Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

04.03.2024 15:40

У 5-й дитячій лікарні борються з проявами алергії

65e5cb8b10a90__8eb4f6dd-a142-48f0-ac85-18f6a4f77bc5.jpg

Центр діагностики та лікування алергологічних і соматичних захворювань розташований на ІV поверсі головного корпусу 5-ї міської дитячої лікарні і має окремий вхід (блок 1). Щомісяця необхідну амбулаторну допомогу й підтримку на всіх етапах лікування тут отримують близько 1,5 тисячі пацієнтів. Фахівці зазначають, зволікати не слід, адже саме своєчасне виявлення перших ознак проблеми допоможе уникнути ускладнень у майбутньому.

Враховуючи регіональні особливості та збільшення кількості дітей з алергопатологією на базі денного стаціонару КНП «Міська дитяча лікарня № 5» ще минулоріч серпні було створено Центр діагностики та лікування алергологічних і соматичних захворювань.

Центр унікальний, оскільки аналогів за можливостями діагностики та лікування в місті Запоріжжі та області немає. Ще однією його перевагою є територіальне розташування, а саме - на базі стаціонару багатопрофільної лікарні. Це дає можливість надавати послуги на засадах мультидисциплінарного підходу, тобто за участю вузьких спеціалістів усіх напрямків. Так, крім лікарів-алергологів, свої прийоми тут також ведуть імунолог, гастроентеролог, педіатр, нефролог, кардіолог та отоларинголог.

- Якщо пацієнт звернувся з хронічною закладеністю носа, то він одразу може потрапити до лікаря-отоларинголога, або ми одразу можемо почати діагностику – робити проби. Завдяки тому, що у лікарні маємо відділення реанімації, у цьому Центрі ми можемо проводити дослідження, які недоступні в приватних медичних алергоцентрах, адже деякі з них супроводжуються ризиком розвитку анафілаксії, - розповіла завідувачка відділення Центру діагностики та лікування алергологічних і соматичних захворювань КНП «Міська дитяча лікарня № 5» Дар’я Ярцева.

Основним завданням Центру є надання допомоги пацієнтам з алергічними захворюваннями та супутньою патологією. Тут проводять цілий спектр досліджень. Серед найпопулярніших – пікфлоуметрія. Це процедура, потрібна для визначення функцій зовнішнього дихання дітей, які страждають на бронхіальну астму або на рецидивуючий бронхіт. Також шкірні проби, котрі проводяться для виявлення алергенів, котрі й провокують алергічні реакції. Більш детально з переліком діагностичних можливостей можна ознайомитися нижче:

  • шкірне алергологічне тестування (з харчовими, пилковими, побутовими, грибковими алергенами та медикаментами): прик-тести (в тому числі prick-to-prick); патч-тести; внутрішньошкірні проби;
  • провокаційні тести (з харчовими алергенами, медикаментами);
  • інтерпретація методів молекулярної діагностики;
  • спірометрія; пікфлоуметрія; бронхолітичний тест;
  • тест з фізичним навантаженням (з використанням тредмілу) для діагностики кропив’янки та ангіонабряку і бронхіальної астми фізичного навантаження;
  • тест з аутологічною (власною) сироваткою;
  • тести на фізичні кропив’янки: холодова; теплова; вібраційна; аквагенна; дермографічна.
  • в процесі впровадження – діагностика обструктивного апное сну, яка на сьогодні відсутня в будь-яких закладах м. Запоріжжя.

- Переважно виявляємо алергії на рослини, на тварин, на кліщі домашнього пилу. Дуже часто звертаються діти з хронічним кашлем, коли лікар-педіатр не може зрозуміти, чи пов’язано це з алергією, чи ні. Шкірні проблеми, закладеність носа – це те, з чим звертаються до Центру. Несвоєчасна діагностика алергії може спровокувати певні ускладнення, - додала Дар’я Ярцева.

Допомога у Центрі діагностики та лікування алергологічних і соматичних захворювань надається безоплатно в рамках договору з НСЗУ за Програмою Державних гарантій - за направленням педіатра, або ж сімейного лікаря. Скористатися нею можуть пацієнти від народження і до 18 років, зокрема з такими захворюваннями:

  • бронхіальна астма різного ступеня тяжкості та форми в періоді, що не потребує надання невідкладної допомоги і госпіталізації;
  • алергічний риніт; кон’юнктивіт; контактний дерматит;
  • атопічний дерматит;
  • харчова гіперчутливість, в тому числі харчова алергія;
  • гіперчутливість до медикаментів, медикаментозна алергія;
  • кропив’янка (гостра та хронічна);
  • ангіонабряк (гістамінергічний та брадикінін-індукований, в тому числі спадковий);
  • анафілаксія в анамнезі, розробка індивідуального плану дій;
  • стани, які потребують диференційної діагностики з алергічними захворюваннями (тривалий кашель, нежить, шкірні висипи)
  • та інші .

Крім того, завдяки тісній співпраці КНП «Міська дитяча лікарня №5» і Запорізького державного медико-фармацевтичного університету (ЗДМФУ) діагностика та лікування проводиться згідно з останніми світовими рекомендаціями в цій галузі, а пацієнти мають можливість отримати консультації наукових співробітників (професорів, доцентів) університету.

- Особливістю Центру є те, що тут спостерігаються діти не тільки з алергопатологією, а й з тяжкими захворіннями серця, легеневої системи, яким ми виставляємо діагноз, підбираємо терапію і реабілітацію з використанням інших відділень. Це дає можливість залучати до нашої роботи спеціалістів, які потрібні саме цьому пацієнту. Тобто, пацієнт приходить, і ми надаємо йому всі послуги, які можливо в цілому надати в нашому місті безоплатно, - додала завідувачка кафедри факультетської педіатрії Запорізького державного медико-фармацевтичного університету Світлана Недєльська.

Телефон Центру для довідок та запису на прийом: (097) 133-42-75. 

17fab5c3-743a-4e8d-993d-28b5d1d90e9c.jpg 3657dc51-3369-4890-b1f0-9dbcdfab30f5.jpg 3a9a7e55-bd78-47f2-b2de-b3845ab90e08.jpg 6fd910a1-a36f-4a4e-8793-863adc51221f.jpg 78d7d13d-3a85-4062-afd0-91a42a11d1dd.jpg e540e962-acff-472f-b781-9c4b3cc7537d.jpg f96de890-ccde-440c-a1e7-f42ba2fbfafd.jpg