Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

19.03.2024 12:10

Тривають рейди проти стихійної торгівлі

65f963409fe87__5c5ca232-066d-4f30-92da-45939bd5f995.jpg

Інспектори КП «Муніципальна варта» на постійній основі проводять перевірки дотримання вимог законодавства у сфері благоустрою. Чимало сигналів від містян, зокрема й до контакт-центру «15-80», надходять про стихійну торгівлю. Так, мобільні групи у складі інспекторів у кожному з районів міста реагують на такі звернення та оперативно відпрацьовують їх.

Чергову перевірку провели по вулиці Ентузіастів, що у Хортицькому районі міста. На даній локації виявили чотири торгові точки, котрі пред’явили дозволи на право користування місцем для дрібнороздрібної торгівельної мережі, видані департаментом муніципального управління міськради. Віднайшли й кількох порушників, котрі, відповідно, таких документів не мали.

Здебільшого це люди похилого віку, котрі пропонували «з рук» сезонну консервацію, гриби, а також самотужки вирощену у власних домогосподарствах продукцію.

- Цього разу обмежилися інформаційно-роз’яснювальною роботою стосовно того, що бажано займатися торгівлею на офіційних ринках. Саме там можуть перевірити якість та безпечність продуктів, які пропонують дані особи. Порушники просто припинили свою торгівлю і покинули територію, - зазначила інспектор відділу охорони громадського порядку КП «Муніципальна варта» Ганна Болосова.

Але є й систематичні порушники правил благоустрою, як от перекупники, котрі не бажають узаконювати свою діяльність. В такому випадку інспектори Муніципальної варти складають адмінпротоколи згідно з рішенням виконавчого комітету від 03.11.2023 № 628 «Про уповноваження посадових осіб комунального підприємства «Муніципальна варта» Запорізької міської ради» – за ст. 152 КУпАп (порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою території населених пунктів).

Розмір стягнення визначає адмінкомісія при виконавчому комітеті міськради. Сума штрафів варіюється на громадян від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів, це від 340 грн – 1360 грн, на посадових осіб, громадян - суб’єктів підприємницької діяльності – від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів – 850 грн -1700 грн.

Слід враховувати, що продукти зі стихійного ринку не проходять перевірку на якість, їхнє споживання може призвести до харчових отруєнь та серйозних захворювань, адже товари тут здебільшого не відповідають стандартам безпеки та гігієни. Вони можуть бути зіпсованими, простроченими або неправильно зберігатися. Містянам радять пильно перевіряти товари перед купівлею: звертати увагу на терміни придатності, перевіряти пакування на пошкодження та уникати придбання продуктів з підозрілим виглядом, а самим торговцям – переходити на офіційні ринки, які надають можливість розвивати бізнес законно та безпечно.

- На ринку можуть продавати власну продукцію не тільки юридичні, а й фізичні особи, які мають при собі документи, що підтверджують якість продукції, медичну книжку продавця, сплачений ринковий збір, а також висновок лабораторно-ветеринарної експертизи. На ринку є лабораторія, яка може підтвердити якість даної продукції. Навіть якщо бабуся та дідусь самостійно виростили на городі свою продукцію – овочі й фрукти – на ринку лабораторія бере аналізи цієї продукції, підтверджуючи, що вона дійсно безпечна і якісна, - додала Ганна Болосова.

Загалом від почату 2024 року інспектори Муніципальної варти склали 150 адмінпротоколів стосовно незаконних торговців.

6b9a41af-b7c2-4f35-98d8-99c51a9ba57a.jpg 77d88d9c-ec47-4ddb-ae22-49deabb1018e.jpg