Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

31.01.2024 16:45

Рятувальники провели для медійників майстер-клас

65ba56d2a40ca__9.jpg

Основні правила надання першої медичної допомоги та правила транспортування і евакуації поранених - такі базові навички продемонстрували інструктори громадської організації «Вогник» на майстер-класі для медійників. Крім цього, в рамках заняття надзвичайники провели інструктаж з правил поводження з альтернативними джерелами енергії: газовими горілками, електроплитами, генераторами та "буржуйками".

Надзвичайники спільно з інструкторами громадської організації «Вогник» провели тренінг з надання допомоги постраждалим внаслідок бойових дій. Заняття почали з теоретичної частини, де учасникам розповіли основні правила надання першої домедичної допомоги. Перше, з чого розпочали, — власна безпека. Адже саме цим українці нехтують найчастіше.

- Люди в нас взагалі не дбають про власну безпеку. Припустимо, щось сталося, вони бачать потерпілого, вмикається так званий тунельний зір, і вони перестають думати про себе. Просто йдуть до потерпілого і часто самі, на жаль, стають потерпілими з тих чи інших причин. Таким чином ще й додають роботи рятувальникам та станціям швидкої допомоги. Друга найпоширеніша помилка — це безтурботність. Тобто треба знати техніку безпеки, медичну допомогу і не бути легковажним, - розповів директор навчально-тренувального центру «Вогник» Іван Здоровець.

Також на занятті розповіли, як визначити, чи дихає людина. Це робиться за допомогою простого правила «Бачу, чую, відчуваю». Слід вухом або скронею нахилитися до носа постраждалого, спрямовуючи свій погляд на тіло людини, та покласти руку в районі сонячного сплетіння. Так ви чутимете, чи є дихання, відчуватимете його шкірою і очима, бачитимете, чи підіймається грудна клітка постраждалого.

Окремий блок занять інструктори присвятили переміщенню травмованої людини. Зокрема, показали, як перенести людину без свідомості, людину у бронежилеті та з різними травмами. Часто у стресовій ситуації люди у спробі допомогти можуть ненавмисно травмувати чи навіть вбити постраждалого, пояснюють інструктори.

- Всім здається, що це так просто - підняв, переніс і все. Але коли ми неправильно людину підняли, це може спричинити травму. Неправильно перенесли, взяли за кінцівки — спричинили травму, що також може призвести до летального випадку. Тому обов’язково проходимо тренінги з першої допомоги. Якщо немає часу чи ви дуже зайняті на роботі — встановіть додаток на мобільний телефон і використовуйте вільну хвилинку не на соцмережі, а на отримання корисних знань, - додав Іван Здоровець.

Усі теоретичні знання відпрацьовували самостійно, у парах та командах. І звичайно ж, під звуки вибухів, обстрілів та загальної паніки, як це часто буває під час прильотів.

Другу частину інтенсиву присвятили правилам безпечного використання альтернативних джерел енергії. Зокрема, мова йде про газові горілки, електроплити, пальники, а також генератори та "буржуйки". Для наочності надзвичайники показали, як необхідно взаємодіяти з кожним з предметів. Проте кожен громадянин при купівлі подібних прикладів в обов’язковому порядку має прочитати інструкцію, адже правила експлуатації різняться залежно від виробника.

- Найголовніше правило — це повинна бути інструкція на виріб. Завод-виробник під кожен виріб робить відповідну інструкцію для використання. Тому на кожен виріб буде різна протипожежна відстань, різні матеріали, які можна застосовувати чи не можна застосовувати. Перед використанням необхідно ознайомитись з порядком використання всії заходів щоб запобігти надзвичайній ситуації, - зазначив головний інспектор відділу контролю протипожежного захисту ГУ ДСНС у Запорізькій обл. Денис Петунін.

Загалом, кажуть надзвичайники, у Запорізькій області кількість пожеж чи смертей через неправильне використання генераторів, "буржуйок" чи інших приладів не зросла. Чому рятувальники щиро радіють, адже запоріжці стали більш свідомими.