Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

07.02.2024 11:20

Поради лікарів: як правильно харчуватись

65c33f93a8c8f__Поради-для-ВПО-9-1024x1024.jpg

За інформацією Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб, одним зі шляхів подолання негативних впливів на здоров’я є покращення харчових звичок. Щоб налагодити раціон варто виконувати прості рекомендації медиків щодо здорового харчування.

Перш за все лікарі радять контролювати калорійність їжі, що допоможе зберегти здорову вагу. Поява надлишкової маси тіла часто пов’язана з високим рівнем споживання цукру та крохмалистих продуктів – хліба, макаронних виробів тощо.

Спеціалісти рекомендують використовувати принцип тарілки здорового харчування та пам’ятати, що білки, вуглеводи та жири однаково важливі, але раціон має бути збалансованим.

Варто щодня включати до їжі різноманітні цільнозернові злаки. Принаймні половина всіх вуглеводів повинна надходити від цільнозернових продуктів. Замість хлібобулочних виробів краще обрати різноманітні цільнозернові каші. Вівсянка, наприклад, легко готується та забезпечує організм вуглеводами і клітковиною.

Також важливо вживати у їжу різні фрукти та овочі. Половину добового раціону людини, яка прагне зберегти здоров’я, має складати рослинна їжа. За день необхідно спожити 5-6 порцій овочів та фруктів. Одна порція фруктів може складатися з одного середнього яблука або одного мандарина. Одна порція овочів включає один помідор чи дві невеличких морквини або одну склянку подрібненої свіжої білокачанної капусти. Має сенс купувати недорогі сезонні овочі та фрукти: яблука, капусту, моркву, буряк тощо.

Фахівці радять обирати фрукти та овочі різних кольорів та не забувати про зелень. Рослини різних кольорів мають різний склад. Якщо включати їх до раціону, то організм отримає різноманітні вітаміни, мікроелементи, біологічно активні речовини.

Крім того, медики рекомендують дотримуватись харчування з низьким вмістом тваринних жирів та помірним вмістом загального жиру. Жир може швидко дати відчуття насичення, але не забезпечить організм усім необхідним. Як приклад – замініть м’ясні консерви на рибні. Також варто намагатись замінити частину тваринного білка рослинним. Замість м’ясних консервів віддавати перевагу консервованим бобовим. Наприклад, консервованій квасолі. Відмінним вибором буде сочевиця, вона швидко та легко готується та містить багато білка. Споживання червоного м’яса (яловичини, свинини, баранини тощо) варто замінити м’ясом птиці та рибою.

А от молочні продукти є необхідним компонентом харчування у будь-якому віці. Молоко, сметана, йогурт, сир тощо – є відмінним джерелом кальцію.

Також серед порад спеціалістів - пити більше чистої води, зменшити споживання продуктів, що містять цукор, споживати не більше 5 грамів, а це приблизно 1 чайна ложка, солі на день.

Крім того, для збереження здоров’я варто дотримуватись і правил харчової безпеки, що включають й особисту гігієну. Якщо не має можливості часто мити руки водою з милом, треба використовувати антисептик із вмістом спирту не менш як 60%. А також мити овочі та фрукти перед вживанням, не зберігати поза холодильником відкриті консерви та готову їжу. Пити воду лише з безпечних джерел. Не купувати домашніх консервацій, віддавати перевагу консервам промислового виробництва. Здуття кришки, помутніння або зміна кольору вмісту банки з консервами означають, що їх не можна вживати.

Також збереженню здоров’я та покращенню самопочуття сприяє щоденна фізична активність.