Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

11.01.2024 11:55

У Запоріжжі перевіряють якість питної води

659fb442c69d3__9e69a52427-1_600x.jpeg

Структурні підрозділи Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України регулярно здійснюють моніторингові дослідження якості питної води у місцях водозаборів, на водопровідних спорудах та мережах централізованого господарсько-питного водопостачання. Так, вчора, 10 січня, у Запоріжжі перевірили 3 проби на мікробіологічні показники та 3 проби на санітарно-хімічні показники. Відхилень від нормативних показників виявлено не було.

Разом з тим у будь-яку пору року вода залишається одним із факторів ризику виникнення інфекційних хвороб. Спалахи таких захворювань відрізняються гострим характером з ураженням великої кількості населення за короткий проміжок часу, з блискавичним розповсюдженням на значні території.

Водний фактор передачі хвороб включає різноманітні шляхи розповсюдження інфекційних агентів через водні ресурси. Ця група хвороб включає гострі інфекції травного тракту, вірусні та бактеріальні захворювання, що можуть виникнути внаслідок забруднення води. Фахівці зазначають, що найбільш поширеними захворюваннями, пов'язаними з водними факторами, є гепатит А, холера, дизентерія та інші.

Запобігати цим хворобам можна, використовуючи безпечні джерела водопостачання, а також дотримуючись елементарних правил гігієни.

З метою профілактики спалахів інфекційних захворювань, які передаються водним шляхом, фахівці рекомендують:

  • для задоволення питних потреб та приготування їжі користуйтеся водою з колодязів громадського користування та індивідуальних колодязів, а також джерел централізованого водопостачання, яка відповідає вимогам та є безпечною в епідемічному відношенні й має сприятливі органолептичні властивості;
  • для пиття використовуйте тільки кип'ячену воду;
  • не використовуйте воду з відкритих водоймищ для пиття, миття посуду, овочів, фруктів;
  • не пийте воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей;
  • дотримуйтеся правил особистої гігієни (мити руки з милом, особливо перед їжею і приготуванням їжі, після повернення з вулиці);
  • для дезінфекції джерел централізованого і децентралізованого водопостачання застосовувати спеціальні засоби, що мають дезінфекційні й антибактеріальні властивості;
  • за відсутності питної води гарантованої якості використовуйте якісну та безпечну привізну воду.

У разі підозри розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, біль в животі, нудота, пронос, нежить, висип на тілі тощо) терміново зверніться за медичною допомогою, не допускайте самолікування.