Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

22.01.2024 16:40

У Запоріжжі відкрилась перша урбан-виставка

65ae7e5eeb93a__UE2_x.jpg

«Бетон. Любов. Графіті». У Запоріжжі відкрилась перша виставка в стилі Urban Art від українського митця ZdesRoy та арткураторки Льони Радченко.

ZdesRoy — один з найвідоміших urban-митців, чиї роботи представлені у багатьох містах України та Європи. Серед них стінописи, графіті та інсталяційні форми. Нині їх можна побачити у Туристичному інформаційному центрі Запоріжжя.

На виставці представлені роботи українського урбан-художника Валерія Колора, що більш відомий за своїм ніком ZdesRoy. Займається творчістю митець з дитинства, усі свої роботи виконує у стилі урбан-арт.

- Починав я свій творчий шлях через графіті – це той формат, що особливо об’єднує митця з глядачем. А взагалі я володію багатьма художніми стилями. Ще дуже подобається створювати мурали. Але якщо ці всі стилі об’єднати, це можна назвати урбан-арт, - пояснив урбан-художник ZdesRoy (Валерій Колор).

Найголовнішим матеріалом у представлених роботах митця став бетон. Як зазначає ZdesRoy, так він інтегрує скульптурні форми в архітектурне середовище міста. Процес створення робіт тривалий.

- Процес дуже складний. Це не те, що я пішов до супермаркету, купив матеріали і намалював на них. Багато часу я витратив на розробку цих проєктів. Зробив модель, потім вона відливається з силіконової форми. Все, що ви бачите на цій виставці, створювалося протягом року. Кожна деталь виливалася з бетону. А це довгий процес сушки, ґрунтовки, фарбування, а потім склейки, - зазначив митець.

У рамках виставки представили й серію Walls, urban pattern, що перекладається як «Стіни, міський візерунок», а також окремий проєкт-колаборацію «Мій дім». До їхнього створення долучилися урбан-митці з різних регіонів України. З типових бетонних мініатюрних будинків-скульптур вони зробили унікальні артоб’єкти.

- Графіті — це вид мистецтва, який може бути про любов. І бетон так само може бути про любов. Отож все, що ви тут бачите, це фактично є уособленням в тому числі й коду нації, тому що це свого роду урбан-паттерн з українським орнаментом. З початком війни ми всі багато речей переосмислили: розуміємо тепер, наскільки ми любимо свій дім, свій будинок, тому що у когось його розбомбили, комусь довелося поїхати, все покинути. Отже, тут ми зібрали таку концентрацію любові до своєї країни в нашому розумінні, до свого надбання і до свого дому, - розповіла арткураторка Льона Радченко.

На виставку завітало чимало поціновувачів мистецтва. Зазначають, що для нашого міста — це новий вид творчості,  який вже припав їм до душі.

- У Запоріжжі є певний голод на культурні заходи. Відвідуємо родиною завжди все, що тільки можна, якщо час дозволяє. Це просто подарунок місту. Дякуємо організаторам, дякуємо тим, хто цю ідею виплекав. І чекаємо ще подібних заходів, - поділилась враженнями жителька Запоріжжя Світлана.

Виставка триватиме протягом трьох тижнів у Туристичному інформаційному центрі. Вхід вільний.