Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

29.01.2024 13:40

Запоріжцям розповіли, як запобігти інсульту

65b78bac7d05a__інсульт.png

За інформацією фахівців Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб, інсульт є однією з основних причин смерті у світі.

Ця недуга може призвести до набутої інвалідності. А серед факторів ризику виникнення інсульту вчені виділяють стрес. Це захисна реакція організму на зовнішні подразники, яка дає змогу адаптуватися до змін. Проте інколи стрес може бути неконтрольованим, зокрема, ставати хронічним.

Стрес спонукає серце працювати більш інтенсивно, артеріальний тиск підвищуватися. Також під час стресу підвищується рівень цукру та жиру в крові. Все це може збільшувати ризик утворення тромбів, серцевих нападів та інсультів. Людям, які часто відчувають стрес, може бути важко вести здоровий спосіб життя.

Крім цього, стрес та нестабільний психічний стан можуть уповільнювати процеси відновлення після інсульту та створювати додаткові проблеми зі здоров’ям.

Люди, які перенесли інсульт, часто відчувають емоційні та поведінкові зміни. Хвороба впливає на мозок, а мозок контролює поведінку та емоції. Людина може відчувати дратівливість, забудькуватість, розгубленість, почуття гніву, тривоги або депресії.

Тож спеціалісти радять докладати зусиль, аби знизити рівень стресу та дотримуватись наступних порад:

  • Харчуйтеся збалансовано. Адже поживні речовини дають необхідні сили для подолання стресової ситуації.
  • Розслабляйте м’язи. Стрес провокує головні болі, напругу м’язів, біль у спині. Боротися з такими симптомами можна за допомогою розтяжок, масажу, теплих ванн.
  • Майте повноцінний сон, це відпочинок та відновлення для організму.
  • Будьте фізично активними. Під час фізичної активності знижується рівень гормону стресу - кортизолу.
  • Звертайтеся по допомогу до лікаря. Своєчасне медичне обстеження та лікування допоможе подолати наслідки стресу, визначити як діяти наступного разу.
  • Підтримуйте друзів та рідних. Взаємодопомога важливий чинник у подоланні стресу.