Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

26.03.2024 11:35

Фактори ризику серцево-судинних захворювань

66029447c4dd7__серце.jpg

Спеціалісти Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб інформують запоріжців про можливі ризики виникнення серцево-судинних захворювань та методи профілактики. Провідним фактором, який має вплив на можливе виникнення хвороб серця і судин, є спосіб життя. І саме цей фактор піддається впливу та залежить від кожної окремої людини.

Так, до розвитку серцево-судинних захворювань призводять: куріння цигарок і нікотиновмісних продуктів, індекс маси тіла понад 25, рівень холестерину загальний та рівень ліпопротеїнів низької та високої щільності поза нормою, високий тиск, незбалансований раціон харчування – тобто такий, в якому переважають перероблені продукти, і надто мало городини, круп, риби, бобових тощо.

Крім того, серед факторів ризику спеціалісти виділяють і брак рухової та тренувальної активності. Фізичне навантаження для дорослих людей має складати принаймні 150 хвилин на тиждень помірної рухової активності – це швидка хода, плавання, велоїзда, робота в саду та бодай 75 хвилин інтенсивної фізичної активності такої як танці, пробіжка, веслування. І ще треба додати силові тренування двічі на тиждень.

Також до проблем із серцем та судинами призводить вживання алкоголю. Медики зауважують, що алкоголь шкідливий навіть у найменшій кількості і радять відмовитись від алкогольних напоїв.

Якщо у людини є хоча б один із цих факторів ризику, спеціалісти радять скласти план зі зміни способу життя та проконсультуватися з лікарем, який оцінить поточний стан здоров’я та призначить за потреби обстеження і схему лікування.

Також медики визначають і інші фактори ризику розвитку серцево-судинних патологій. Це спадковість, самотність, коли людина живе одна і практично не спілкується голосом, рання менопауза, посттравматичний стресовий розлад, а також позмінна робота. На жаль, ці чинники складно або неможливо корегувати. Тому варто звернутись до сімейного лікаря і тримати здоров’я серця під контролем.