Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

12.03.2024 13:30

Стягують заборгованість за оренду земельних ділянок

65f01eff8f9a2__удалить.jpg

Через невірне тлумачення закону запорізькі орендарі завинили міському бюджету чималу суму коштів. Таким чином міський бюджет втрачає мільйони гривень, і тепер законодавчо має стягнути ці гроші з боржників. У департаменті правового забезпечення пояснили всі нюанси.

Ще 15 березня 2022 року у зв’язку з повномасштабним вторгненням рф та впровадженням військового стану Верховна Рада внесла зміни до Податкового кодексу України. Так, до кінця 2022 року не нараховувався земельний податок та орендна плата за ті земельні ділянки, які:

  • розташовані в зоні бойових дій;
  • на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями;
  • засмічені вибухонебезпечними предметами;
  • на яких наявні фортифікаційні споруди.

Через місяць, 25 квітня 2022 року, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій встановило перелік територіальних громад, що розташовані в зоні бойових дій або які перебувають в окупації.

Помилково розтлумачивши ці норми в сукупності, цілий ряд юридичних осіб-орендарів земельних ділянок Запоріжжя не сплатили до бюджету міста орендну плату за 2022 рік.

- Згідно з вимогами податкового законодавства, юридичні особи-орендарі земельних ділянок зобов’язані самостійно обчислювати розмір орендної плати за землю – ці дані вони мають відобразити в податковій декларації на поточний рік, а потім щомісячно протягом року сплачувати задекларовану суму до місцевого бюджету. Втім, не вірно розтлумачивши поняття «зона бойових дій», запорізькі орендарі в 2022 році подали уточнюючу декларацію, змінивши свої податкові зобов’язання. Як результат – Запоріжжя недоотримало мільйони гривень. В подальшому законодавчо цей момент додатково уточнили – 11 квітня 2023 року в Податковому кодексі зазначили, що ці пільги стосувались територій активних бойових дій або тимчасово окупованих, - зазначив начальник судово-претензійного відділу департаменту правового забезпечення Запорізької міської ради Сергій Букін.

Сьогодні у профільному департаменті вкотре нагадали орендарям про необхідність сплатити заборгованість за 2022 рік. Наразі його спеціалісти займаються складанням претензій з розрахунком заборгованості, які в письмовій формі надсилають орендарям. Якщо орендар не відгукується та не сплачує заборгованість, складається позивна заява до суду. Далі за процедурою йде судовий процес, в результаті якого, як правило, орендарю доводиться сплачувати не тільки борг, але й судові витрати.

Втім спеціалісти департаменту правового забезпечення зазначають, що суд це крайня інстанція. Адже якщо орендар іде на діалог в нього є можливість сплатити борг частинами або визначити терміни сплати – наприклад, якщо його підприємство зазнало руйнувань від російської агресії.

Також у департаменті правового забезпечення міськради підкреслюють, що робота зі стягнення заборгованості буде проводитись й надалі, а сплата за оренду земель є обов’язком суб’єктів господарювання.