Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

19.03.2024 13:40

Головне про гепатит А

65f9706ca83ce__гепатит-А.jpg

Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб повідомляє, що вірогідність виникнення інфекційних хвороб, у тому числі гепатиту А, збільшується внаслідок погіршення санітарно-побутових умов, обмеження доступу до чистої питної води та якісних продуктів харчування.

Вірусний гепатит А — це захворювання печінки вірусного походження, що може мати як легкий, так і важкий перебіг.

Серед основних фактів зараження медики називають уживання забруднених харчів, відсутність чистої безпечної води та погані санітарно-гігієнічні умови.

Симптоми гепатиту А: діарея, блювота, підвищена температура тіла, жовтяниця, потемніння сечі, важкість у правому підребер’ї, слабкість та втомлюваність.

Аби не захворіти на гепатит А, слід мити руки з милом щонайменше протягом 20 секунд, а також ретельно мити овочі та фрукти перед вживанням. Якщо немає впевненості в якості води, то варто використовувати кип’ячену воду - гепатит А гине через 5 хв кип’ятіння.

Майже всі інфіковані повністю одужують від цієї недуги, однак зрідка бувають випадки, коли хворі помирають від блискавичної форми. Після перенесеного захворювання на вірусний гепатит А формується довічний імунітет.

Медики наголошують, для профілактики інфікування існує безпечна та ефективна вакцина. Однак щеплення від гепатиту А не входить до Національного календаря профілактичних щеплень, зробити його можна власним коштом. Вакцинація дітей з 12 місяців та дорослих зазвичай відбувається двома дозами. Друга бустерна доза вводиться через 6-12 місяців після першої.

При виникненні симптомів захворювання необхідно відразу звернутись до лікаря, саме від своєчасно розпочатого лікування багато у чому залежить його успіх.