Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

08.02.2024 12:20

Відбулася нарада стосовно захисту прав дітей

65c4a70a60c09__IMG_9286.JPG

У Запорізькій міськраді під головуванням заступника міського голови Анатолія Васюка за участі начальниці служби (управління) у справах дітей Наталії Сиворакші відбулася міжгалузева нарада щодо питань захисту прав дітей.

Під час заходу обговорили одне з основних питань - відсутність закладів соціального захисту для тимчасового влаштування дітей, які опинились у складних життєвих обставинах або залишилися без батьківського піклування. До опрацювання цього питання долучилися працівники районних служб у справах дітей, представники департаментів освіти і науки та соціального захисту, а також Запорізького міського центру соціальних служб, міської дитячої лікарні № 5 та правоохоронних органів. Тобто усі, з ким служба співпрацює у захисті прав дітей.

Під час наради зазначалося, що до війни дитяче населення Запоріжжя складало майже 117 тис. дітей. З початку повномасштабного вторгнення ця цифра значно збільшилася. Це пов'язано з тим, що Запоріжжя прийняло велику кількість родин з дітьми, які змушені були покинути свої домівки через війну.

Разом з тим значно збільшилась і кількість дітей, які залишилися без батьківського піклування, та кількість випадків відібрання дітей у зв’язку з невиконанням батьками своїх обов’язків.

- Основне питання зараз пов’язане з тим, що з початку повномасштабного вторгнення заклади соціального захисту та притулки обласного значення евакуювалися і ми фактично залишилися без організацій, які могли б влаштувати дітей. Тому було прийнято рішення, що дітей, які залишилися без батьківського піклування, направляти до обласної дитячої лікарні та міської 5-ї дитячої лікарні, в яких для цього розгорнули палати, - зазначив Анатолій Васюк.

Так, у 2022 році в заклади охорони здоров’я було тимчасово влаштовано 73 дітей. У 2023 році їх кількість значно зросла – 170 дітей різної вікової категорії.

- У складних життєвих обставинах на сьогодні перебуває 709 дітей. Такої цифри не було ніколи. Здебільшого це діти, батьки яких не виконують свої батьківські обов’язки. Під час війни у нас збільшилася кількість дітей, батьки яких зловживають алкогольними напоями й наркотичними речовинами. Звісно, коли ми не можемо залишити дитину в родині, вона вилучається, - повідомила Наталія Сиворакша.

Начальниця служби у справах дітей також нагадала про необхідні документи, на підставі яких діти влаштовуються в заклади соціального захисту. Це:

Акт органу внутрішніх справ та закладу охорони здоров’я України про підкинуту чи знайдену дитину та її доставлення;

Акт проведення оцінки рівня безпеки дитини;

розпорядження голови районної адміністрації Запорізької міської ради «Про негайне відібрання дитини від батьків».

Учасники міжгалузевої наради обговорили порядок взаємодії профільних органів та установ стосовно захисту прав дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, залишились без батьківського піклування та тимчасово влаштовані до закладів охорони здоров’я, а також механізми повернення їх у родини, забезпечення безперервності отримання ними освіти, соціального супроводу родин та інші.

IMG_9292.jpg IMG_9295.jpg IMG_9301.jpg