Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

05.03.2024 11:10

Як уникнути сальмонельозу?

65e6d38f85e4d__сальмонельоз.jpg

Фахівці Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб інформують запоріжців про те, як запобігти сальмонельозу і що робити в разі зараження.

Сальмонели – це бактерії, які викликають кишкові інфекції: сальмонельоз і черевний тиф. Вони живуть у кишковому тракті тварин і людей, тому поширюються разом із фекаліями через ґрунт, водойми, харчі чи будь-які інші забруднені поверхні.

Симптоми сальмонельозу такі: діарея, біль у животі та гарячка, втім бувають випадки і безсимптомного перебігу цієї інфекції. Перші симптоми з’являються протягом трьох діб після зараження і тривають до тижня. Однак, можливий і тяжкий перебіг сальмонельозу, внаслідок якого розвивається так званий реактивний артрит, що триває місяцями, а деякі люди страждають на діарею кілька місяців після видужання.

Люди можуть заразитися сальмонелами через такі джерела:

- харчі тваринного походження: яловичину, курятину, непастеризоване молоко чи яйця;

- брудні чи помиті зараженою водою овочі та фрукти;

- харчі, яких торкалася брудними руками заражена людина;

- контакт зі свійськими й дикими тваринами, фекаліями тварин чи землею, якою тварини гуляють;

- контакт із забрудненими поверхнями, за яким йде торкання обличчя чи харчів;

- брак гігієни після туалету чи зміни підгузків;

- вживання непастеризованого молока чи забрудненої води.

Для того щоб уберегтися від інфекції, потрібно дотримуватися низки правил. Медики радять не вживати продуктів зі стихійних ринків, мити руки перед приготуванням та вживанням їжі, мати окремі кухонні дошки для риби та м’яса, термічно обробляти продукти, не годувати домашніх тварин сирим м’ясом.

Якщо трапились симптоми кишкової інфекції, необхідно звернутись до свого сімейного лікаря, який скерує подальші дії: це може бути приймання антибіотиків та інших медикаментів, здача аналізів чи просто запобігання зневодненню.