Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

25.03.2024 16:15

У ботсаду розквітають весняні рослини

6601854ea10ef__1.jpg

У Запорізькому дитячому ботанічному саду буяє весна. Деякі рослини квітнуть не лише в теплицях і новій оранжереї, а й, незважаючи на ще прохолодне повітря, просто неба. На подвір'ї неможливо пройти повз чудові крокуси. А в оранжереї красою зачаровують орхідеї. А ще квітне рослина, біля якої можна загадувати бажання.

Так, просто неба зараз квітне чемерник. Рослина доволі витривала до невеликих низьких температур повітря. В народі чемерник ще називають морозником. Ця рослина зацвітає однією з перших. Квітне ще з лютого.

Також квітне й калина духмяна. Її приємний солодкуватий аромат шириться скрізь і приваблює ранніх опилювачів. Спершу на цій рослині можна бачити квіти. А вже потім з'являється листя.

Днями в ботсаду зацвів і кизил. Прикметно, що з його плодів можна робити не лише джеми чи напої. Недозрілий кизил ще консервують. Виходить щось на кшталт оливок.

Незабаром на території закладу заквітнуть ароматні рожеві гіацинти.

Гарно і в теплицях ботсаду. Там, зокрема, цвітуть ніжні альстромерії, які ще називають перуанськими ліліями. 

- Квітка, яку дуже цінують флористи, адже її зручно використовувати в композиціях і букетах. Мовою квітів альстромерія каже про ніжність, симпатію, ненав'язливі почуття, - розповіла заступниця директора міського дитячого ботанічного саду Ірина Артюх-Савлучинська.

У теплиці квітне і брунфельсія. Її ще називають бразильською красунею або блакитною мрією. Вважається, що біля цієї рослини можна загадувати бажання. Нині воно у всіх українців одне - наша найшвидша перемога. 

- Якщо сприятливі умови, вона може квітнути навіть до року. Вважається, коли вона зацвітає, біля неї можна загадувати бажання, тому вона називається блакитна мрія. Що ще цікаво, вона належить до родини пасльонових, коли квіти відцвітають, з’являються соковиті плоди. Але їх краще не куштувати, бо вони токсичні, не їстівні, - додала Ірина Артюх-Савлучинська.

У теплиці-лимонарії дозріває інжир. А ще вже почав квітнути гібрид лимона та грейпфрута - лимон ювілейний. Теплиця наповнена приємним цитрусовим ароматом. Виявляється, вага одного плоду цього лимона може сягати кілограма. А в новій оранжереї дозріває карликовий банан. Також квітне і вже плодоносить банан «Басіо».

- Банани - це трава, коріння живе близько ста років, а сам стовбур виростає за 3 роки доволі високим, потім один раз квітує, приносить плоди і після цього гине. Але з цього коріння виростають нові маленькі рослинки, які підтримують цей цикл життя, - зазначила заступниця директора ботсаду.

Також в теплицях квітнуть азалії, клівії та кали. Манять своєю неймовірною красою й тендітні орхідеї.

Колекція ботсаду та кольорова гама цих рослин вражає. Таку красу можна виростити лише завдяки дбайливому догляду, яким охоплені всі рослини на території закладу. Прикметно, що в  ботсаду не лише дбають про насадження, а й влаштовують чимало різноманітних акцій. Зараз проводять екологічну, спрямовану на підтримку пернатих  - під назвою «Пташине містечко». 

- До 1 квітня ми чекаємо фотографії з годівницями та шпаківнями, які виготовили і повісили в зелених куточках діти. Це акція на підтримку Дня птахів - усі учасники цієї акції будуть запрошені до прогулянки до ботсаду. Фото ми чекаємо на нашу пошту botsadzp@ukr.net з поміткою «Пташине містечко», - сказала Ірина Артюх-Савлучинська.

Під час війни ботанічний сад закритий для відвідувачів. Але всю квітучу красу працівники показують на світлинах і відео в соцмережах закладу.

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg