Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

02.01.2024 16:25

У Запоріжжі діє ГО «Рідна стежка», яка допомагає переселенцям із Бердянська

65941acc0ec95__рідна-стежка.jpg

Волонтерка Тетяна Тіпакова організовувала перші акції протесту, коли в її рідний Бердянськ вторглись російські окупанти. Потім, вже в Запоріжжі, створила громадську організацію «Рідна стежка» й взялась допомагати землякам, які полишили свої домівки через війну. Сьогодні охоплює турботою кілька тисяч бердянців — військових та цивільних.

Написи на дверях «Рідна стежка» й «Бердянськ - це Україна» - як маячки для переселенців із приазовського міста. Люди приходять сюди з різними життєвими проблемами, адже знають: дівчата у хабі й вислухають, і постараються допомогти.

У минулому власниця приватного туристичного агентства Тетяна Тіпакова тут, у Запоріжжі, без вагань взялась допомагати своїй громаді, адже в обласному центрі нині проживає близько 5 тисяч бердянських родин. Шукала благодійників і меценатів, налагоджувала зв’язок із міжнародними партнерами, долучалась до гуманітарних проєктів. Створила команду однодумців, разом з якими забезпечувала бердянців найнеобхіднішим. Одночасно на курсах та майстер-класах Тетяна зі своєю командою навчалась новій, громадській, справі. А нещодавно вони відкрили у своєму офісі курси англійської для дітлахів.

- Для мене пріоритет - це людина. Бо ми всі виїхали з Бердянська без нічого, з двома валізами. Виїжджали, все залишали там, і не тільки матеріальні цінності, а й серце, й душу. Все залишилось там. І коли вони приїхали сюди, треба все починати заново, - говорить волонтерка Тетяна Тіпакова.

До речі, активна життєва позиція була завжди притаманна їй і особливо проявилась наприкінці лютого 22-го, коли в Бердянськ вторглись окупанти. За свої проукраїнські погляди та участь у мітингах проти російської агресії жінка поплатилась здоров’ям.

- Дехто каже, що Бердянськ, Мелітополь такі проросійські. Ні, ми українці. Тому й активно виходили на мітинги десь до 20 березня. Але першого хлопця заарештували 15-го березня, потім другого - 17-го, а мене забрали 20-го. І після всіх цих тортур я зрозуміла, що треба вибиратися, - пригадує події 2022 року Тетяна.

Найважливішою нагородою за свою громадську діяльність у 2023 році Тетяна вважає відзнаку Головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного, яку отримала на початку грудня - в Міжнародний день волонтера. Тоді разом із нею відзначили 10 запорізьких доброчинців.

Повернутися додому з перемогою вже у 2024-му - таке бажання загадала на наступний рік Тетяна. Бажає цього і своїм землякам, яких по різних краях розкидала доля.