДП “Радіоприлад” 2 гуртожитки загальною площею 1,7 тис.кв.м., 1 будинок від ВАТ “Запоріжкран” загальною площею 3,6 тис.кв.м.,1 будинок від ВАТ “Запорізький алюмінієвий комбінат” загальною площею 0,4 тис.кв.м.,1 будинок від казенного підприємства “Іскра” загальною площею 7,0 тис.кв.м.,1 гуртожиток від ВАТ “Запорізький завод сталевих конструкцій” загальною площею 3,1 тис.кв.м., 4 гуртожитки від ВАТ “Запоріжтрансформатор” загальною площею 11,4 тис.кв.м., 39 житлових будинків та 1 гуртожиток від ДП “Придніпровська залізниця” загальною площею 13,0 тис.кв.м.
Станом на 20.09.04 виконано ремонт доріг на площі 333,7 тис. кв. м, що становить 98% від запланованого у 2004 році; укладено 38,9 тис.т асфальтобетонної суміші, а саме:
- капітальним ремонтом відремонтовано 25,43 тис. кв. м , покриття доріг по вулицям: Леонова, пр. Леніна, Л. Чайкіної, пров. Глибокому;
- середнім ремонтом відремонтовано покриття доріг на площі 130,4 тис. кв. м по таким вулицям: Звенигородська, Гладкова, Учнівська, дорога на о. Хортиця, Я. Новицького, Шаумяна, Жуковського, К.Карого, Пархоменка, Авраменка, Димитрова, Іванова, Бочарова, Космічна, Хортицьке шосе, Іванівська, Трегубова, пр. Радянський.
Продовжуються роботи по ремонту покриття вул. Скворцова, Кам’яногірської, траси Харків-Сімферополь, Комінтерна, Лікарняної.
Поточним ремонтом відремонтовано 49,4 тис. кв. м покриття доріг.
У поточному році інтенсивно розпочато роботи по ремонту покриття внутрішньоквартальних доріг За звітний період відремонтовано 19,5 тис. кв. м покриття доріг по таким адресам: бул. Гвардійський, 134, 138, 139, 143, 144, 149, 151; бул. Центральний, 10, 12,
Закінчено роботи другого та третього етапу реконструкції пр. Леніна (від пр. Металургів до вул. Миру). Всього улаштовано асфальтобетонного покриття на площі 108,7 тис. кв. м, укладено бруківку на площі 27,8 тис. кв. м, повністю замінено покриття тротуарів, укладено тротуарну плитку на площі 51,7 тис. кв. м, установлено 2639 м/п поребрику, 78 дорожніх знаків, реконструйовано 6 світлофорних об’єктів та установлено 4 нових світлофора на перехресті вул. Верхньої, на бул. Шевченка, по вул. Портова, на пр. Металургів.
Паралельно проведено роботи по реконструкції вул. Леонова – відремонтовано 6,55 тис. кв. м покриття проїжджої частини, улаштовано тротуар на площі 3072 кв. м. Виконано озеленення та благоустрій прилеглої території. По цій вулиці продовжено тролейбусний маршрут з пр. Леніна до річкового порту, що забезпечило зручне пересування жителів міста.
У ході підготовки до відзначення „Дня міста 2004” та Дня визволення проведено комплекс робіт по благоустрою та ремонту вулиць, названих на честь Героїв, а саме: капітальним ремонтом відремонтовано покриття вулиць Л.Чайкіної та Яценка. Середнім ремонтом відремонтовано покриття вулиці Авраменка, Бочарова, Вороніна, Пархоменка, Стефанова, Парамонова, всього відремонтовано 34082 м? вулиць, названих на честь Героїв війни, на що витрачено кошти у розмірі 1152,32 тис. грн.
Закінчено роботи по ремонту покриття доріг і відновленню зовнішнього освітлення до приміщень, в яких розташовані районні відділи ветеранів війни за такими адресами: вул. Тенісна, 5, вул. Лахтінська, 4а, вул. Космічна, 100а, вул. 8 Березня, 34, вул. Горького, 169 , вул. Перемоги, 95б, вул. Бородінська, 1а.
Виконано роботи по реконструкції площі Маяковського з улаштуванням фонтану. Проводяться роботи по будівництву транспортної розв’язки по вул. Луначарського.
Протягом року підприємством виконувались роботи по утриманню та поточному ремонту мереж зовнішнього освітлення, а саме:

- замінено ламп – 7077 од.;
- відремонтовано 7977 прольотів повітряних ліній, 5790 прольотів кабельних ліній, 13475 од. світильників;
- замінено 767 од. світильників.

В процесі реконструкції та прилеглих вулиць виконано комплекс робіт по реконструкції зовнішнього освітлення:

- вул. Леонова: змонтовано 45 од. енергозберігаючих світильників, прокладено 1,46 км кабелю, 1,7 км проводу;
- пр. Леніна: установлено 123 опори, 369 світильників, прокладено 7,9 км кабелю.

Підприємством „Запоріжміськсвітло” на 2004 рік розроблено програму „Світло-2004”, яку затверджено рішенням чергової сесії міської ради.
Даною програмою передбачено реконструкцію зовнішнього освітлення 40 магістральних вулиць міста, ремонт, реконструкція внутрішньоквартальних мереж зовнішнього освітлення довжиною 90 км. Капітальний ремонт зовнішнього освітлення на території 28 шкіл і 20 дошкільних закладів.
За поточний рік відновлено зовнішнє освітлення 54 вулиць, 20 внутрішньоквартальних територій, територій 35 шкіл і 10 дошкільних закладів, 1 лікарні. Це вулиці: Михайлова, Л. Українки, Адміралтейська, Лобановського, Портова, Алюмінієва, Рекордна, М. Чуйкова, Трегубенка, Братська, Руставі, Ак. Александрова, Ярославська, Дніпропетровське шосе, Цимлянська, Тролейбусна, Перспективна, Діагональне шосе, Південне шосе, Союзна, Північне шосе, Нарвська, Виборзька, 12 Квітня, Патріотична, Шаумяна, пр. Маяковського, Перемоги, Нахімова, Кузьміна, Дивногорська, Культурна, Ситова, Парамонова, Північнокільцева, Радгоспна, І. Франка, Горького, Чарівна, Авраменка, Вороніхіна, Тимірязєва, К.- Карого, Косигіна, Вороніна, Мікояна, 8 Березня, пр. Радянський, бул. Будівельників, Нижньодніпровська, Істоміна, Скворцова, Оборонна, Гастелло, внутрішньо квартальні території вулиць: Хакаська, Ак. Александрова, Руставі, Звенигородська, Перспективна, Правди, 47а, бул. Центральний, З. Космодем’янської, Волгоградська, Ситова, Магара, Автозаводська, Українська, Чарівна, Авраменка, Учнівська, Вороніна, пр. Леніна, 144-146, Г. Сталінграду, Задніпровська – Воронезька – Гудименка, Задніпровська – Ентузіастів – Запорозького козацтва.
Всього установлено 2486 од. світильників, прокладено 27,8 км кабелю та 34,9 км проводу.
Площа зелених насаджень міста становить 13963 га, що складає 43,7 % від усієї території міста, у т. ч. 1822 га насаджень загального користування.
З метою поліпшення екологічного стану і зовнішнього вигляду міста у 2004 році виконано великий обсяг робіт по його озелененню. Висаджено декоративні дерева, чагарники, квіти, реконструйовано газони.
На цей час поточного року у місті висаджено 1650 дерев (зона відпочинку по вул. Шмідта, сквер по вул. Стефанова, парк Поколінь, вул. Кутузова, вул. Хортицьке шосе, вул. Леонова та ін.), 2893 чагарники , розсаду квітів у кількості 89714 од., посів квітів насінням на площі 15126,8 м? у всіх пам’ятних місцях та зонах масового відпочинку жителів міста (Алея Бойової Слави, парк Трудової Слави, парк Металургів, парк Перемоги, сквер Бочарова, сквер по вул. Чумаченка, сквер біля „Танку”, сквер Дзержинського, сквер Чекістів, сквер по вул. Верхній, „Розарій”, кільце на площі Космічній, в’їзд в місто з боку Космічного шосе, воїнсько-братнє поховання на Капустяному кладовищі, братські могили в с. Скворцова, с. Леванівського, по вул. Очаківській, та ін.).
Влаштовано газони на площі 89761,3 м?, в усіх районах міста проведено санітарну обрізку дерев – 17978 од., знесення сухостійних і аварійних дерев, корчування пнів, систематично виконувались роботи по догляду за зеленими насадженнями: прополка, покіс трав, полив газонів, дерев , кустарників, стрижка живої огорожі, підкормка мінеральними добривами та ін.
В ході реконструкції вул. Леонова КРБП „Зеленбуд” виконані роботи по санітарній обрізці дерев, знесенню аварійних та сухостійних дерев. Висаджено 13 лип, 2 ялівця, влаштовано газони на площі 2766 м?, квітники на площі 186,6 м? висаджено 693 од. розсади квітів.
Виконано влаштування розподільчої зеленої зони та реконструйовано газони по пр. Леніна (від пр. Металургів до вул. Миру).
В житловому масиві „Південний” продовжено роботи по будівництву парку по вул. Нагнибіди – влаштовано газони з посівом газонних трав, висаджено розсаду багаторічних квітів, дерева, чагарники, влаштовано пішохідні доріжки.
Вздовж Набережної магістралі продовжуються роботи по будівництву Ландшафтного парку, розпочаті у 2003 році. Висаджено дерева, чагарники, влаштовано газони з посівом газонних трав, висаджено квіти, очищено озеро.

Поліпшення екологічної ситуації
За 9 місяців 2004 року за рахунок міського екологічного фонду виконані і профінансовані природоохоронні заходи на суму 1013,8 тис.грн., в тому числі:
- заходи з озеленення міста - 658,6 тис.грн. (в тому числі на продовження будівництва ландшафтного парку вздовж Прибережної магістралі - 400,0 тис.грн.);
- заходи по боротьбі із підтопленням, шкідливою дією вод, технічне обслуговування водопропускних та дренажних споруд - 156,9 тис.грн.;
- роботи по розвитку системи моніторингу довкілля м.Запоріжжя, в тому числі на виявлення та зниження впливу навколишнього природного середовища на здоров’я населення - 40,0 тис.грн.;
- заходи щодо пропаганди охорони навколишнього природного середовища, організацію і здійснення робіт з екологічної освіти - 57,7 тис.грн.
Проведені тендери та укладені договори на поставку за рахунок міського екофонду контейнерів для збору та складування побутового сміття на 400 тис.грн., придбання діагностичного обладнання для міської клінічної лікарні № 6 на 249 тис.грн.

Послуги транспорту та зв’язку
За 9 місяців 2004 року перевезено вантажів автотранспортом загального користування 1285,5 тис. тонн., що складає 145,1% від відповідного періоду 2003 року;
За звітний період перевезено пасажирів автотранспортом загального користування 64,4 млн.чол., що складає 92,5% відповідного періоду минулого року.
Надано послуг зв’язку в обсязі 131,3 млн. грн., що складає 124,7% до відповідного періоду 2003 року, з них послуг населенню – 79,1 млн. грн. (126,3%).
Зменшення обсягу пасажироперевезень обумовлено зміною коефіцієнту співвідношення платних та безкоштовно перевезених пасажирів з 1,36 в 2003 році на 1,35 в 2004 році.

Реформування комунальної власності
За 9 місяців 2004 року приватизовано 65 об’єктів комунальної власності, до міського бюджету перераховано 9,5 млн. грн.
Приватизовано 19 об’єктів торгівлі, 7 – побуту, 8 – громадського харчування, 6 майстерень, 1 аптека, 10 офісів та інше.
На 15 приватизованих об’єктах проводяться капітальні ремонти, реконструкція, що дасть можливість після завершення ремонту та здачі об’єктів в експлуатацію створити близько 17 додаткових робочих місць., сприяти розвитку інфраструктури міста. Загальна сума інвестицій суб’єктів підприємницької діяльності в приватизовані об’єкти за вказаний період склала понад 900,0 тис. грн.
Проведено 45 перевірок виконання власниками об’єктів умов договорів купівлі-продажу. За порушення термінів та невиконання зобов’язань покупцями об’єктів за 9 місяців нараховано 69,4 тис. грн. штрафних санкцій, які перераховані до міського бюджету.
За 9 місяців 2004 року з метою збереження об'єктів соціальної інфраструктури до комунальної власності прийняті:

- цілісний майновий комплекс палацу культури ім.Дроб'язка;
- цілісний майновий комплекс стадіону "Локомотив";
- стоматологічна поліклініки №6 по вул.ФільтровійД;
- плавальний басейн "Байкал";
- об'єкти електрозабезпечення "Ландшафтний парк",

а також інженерні мережі загальною вартістю - 508223,11 грн.:

- водопровід - 29308,3 п.м.;
- каналізація - 6004,05 п.м.;
- теплопостачання - 35,8 п.м.;
- електроосвітлення - 2700 п.м.

Передано в оренду 96 нежитлових приміщень та окремо стоячих будівель загальною площею 14023,9 кв.м., що належать до комунальної власності м.Запоріжжя.
Оголошено та проведено конкурси на право оренди 34 об'єктів комунальної власності міста.

Охорона здоров’я
На 9 місяців поточного року на утримання закладів охорони здоров’я міста було заплановано (по оперативним даним) 85679,7 грн. Фінансування здійснювалось відповідно кодам бюджетної класифікації в установлені терміни. Затримок у виплаті заробітної плати медичним працівникам не було.
На протязі 9 місяців 2004 року проводилась активна робота по укріпленню матеріально-технічної бази лікувально-профілактичних закладів м.Запоріжжя. Так, проведено ремонт ряду приміщень 2-ї дитячої лікарні, фізіотерапевтичного відділення і лабораторії (у 2003 р. на його проведення було виділено 200 тис. грн., в нинішньому - 450 тис.); реанімаційних відділень 10 і 6 міських лікарень та 5 дитячої лікарні (400 тис. грн. виділено для придбання апаратури 5-ї дитячій лікарні., 181,4 тис. грн. направлено на проведення капітального ремонту реанімаційного відділення для новонароджених). В міській лікарні №8 відкрито новий фізіотерапевтичний кабінет, в якому розпочав свою роботу кабінет спелеотерапії. Продовжується робота по організації міського діагностичного центру на базі пологового будинку №1. Пренатальний центр укомплектовано сучасною ультразвуковою діагностичною апаратурою вартістю 700 тис.грн. З метою забезпечення стоматологічних хворих невідкладною допомогою у вихідні та святкові дні, нічний час на базі 2-ї міської стоматологічної поліклініки організовано кабінет невідкладної стоматологічної допомоги. На базі відділення гнійної хірургії 3-ї міської лікарні організоване відділення для хворих з ускладненнями цукрового діабету - „діабетична стопа". Інфарктний блок ЦЕМ та ШМД за рахунок централізованої закупівлі у 2004 році забезпечено тромболітичними препаратами на 100 тис.грн.
За пропозицією міського голови у 2003 р. стартувала програма "Безкоштовні пологи". Додатково до затверджених кошторисам на цю програму у 2004 р. виділено 1,2 млн.грн. На протязі 9 місяців 2004 року управлінням охорони здоров'я Запорізької міської ради за допомогою фінансового управління була забезпечена діяльність центру хронічного гемодіалізу, хворі на цукровий діабет були забезпечені інсуліном. Додатково до виділеного централізованого постачання інсуліну вишукано більше, ніж 800 тис. грн. для придбання препаратів імпортного виробництва.
Проводиться спільна робота протитуберкульозних установ міста з управлінням МВС України в Запорізькій області, Держдепартаментом з питань виконання покарань, Товариством Червоного Хреста, міським управлінням праці та соціального захисту населення по виявленню, профілактиці та лікуванню туберкульозу серед населення, яке відноситься до груп соціального ризику. Лікувально-профілактичні установи міста спільно з працівниками УМВС здійснюють постійний контроль за флюорографічним обстеженням осіб, які звільнилися з установ кримінально-виконавчої системи.
Кожного четверга в районах міста організоване гаряче харчування осіб з групи "соціального ризику" без певного місця проживання з проведенням флюорообстеження в територіально розташованих лікувальних закладах.
За 9 місяців 2004 року в м. Запоріжжі було витрачено на протитуберкульозні заходи 757185 грн.
Управлінням охорони здоров'я міської ради проведені заходи щодо впорядкування мережі та структури лікувальних закладів - проведено перепрофілювання спеціалізованих ліжок в 1-й міській лікарні Жовтневого району, наказом управління охорони здоров'я міської ради до 1.06.2004 р. скорочено 275 ліжок, які використовувались не на повну потужність.
Продовжується робота по впровадженню організації надання медичної допомоги населенню на засадах сімейної медицини - в січні поточного року відкрита амбулаторія сімейного лікаря на селищі Запоріжжя-Ліве Заводського району. У II півріччі 2004 року планується відкрити амбулаторію сімейного лікаря в Хортицькому районі.
Управлінням охорони здоров'я на протязі року здійснюються заходи по забезпеченню інвалідів війни пільговим зубопротезуванням. Для проведення пільгового зубного протезування, крім передбачених в бюджеті 416,3 тис. грн., додатково 500 тисяч на ці цілі направлено управлінням праці і соціального захисту населення. В цілому по місту ліквідована черговість на цей вид допомоги серед інвалідів війни. Разом з тим, серед учасників війни черга залишається значною. По домовленості з недержавними стоматологічними установами в цих закладах надається безоплатна зубопротезна допомога 80 ветеранам війни.
Відповідно до програми "Зір" проведено огляд усіх інвалідів війни та учасників бойових дій з метою корекції зору. Згідно з цією програмою, здійснюється огляд для забезпечення окулярами учасників війни.
Рішенням тендерного комітету затверджені в кожному районі аптеки комунальної власності, які забезпечують ліками інвалідів за пільговими рецептами. У всіх аптеках міста ветерани отримують ліки зі знижкою від 10 до 20% вартості. Управління охорони здоров'я міської ради звернулося до комерційних структур і приватних фірм з проханням надати благодійну матеріальну допомогу на придбання медикаментів в лікувально-профілактичних закладах міста, для інвалідів та учасників ВВВ. Для цієї цілі лікувальні заклади від комерційних структур отримали медикаментів на загальну суму 22697, 42 грн.
Управління охорони здоров'я міської ради, сумісно з управлінням праці і соціального захисту населення забезпечило 255 інвалідів слуховими апаратами, до кінця 2004 року планується вручити ще 76 апаратів і вишукати можливості для закупівлі близько 50 слухових апаратів.
Комерційний медичний центр "Ріно", який проводить діагностику та лікування захворювань ЛОР-органів, за проханням управління охорони здоров'я міської ради обстежив і пролікував 20 інвалідів ВВВ.
Управлінням охорони здоров'я міської ради значна увага приділяється забезпеченню ЛПЗ міста сучасною апаратурою та обладнанням. За звітний період дитяча лікарня № 5 забезпечена апаратом штучної вентиляції легень, інкубаторами-кювезами для новонароджених, що покращало умови роботи реанімаційного відділення лікарні. Міська багатопрофільна клінічна лікарня №9 обладнана новітньою найсучаснішою аппаратурою - офтальмологічним лазером фірми "Алкон", доплер - аналізатором ультразвукових доплерних сигналів - "СОНОМЕД-ЗОО", офтальмологічним операційним мікроскопом - ОРМІ УІЗП 150 фірми "Карл Цейс".
Управлінням охорони здоров'я міської ради закуплено 13 машин швидкої медичної допомоги.
За 9 місяців 2004 року досягнуто значне зниження показника малюкової смертності, який склав 6,51% проти 11,42% за аналогічний час минулого року.
За 9 місяців 2004 року по місту не було зареєстровано випадків масових інфекційних захворювань, випадків материнської смертності.
Досягнуті позитивні показники по екстреній хірургічній допомозі.
Станом на 01.10.04 на утриманні міського бюджету знаходяться 34 лікувально-профілактичні заклади:

міські лікарні - 12
дитячі лікарні - 3
пологові будинки - 5
стоматологічні поліклініки - 7
дитячі поліклініки - 2
міська клінічна лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги - 1
дорослі поліклініки - 4.

На 01.10.04. лікувальні заклади мають у своєму складі 5145 лікарняних ліжка, що складає 63,8 на 10 тис. населення.

Освіта
У сфері освіти відбувався процес оптимізації мережі закладів відповідно до потреб населення. Було сформовано мережу закладів на 2004-2005 навчальний рік з урахуванням демографічної ситуації. Мережа денних ЗНЗ залишилася незмінною. Контингент учнів денних загальноосвітніх навчальних закладів складає 77047 чоловік.
Показник охоплення навчанням дітей і підлітків від 6 до 18 років складає 96%. У загальноосвітніх навчальних закладах усіх ступенів навчається 87,3% неповнолітніх від загальної кількості дітей і підлітків шкільного віку.
Управлінням освіти і науки здійснюється послідовна робота щодо запровадження Державного стандарту початкової освіти. 71,6 % дітей шестирічного віку охоплено навчанням і складало 55 % від загальної кількості першокласників міста. У новому навчальному році розпочали своє навчання 6048 першокласників.
Реорганізовано з підвищенням ступеня школу № 62 (Ленінський район) у багатопрофільний ліцей, Учбовий Центр трудової та професійної підготовки учнів Жовтневого району - у Технічний ліцей при ЗНТУ.
У минулому навчальному році в 93 загальноосвітніх навчальних закладах міста (72 %) забезпечено профільне навчання. Охоплено 10503 учня (691 клас). Навчання здійснювалось за 5 основними напрямами, 34 профілями. За суспільно-гуманітарним напрямом навчалося 21 % учнів, природничим - 9 %, технологічним - 14 %, художньо-естетичним - 0,5 %, спортивним - 3 %.
Реалізується чинне законодавство про мови - у 31 школі (23 %) навчання ведеться українською мовою, задовольняються потреби нацменшин, зокрема: 47 шкіл (36,2 %) російськомовні; у 45 двомовних школах функціонують 548 класів з українською мовою навчання. Поступово зростає кількість школярів, які
навчаються державною мовою, станом на 01.09.2004 - це 39,86 % (проти 2002 -37,1 %).
Організовано діяльність практичних психологів гімназій, ліцеїв, колегіумів, спеціалізованих шкіл щодо психологічного забезпечення формування програм конкурсного приймання дітей та механізму їх реалізації.
На виконання міської „Програми розвитку позашкільних навчальних закладів на 2002-2008 роки" з метою оптимізації мережі, задоволення потреб учнів з 10.01.04 функціонують 43 філії (клубів за місцем проживання) позашкільних навчальних закладів міста. З метою створення умов для змістовного дозвілля школярів, раціонального використання вільних приміщень навчальних закладів у 2003-2004 навчальному році розпочали роботу на базі загальноосвітніх шкіл філія Центру естетичного виховання Хортицького району (ЗОШ № 108), дитячо-юнацька спортивна школа № 11 (гімназія № 47), філія міської станції юних техніків (ліцей № 34). Дитячо-юнацьку спортивну школу № 10 переведено у будівлю ДНЗ № 155. Запроваджувалась практика обов'язкового погодження з органами управління освітою реорганізації мережі дошкільних, середніх та інтернатних закладів освіти з метою недопущення безпідставного їх закриття та перепрофілювання в інші установи і заклади.
Забезпечено систематичний аналіз контингентів хворих дітей, дітей з психофізичними вадами та вживання відповідних заходів щодо забезпечення їх права на отримання освіти в повному обсязі. На виконання Указу Президента України від 21.05.99 № 545/99 „Про Комплексну програму „Цукровий діабет", рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради від 27.03.03 № 86 „Про хід виконання рішення виконавчого комітету міської ради від 27.12.01 № 468 „Про затвердження міської програми реабілітації дітей з особливими потребами" створено умови для здобуття освіти дітьми із захворюванням на цукровий діабет на базі ЗНВК „Основа" (30 осіб).
Набуває розвитку система надання допомоги батькам у навчанні та вихованні дітей з особливими потребами через організацію районних, шкільних консультпунктів. Хортицьким РВО створено районну психолого-медико-педагогічну консультацію, Консультативну службу охорони здоров'я та психологічної підтримки. Відпрацьована система психологічного супроводу дітей (моніторинг результативності розвитку і навчання дітей та банк діагностико-корекційного інструментарію моніторингу). Крім того:
- забезпечено виплати педагогічним і науково-педагогічним працівникам освітніх закладів надбавок за вислугу років;
- забезпечено виплату грошової винагороди педагогічним працівникам за підсумками роботи за рік ;
- забезпечено виплату матеріальної допомоги до відпустки педагогічним працівникам у розмірі посадового окладу;
- забезпечено прийняття в оперативне управління клубів за місцем проживання, підпорядкованих управлінню житлового господарства;
- проведено комплекс заходів щодо енергозбереження в закладах освіти понад 20% натуральних показників.

Розвиток малого підприємництва
На початок 2004 року кількість малих підприємств складала 7517 одиниць, загальна кількість зареєстрованих суб’єктів малого підприємництва – юридичних осіб – 20037 осіб. Частка малих підприємств відносно до загальної кількості зареєстрованих юридичних осіб склала 38% (7517/20037 * 100%). За 9 місяців поточного року (за попередніми даними відділу реєстрації та єдиного реєстру міської ради) приріст по суб’єктам малого підприємництва – юридичним особам - склав 864 одиниць або у середньому 290 нових юридичних осіб у квартал. Тобто, приріст по малим підприємствам у середньому за квартал складає 110 підприємств (38% від 290).
Таким чином, попередня кількість малих підприємств за 9 місяців поточного року має скласти 7847, що більше, ніж показники попереднього року, на 4,4%. Очікувана кількість на кінець 2004 року – 8015 осіб або 106,8% до програмних показників.
Чисельність зареєстрованих суб’єктів малого підприємництва – фізичних осіб за попередніми підсумками 9 місяців 2004 року - 44004 осіб, що складає – 106,7% відносно зареєстрованих показників з початку року (41235) та збільшило їх кількість проти показників попереднього року на 4,4%.
Очікувана кількість зареєстрованих суб’єктів малого підприємництва – фізичних осіб - до кінця 2004 року має скласти 45000, або 115,3% до програмних показників (39000 осіб).
Надходження до міського бюджету від суб’єктів підприємницької діяльності за 9 місяців 2004 року складають 33983,7 тис.грн., або 11,4 % від надходжень загального фонду, в тому числі:
- фіксований податок на доходи фізичних осіб від підприємницької діяльності – 2399,1 тис.грн. (112,1 % до помісячного розпису);
- плата за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності – 9462,1 тис.грн. (123,8 %);
- ринковий збір – 5592,3 тис.грн. (110,0 %);
- єдиний податок для суб’єктів малого підприємництва – 16171,9 тис.грн. (90,7%);
- плата за державну реєстрацію суб’єктів підприємницької діяльності – 358,3 тис.грн. (103,8 %).
За відповідний період попереднього року надходження від суб’єктів підприємницької діяльності складали 27135,1 тис.грн., що на 25,2% менше, ніж показники поточного року.
Протягом 9 місяців 2004 року міською радою та її виконавчим комітетом переглянуто та затверджено ряд рішень, які мають нормативно –правовий характер та регулюють співвідношення суб’єктів господарської діяльності, а саме: рішення, які встановлюють ставки місцевих податків та зборів; рішення, якими регулюються тарифи послуг комунальних підприємств міста і т.д.
Регіональним фондом підтримки підприємництва по м. Запоріжжю на протязі поточного року проведено три засідання Інвестиційної ради Фонду, на яких прийнято рішення про затвердження “Умов” та “Порядку” проведення конкурсу на фінансову підтримку кращих бізнес-проектів суб’єктів підприємницької діяльності та підведені підсумки конкурсу бізнес-планів.
За підведеними підсумками конкурсу бізнес-планів переможцями визначено чотири суб’єкта підприємницької діяльності, яким виділено фінансову підтримку на зворотній основі у загальній сумі 115,00 тис.грн.
За участю суб’єктів підприємницької діяльності за 9 місяців 2004 року проведено 44 ярмарків, 152 виставки-продажу.
У звітному періоді відкрито за рахунок реконструкції та нового будівництва 126 об‘єктів торгівлі, 62 підприємства громадського харчування, 42 об’єкта сфери послуг. Відкриття нових об’єктів дозволило забезпечити роботою (з урахуванням коефіцієнта змінності) 1508 громадян.
З початку року КП “Сприяння” укладено 163 договорів з суб’єктами підприємницької діяльності щодо надання послуг з різноманітних питань (погодження документів, ліцензування, започаткування підприємницької діяльності, відведення або резервування земельної ділянки, оренди та інші).
Для осіб, що виявили бажання займатися підприємницькою діяльністю, організовано не менше 2 груп на місяць для навчання розробці бізнес-планів. В таких групах з початку року пройшли навчання 237 чол.
Завдяки спільній роботі органів міської влади і ділових кіл вирішено чимало соціально важливих проблем. Малі підприємства надають допомогу малозабезпеченим категоріям населення, проводять благодійні акти матеріальної підтримки багатодітних сімей, дітей-сиріт, шкільних і дитячих закладів, оздоровлення дітей влітку, організацій народних, державних та місцевих свят.

Культура
Мережа закладів культури, підпорядкованих управлінню культури міської ради, складає 62 установи.
У зв’язку з організацією навчального процесу студентів кафедри акторської майстерності Запорізького державного університету Палац культури ім. Дроб’язка було прийнято до комунальної власності міста та передано до профкому Запорізького державного університету.
На виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 11.02.04 №166 “Про підвищення посадових окладів працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери” управлінням культури міської ради проведено підвищення посадових окладів з 1 березня 2004р. на 10,8 відсотка працівникам галузі культури.
На утримання закладів культури і мистецтв за 9 місяців 2004р. з міського бюджету надійшло 4662,7 тис.грн.
Управління культури міської ради розвиває нові форми господарювання у сфері культурно-дозвіллєвої діяльності, практикує оренду в закладах культури і мистецтв міста, запроваджує платні послуги.
З метою збільшення доходної частини міського бюджету за 9 місяців 2004р. надійшло 1211,4 тис.грн. шляхом надання платних послуг населенню, у тому числі:
- початковими спеціалізованими мистецькими навчальними закладами – 557,3тис.грн.;
- централізованими бібліотечними системами для дітей та дорослих –
9,8 тис.грн.;
- муніципальним театром-лабораторією “Ві” – 14,6 тис.грн.;
- міським театром танцю “Едельвейс” – 3,8 тис.грн.;
- Палацом культури “Хортицький” – 202,0 тис.грн.;
- Палацом культури “Орбіта” – 182,8 тис.грн.;
- Палацом культури “Заводський” – 31,3 тис.грн.;
- Палацом культури “Титан” – 209,6 тис.грн.;
- міським культурним центром “Народний дім” – 0,2 тис.грн.
Управлінням культури міської ради за 9 місяців 2004 року проведено передплату періодичних видань для 37 міських публічних бібліотек на суму 180,0 тис. грн. Протягом 9 місяців 2004р. книжкові фонди бібліотек поповнено новими друкованими виданнями на суму 5,0 тис.грн.
Управління культури міської ради постійно стежить за успіхами та досягненнями колективів підвідомчих закладів культури і мистецтв і проводить відповідну роботу щодо їх стимулювання.
Так, лауреатами міської премії “Обдаровані діти” в номінації “Культура і мистецтво” цього року стали 7 кращих учнів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів м.Запоріжжя – переможці багатьох міських, обласних, регіональних, всеукраїнських та міжнародних фестивалів і конкурсів виконавської майстерності.
Запорізький муніципальний театр-лабораторія “Ві” взяв участь у щорічному регіональному конкурсі на вищу театральну нагороду Придніпров”я – “Січеславна”. Цього року театром була представлена вистава “Древо перетворень”, яка стала лауреатом цього престижного конкурсу у номінації “Краща вистава для дітей”.
Одним із пріоритетних напрямків діяльності управління культури міської ради є проведення загальноміських заходів до пам’ятних дат та державних свят, які сприяють вихованню почуття патріотизму та гордості за своє рідне місто. Приділяючи важливе значення організації дозвілля, масовому відпочинку та культурному обслуговуванню різних верств населення, традиційно спеціалістами управління культури міської ради підготовлено рішення виконавчого комітету міської ради “Про організацію дозвіллєвих заходів у комунальному підприємстві “Центр

Поділитись рішенням
Дізнайтеся також

Усі рішення