Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

27.02.2024 11:10

Правила безпечного харчування

65dda54dbf400__іжа.jpg

Як повідомляють фахівці Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб, вживання зіпсованої їжі і використання забрудненої води можуть спричинити діарею, блювання, болі та спазми в області живота, лихоманку, ломоту в тілі, слабкість і призвести до серйозних наслідків. Тому медики радять запоріжцям дотримуватись правил безпечного харчування.

Тож, аби уникнути харчових отруєнь, варто підтримувати чистоту: мити руки з милом і водою перед тим, як готувати їжу, мити руки кожного разу після відвідування туалету, мити та слідкувати за чистотою усіх поверхонь і кухонного приладдя. Крім того, зберігати продукти у закритому посуді чи пакетах, регулярно викидати побутові та харчові відходи, запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де готується та зберігається їжа, мити посуд водою з мильним розчином після кожного використання.

Також треба перед вживанням ретельно мити фрукти і овочі чистою водою. Не купувати харчові продукти в місцях несанкціонованої торгівлі.

Крім того, фахівці радять відокремлювати сиру їжу від готової: зокрема сир, м’ясо, птицю і морепродукти між собою та від інших харчових продуктів. Для оброблення сирих продуктів варто використовувати окреме кухонне приладдя.

Необхідно ретельно проводити термічну обробку їжі: готувати м’ясо доти, поки сік стане прозорим, а не рожевим, кип’ятити рідку їжу не менше однієї хвилини, ретельно розігрівати приготовану їжу перед вживанням.

Крім того, серед правил безпечного харчування – правильне зберігання їжі. Усі приготовані та швидкопсувні продукти варто зберігати у холодильнику та не залишати приготовлені страви більше ніж на 2 години поза межами холодильника.