Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

12.03.2024 13:40

Міфи про туберкульоз

65f02eba39979__тубер-з.png

Фахівці Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб інформують запоріжців про основні міфи та стереотипи, пов’язані з туберкульозом. Адже навколо цієї хвороби накопичилося чимало хибних тверджень. Вони небезпечні тим, що формують у людей неправдиві уявлення про інфікування та його причини. Таким чином це може завадити своєчасно відреагувати на захворювання.

Одним із міфів є те, що  туберкульоз передається через побутові речі. Насправді це інфекційне бактеріальне захворювання не передається через рукостискання, воду та їжу, спільне користування посудом, сидіння унітаза, а також через поцілунки і статевий акт, тобто біологічні рідини. Інфікування відбувається лише повітряним (аерогенним, аерозольним) шляхом.

Ще один міф – туберкульоз може передаватися як спадкове захворювання від батьків до дітей. Насправді ця теорія не знайшла наукового підтвердження. Проте, якщо один із членів родини захворів і виділяє збудник туберкульозу в навколишнє середовище, ризик інфікуватися для його близьких збільшується, особливо якщо вони проживають разом. Тобто йдеться про передачу повітряним шляхом мікобактерії іншим членам сім’ї. Але це не має відношення до спадковості через генетичні фактори.

Серед стереотипів медики називають розповсюджену думку про те, що туберкульозом можна заразитися в громадському транспорті, кав’ярні, супермаркеті, інших публічних місцях. Насправді ж інфікування мікобактерією відбувається не так швидко, як вважається у суспільстві. Статистично вищі шанси захворіти у тих, хто регулярно перебуває в одному приміщенні з людиною з туберкульозом упродовж трьох місяців і їхній щоденний контакт становить близько восьми годин.

Також медики нагадують запоріжцям, що якщо кашель зберігається більше двох тижнів – необхідно негайно звернутись до лікаря. Несвоєчасне звернення за медичною допомогою призводить до виявлення туберкульозу на пізній стадії, яку важко лікувати. На сьогодні туберкульоз є абсолютно виліковним захворюванням, але успіх лікування залежить від вчасно розпочатого прийому ефективних медпрепаратів, дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря та регулярного прийому медикаментів.