Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

05.02.2024 19:00

У Запоріжжі презентували оскароносну п’єсу

65c10f208a062__удалить.jpg

Вперше у місті поставили пʼєсу володаря премії «Оскар» Мартіна МакДона. Драму «Самотній захід» поставив на сцені театру-лабораторії «Vie» в межах платформи «Дім актора» відомий режисер Віктор Попов. Наразі цю виставу можна вважати творчим поверненням митця до рідного міста.

Мартіна МакДона вважають одним із найвидатніших драматургів сучасності, що здійснює переформатування театру. Його тексти визнають блискучими і часто геніальними. «У світі частіше ставлять тільки Шекспіра» – так кажуть про автора п’єси «Самотній захід». Для масової публіки він більше відомий своїми сценаріями до фільмів «Сім психопатів», «Залягти на дно в Брюгге» та «Три білборди за межами Еббінга, Міссурі». В театрі «Vie» спеціально для вистави на сцені побудували житлову кімнату, в якій відбувається вся дія. Герої пиячать, палять цигарки та лаються між собою. Все, як в реальному житті, як його знає Мартін МакДона.

- Працювати з такою драматургією Мартіна МакДона це щось неперевершене. При тому насправді дуже важко втілити у життя ту кількість сенсів, які було закладено автором у його п’єсі. Тут і буденність буття, і сприйняття її такої, як вона є, або боротьба з нею. Дуже цікаві філософські мотиви, - розповідає актор театру-лабораторії «Vie» («Дім актора»), виконавець ролі Колмена Коннора Андрій Верман.

У центрі цієї сімейної саги – двоє братів, які живуть аби шкодити одне одному. Ненависть і ворожнеча – суть їхнього існування. Тож місцевий священник інколи замислюється, чи не опинився він у пеклі?  

- Це така собі душа, яка шукає каяття і яка шукає виходу із цієї пітьми і з цього світу - саме як людина з міста, де відбуваються події. Священик турбується більше не про свою душу, а про душі всіх тих людей, котрі перебувають на цьому острові, в цьому місті, і врешті-решт він втрачає віру в самого себе, - ділиться сюжетом вистави актор театру-лабораторії «Vie» («Дім актора»), виконавець ролі отця Велша Ростислав Анасійчук.

Історію про кризу віри поставив відомий режисер-експериментатор, заслужений діяч мистецтв України Віктор Попов.

- Це золотий фонд сучасної драматургії. Тому що автор дуже тонко відчуває сьогодення. Не дивлячись на те, що п’єса написана в 1997 році, теми віри, її втрати та пошуки людиною – все це загострилося з часом ще більше. Тому на сьогодні у нас є така пропозиція до роздумів у формі цієї п’єси, - розповів режисер театру-лабораторії «Vie» («Дім актора») Віктор Попов.

Вже в першому акті глядачі бачать рушницю, театр придбав її для вистави спеціально. За законами жанру постріл з неї обов’язково буде далі. Саме тому, а також через наявність ненормативної лексики, для глядачів встановлені вікові обмеження – 18+.