Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

09.02.2024 12:45

Переваги укладання трудових договорів

65c5f9aca3218__2022-08-10-trudovyj-dogovir-z-nefiksovanym-800-500.jpg

Трудовій договір – це угода між працівником і роботодавцем, за якою роботодавець зобов’язаний виплачувати заробітну плату працівникові й забезпечувати умови праці, а працівник – виконувати роботу, яка повинна відповідати  внутрішньому трудовому розпорядку і відповідно - посадовій або робочій інструкції.

Відповідно до вимог чинного законодавства трудовий договір  укладається з фізичною особою у письмовій формі й оформляється наказом, який видається керівником при прийнятті працівника на роботу.

- Перш ніж допустити працівника до роботи, роботодавець зобов’язаний ознайомити його з  колективним договором, якщо такий укладений на підприємстві, з правилами внутрішнього трудового розпорядку, з посадовою робочою інструкцією і погодити з працівником засоби комунікації та обміну документами для ознайомлення. Також якщо на робочому місці є шкідливі або небезпечні фактори, які не усунуті, ознайомити з ними працівника під розписку, - зазначила начальниця відділу організації перевірок управління з питань праці Запорізької міськради Юлія Тріщук.

Ст. 2 ЗУ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» №2136 від 15 березня 2022 року передбачено, що сторони під час укладання трудового договору можуть визначити між собою  його форму.

- Тобто людина має приступити до роботи на підставі укладання усного трудового договору. В той же час ст. 24 КЗпП передбачено, що до прийняття працівника на роботу роботодавець все ж зобов’язаний надати повідомлення до органів  державної податкової служби України, яке має містити інформацію про дату і номер наказу і дату, з якої людина приступає до роботи, - розповів головний спеціаліст відділу організації перевірок управління з питань праці Запорізької міськради Олексій Марчак.

Також  тією ж ст. 2 ЗУ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» передбачено, що на даний час випробувальний термін при прийнятті на роботу працівників встановлюється для всіх категорій, хоча раніше ст. 26 КЗпП визначала, що випробування може не встановлюватися для певних категорій працівників, а саме – вагітних, одиноких матерів, випускників вищих навальних закладів і т. ін. Випробувальний термін наразі становить від 1 до 3 місяців.

Що ж до переваг укладення трудового договору – це гарантована оплата листків непрацездатності у разі захворювання – як загального, так і при травмуванні, або при інших факторах, як от по догляду за дитиною (у разі хвороби дитини), по вагітності та пологах, а також забезпечення соціального страхування на випадок смерті. Крім лікарняних, передбачене й пенсійне забезпечення.

- Наразі, якщо враховувати те, що  ми крокуємо в Європейський Союз, пенсійне забезпечення є практично у всіх країнах. Воно різне, кожна країна його розробляє на свій розсуд, але все одно по досягненню певного віку держава гарантує виплату пенсії за наявності у працівника  робочого стажу 35 років. Такий робочий стаж треба напрацювати в умовах належним чином оформлених трудових відносин. Тільки укладений трудовий договір згідно з чинним законодавством дає право на таке пенсійне забезпечення, - додала Юлія Тріщук.

Також гарантоване надання оплачуваних відпусток – щорічних, додаткових і соціальних. В умовах воєнного стану тривалість відпустки  працівника становить 24 календарні дні. Також до соціального забезпечення відноситься й допомога по безробіттю у разі втрати роботи. В той же час за залучення працівника до роботи без офіційного працевлаштування передбачена відповідальність: дисциплінарна  - ст. 147 КЗпП, адміністративна – ч. 3 ст. 43 КУпАП та кримінальна – ст. 172 ККУ.

- Наразі відповідно до ст. 16  ЗУ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» позапланові перевірки органами Державної служби з питань праці проводяться за заявою працівника та за зверненням профспілки. На час воєнного стану, в разі виявлення вказаними посадовими особами Держпраці правопорушень, роботодавцям видається припис на їх усунення. За умови вчасного виконання припису, тобто усунення виявлених порушень, фінансові санкції не застосовуються, - додав Олексій Марчак.