Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

13.02.2024 16:45

У дитячому центрі «Надія» діє хібукі-терапія

65cb7e533e4d9__Screenshot_20240213-163511_Samsung-Internet.jpg

Особливістю терапії стала іграшка Хібукі, що в перекладі з івриту означає «обійми». Така іграшка дозволяє кожній дитині відчути цілющу силу обіймів.

У м’якої іграшки на ім’я Хібукі на кожній лапці є липучка, яка допомагає дитині завжди відчувати теплі обійми та розслабитися. П’ятирічна Тетяна відвідує заняття у Центрі розвитку дитини «Надія» і щойно, разом із чотирилапим другом, пакувала «тривожну валізку».

- Два печива, вода, ліхтарик, серветки – це те, що я взяла. Збираємо валізу разом з цим песиком, - розповіла Тетяна.

Під час хібукі-терапії психологи спочатку знайомлять дитину з песиком, розповідають звідки він і чому приїхав. Коли у малечі з’являється інтерес до іграшки, фахівці розпитують про потреби чотирилапого. Таким чином дитина розповідає їм про себе, свої страхи та переживання. В ефективності хібукі-терапії переконалися і батьки. Діляться: після кожного заняття дитина почувається емоційно відновленою та спокійною.

- Він йде не просто на заняття, він йде на зустріч зі своїм другом, і повертається додому з таким бадьорим настроєм, що одразу видно - він емоціонально відновлений. Тому я дуже рада, що моя дитина має можливість відвідувати такі заняття, - розповіла мати 5-річного Богдана Тетяна Савченко.

Педагоги наголошують: із песиком Хібукі можна навіть опанувати хореографію. М’яка іграшка з довгими лапами та сумними очима в цьому тільки допоможе, адже постійні обійми дозволяють дитині почуватися більш впевнено.

- Роботи з дітьми проводяться у нас індивідуально та за підгрупами. Наш заклад є учасником проєкту від ЮНІСЕФ із забезпечення безперервності навчання і розвитку дітей дошкільного віку в умовах кризи у країні в рамках програми дитячого фонду від ЮНІСЕФ за підтримки МОН України, тож ми маємо можливість проводити очні зустрічі з дітьми, - зазначила директорка Центру розвитку дитини «Надія» Ірина Кітченко.

Займаються з дітьми з застосуванням хібукі-терапії досвідчені психологи, які пройшли курс навчання у міжнародної експертки Дафни Шарон-Максімов. Тепер вони допомагають запорізькій малечі упоратися з травмою війни.