Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

03.04.2024 09:30

Депресія – що треба знати

660bdf9d097a2__депрпесія.jpg

Фахівці Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб привертають увагу запоріжців до такої проблеми як депресія. Відповідно до даних Всесвітньої організації охорони здоров’я після тривожних розладів депресія є найпоширенішим психічним порушенням у світі.

Так, за оцінками ВООЗ, на кінець березня 2023 року від депресії страждало 3,8% населення. Цей розлад психічного здоров’я приблизно на 50% частіше зустрічається серед жінок, ніж чоловіків. Понад 10% вагітних і жінок, які щойно народили, переживають депресію. На жаль, багато осіб, що страждають на депресію, не звертаються за фаховою допомогою через притаманну цьому розладу зневіру в можливість змінити життя на краще.

Депресія — це комплексний розлад, який не має однієї причини, а є проявом взаємодії біологічних, психологічних та соціальних чинників. Буває генетична схильність до депресії, однак це зовсім не означає, що у людини обов’язково буде цей розлад, але підвищує ризик за наявності супутніх стресових подій у житті.

До депресії схильні вразливі особи, у дитинстві яких був негативний досвід скривдження або занедбання. Низька самооцінка, схильність до самозвинувачень і самокритики також роблять людину вразливою до депресії. У декого розлад можуть спровокувати стресові події, наприклад, втрата роботи, розлучення та інші. Щоб діагностувати депресію симптоми мають тривати не менше двох тижнів.

Депресія може проявлятися різними симптомами. Серед них - поганий настрій та відчуття безнадії, занепокоєння, дратівливість, проблеми з концентрацією уваги, втрата інтересу і задоволення від улюблених занять, думки про смерть чи самогубство.

Також депресія має фізичні симптоми, такі як відчуття втоми, порушення сну, відсутність апетиту, відсутність статевого потягу.

Якщо людина підозрює у себе депресію, то їй варто звернутись до сімейного лікаря або спеціаліста з психічного здоров’я. Чим раніше відбудеться звернення за фаховою допомогою, тим швидше почнеться шлях до одужання.

Симптоми депресії можуть бути різного ступеня важкості, що й визначатиме тактику лікування. У разі легкого перебігу зазвичай достатньо психотерапії. У разі помірної та важкої депресії може виникнути необхідність у медикаментозному лікуванні. План лікування антидепресантами розробляє тільки лікар-психіатр, після чого за цією схемою виписувати ліки на основі електронного рецепту може також і сімейний лікар.

При лікуванні депресії кращий результат дає поєднання медикаментів і психотерапевтичних методів. Якщо антидепресанти діють на мозок, забезпечуючи «енергією» для виходу з депресії, то сучасна психотерапія допомагає вийти з замкнених лабіринтів депресії, навчитися критично сприймати і протистояти «депресивним думкам», розв’язувати проблеми, будувати соціальні зв’язки, а також розвивати прийняття, доброзичливість до себе, віру в себе.

Багато людей, які живуть із депресією, почуваються краще завдяки змінам у способі життя. Наприклад, більше фізичних вправ, відмова від алкоголю та куріння, здорове харчування. Має сенс переглянути робоче навантаження: перейти на більш гнучкий робочий графік чи до завдань із меншими відповідальністю і рівнем стресу. Водночас не варто на тривалий час залишатися без роботи — це може погіршувати стан.

Значну роль у подоланні депресії відіграє наявність ресурсів підтримки та перебування у сприятливому, доброзичливому соціальному середовищі.